MİGREN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

GİRESUN PROF. DR. A. İLHAN ÖZDEMİR DEVLET HASTANESİ
İSKENDERUN NURAN YILMAZ Ç. P. LİSE
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYARE (İSHAL).
Hazırlayan:Yunus Başaran
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
KONSTİPASYON (KABIZLIK)
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
GUATR.
İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
HAMİLELİKTE AĞIZ DİŞ BAKIMI VE ÇÜRÜKLER
Doç.Dr. Yeltekin Demirel
PARKİNSON HASTALIĞI.
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
KANSER ve ÖNLEME.
Hazırlayanlar Psk.Dan Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan Sinem TARHAN
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Kan şekeri düşmesinde ilkyardım uygulama
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
ANEMİ (KANSIZLIK). Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi.
Madde Bağımlılığı.
KRONİK KARIN AĞRISI Dr. Ersin TURAL.
SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Sindirim Sistemi Nedir ?
BAŞ AĞRISI.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
Aile Hekimliğinde Anamnez ve Genel Muayene Zekeriya AKTÜRK Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD 28 Eylül 2015
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
4.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM KANIN VÜCUTTA DOLAŞIMI  Kanın vücutta dolaşımını sağlayan yapı ve organları tanır ve model üzerinde gösterir.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
ÇOCUKLARDA ASTIM YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay KZULU AYYILDIZ
MİGREN YÖNETİMİ Dr. Tugay MERT Ekim 2016.
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
GÜRÜLTÜNÜN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
Kekemelik.
DERS 3 1) Kadında Cinsel İşlevin Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü 2) Erkekte Cinsel İşlev Fizyolojisi ve Cinsel Yanıt Döngüsü.
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
STRES YÖNETİMİ
 Premenstrüel sendrom nedir? Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde yaşanan sinirlilik, gerilim, gerginlik, duygusal labilite, depresyon,
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
STRES YÖNETİMİ.
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
(1 - 7 NİSAN).
Sunum transkripti:

MİGREN

Migren, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen, çoğunlukla ataklar halinde gelen, sık rastlanan bir baş ağrısıdır. Migren, kadınlarda daha sık görülür. Migren ağrısı kişinin normal yaşantısını engelleyecek seviyede olabilir. Bazen kişi, migrenin sebep olduğu ağrıların şiddetinden dolayı yalnızca karanlık bir yerde yatıp uyumak ister.

Baş ağrısı, Bulantı, Kusma, Sese ve ışığa karşı hassasiyet de eşlik edebilir.

MİGRENİN NEDENLERİ Migrenin nedenleri ancak varsayımlarla açıklanmaktadır. Bugüne kadar yapılan gözlem ve deneyler, hastalığın klinik tablosuyla ilgili sınırlı bilgilere doyurucu bir yorum getirememiştir. Migren uzun zamandır damar ya da sinir sistemine bağlı bir hastalık olarak açıklanmaktadır.

Hastalığı öncelikle sinir sistemine bağlayan yaklaşım, migren nöbetinden sorumlu birincil etkenin beyinde damar gerginliğini denetleyen bir merkez olduğunu savunur. Sinir sistemi ya da damarlardaki yanıtın serotonin, histamin, prostaglandinler, pıhtılaşma etkenleri, endorfinler ve monoaminoksidazlar gibi bazı maddelerin serbestleşmesi sonucunda ortaya çıktığı da öne sürülmüştür.

Migrenin oluşum sürecinde kişisel bir yatkınlık ya da eğilim ve kalıtsal etkenlere bağlı ağrı eşiği düşüklüğü de önemlidir. Bu nedenle birçok olguda migren nöbetini önceden tahmin etmek tümüyle olanaksızdır. Çok çeşitli etkenler nöbeti başlatabilir. Heyecan, bedensel ve/ya da zihinsel yorgunluk, güneşte kalma, kapalı ortam, sigara dumanı, ani hareket, iklim değişikliği, gürültü, alışkanlıklarda değişiklik ve bazı besinler etken olabilir.

MİGRENİN TEDAVİSİ Tedavi, migren ağrısını azaltmaya yönelik ağrı kesici ilaçlar ve migren ataklarını önleyici ilaçlar ile yapılır ve migrenin tedavisi günümüzde oldukça kolaylaşmıştır. Migren ilaçları sürekli yanınızda taşımanız gereken ilaçlardır. Bu ilaçları migren atakları başlarken kullanmak gerekir. Her durumda verilen ilaçların belirtilen ölçülerde ve şekillerde kullanması önemlidir. Ayrıca, migren ilaçları ile birlikte etkileşime girebilecek diğer ilaçlar ve alkol kullanılmamalıdır.

İlaç tedavisinin dışında, gevşeme egzersizleri, spor, alkol ve sigaradan uzak durmak, yeterli ve kaliteli uyku ve düzenli bir yaşam da migren tedavisini destekleyici unsurlardır. Tedavi için doktora danışmayı ihmal etmemek gerekir. Akupunktur ve şifalı bitkiler de migren tedavisi için kullanılan yöntemlerdendir. Örneğin, solucanotu migren ataklarını önleyici özelliği ile migrenin bitkisel tedavisi için faydalıdır.