9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
SÖZCÜKte ANLAM.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ZAMİRLER.
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
ÖZGE AKMAN Yan ve argo anlam.
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Köylü ulusun efendisidir.
SÖZCÜKte ANLAM.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Enes Karaağaç Bilgisayar I Onuncu Grup.
SÖZCÜKTE ANLAM.
TÜRKÇE SÖZCÜKTE ANLAM.
ZAMİRLER.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
(GERÇEK,YAN VE MECAZ ANLAM)
türkçe performans ödevi
9. Sınıf Dil ve Anlatım 3-7 MART
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
ANLAM BAKIMINDAN SÖZCÜKLER Bir sonraki sayfaya geçiniz.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
Sıralanışı Sözcük ve Sözcüklerin Hazırlayan Şerife TUNCA
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
Benim adım Balerin Bebek.
KELİME (SÖZCÜK) Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
SÖZCÜKTE ANLAM Hazırlayan:Gökçe Hanım EMİR Numara:
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
Sözcük (Kelime) Bilgisi
EDATLAR.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan: Rıdvan Gezici Onuncu Grup Bilgisayar I Dersi Konu Hakkında: Sözcükte anlam konusunun öğrencilere nasıl anlatılacağı. Konunun içeriği ve konu.
Sözcükte Anlam/ Mecaz Anlam
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
Kelime Bilgisi Kelime (sözcük):
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
PROBLEMLER  Annemin 15 tane yumurtası var 10 tane de ben versem kaç tane yumurta olur?
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
ZAMİR (ADIL).
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
ADILLAR (ZAMİRLER).
Sözcük (Kelime) Bilgisi
Sunum transkripti:

9. Sınıf Dil ve Anlatım 17-21 ŞUBAT

Kelime Bilgisi Kelime (sözcük): Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime denir. Kelime, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan dilin anlamlı en küçük parçasıdır. Kelimelerin belirli bir düzen içerisinde bir araya getirilmesiyle anlaşma sağlanır.  

Kelimede Anlam Kelimeler de dil gibi canlı varlıklardır. Sahip oldukları anlamların dışında zamanla yeni anlamlar kazanabildikleri gibi bir anlamda birkaç kelime de kullanılabilir. Bu özellikler hem kelimenin kendisine ait olabilir, hem de diğer kelimelerle olan anlam ilişkisini gösterebilir. Burada kelimelerin anlam özelliklerinin yanı sıra kelimeler arasındaki anlam ilişkileri de karşımıza çıkmaktadır.

Anlam Bakımından Kelimeler Kelimeler tek başlarına anlamlı olabildikleri gibi cümlede veya söz içinde kullanılışlarına göre yeni anlamlar da kazanabilirler, aralarında anlamdaşlık sesteşlik gibi ilişkiler de barındırabilirler. Anlam bakımından kelimeler ve kelimeler arasındaki anlam ilişkileri şunlardır:

A) Anlam Bakımından Kelimeler 1. Gerçek Anlam (Temel Anlam) Kelimelerin taşıdıkları ilk ve genel anlama gerçek anlam denir. Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Kelimenin gerçek anlamı, herkesçe bilinen yaygın anlamıdır. Buna "temel anlam" da denir. Meselâ, “ağız” dendiğinde akla ilk gelen, organ adıdır. “göz” kelimesi de öyle. Soğuktan su boruları patlamış. Ayağında eski bir spor ayakkabı var.

YAN ANLAM Temel anlam: Baş: Kafa Yan anlam: Baş: 1. Tane (bir baş soğan) 2. Önder, yönetici (ustabaşı) 3. Başlangıç (köprübaşı) 4. Uç (topluiğnenin başı) Burun: Koku alma organı Burun: 1. Bir nesnenin ön kısmı (geminin burnu) 2. Karanın denize uzandığı bölüm, uç nokta (Sinop Burnu)

GERÇEK VE YAN ANLAM Biraz sonra toprak bir yola girdik. Kanadı kırık bir martı gördüm. Soğuk sudan boğazı şişmişti. Yataktan kalkarken başımı duvara çarptım. Dün gece erken yattım. Sıcak çorbayı içince rahatladım. Dolaptan temiz elbiselerini çıkardı. Ahmet’in burnu iyi koku alır. Ağzında yaralar oluşmuştu.

SORU Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük gerçek (temel) anlamda kullanılmamıştır? A) A) Patron ne düşünürse düşünsün, kimsenin kuyruğu olamam ben. B) Yerdeki cam parçaları topuğunun kanamasına sebep oldu. C)Etrafımı çevreleyen her şey bana onu hatırlatmaya yetiyor. D) İdarenin verdiği cezaya  üç gün içinde itiraz etme hakkı var. E) Veteriner, kanatlarını iyileştirdiği güvercini gökyüzüne saldı.

GERÇEK ve MECAZ ANLAM Mecaz anlam Adamı hırsız olarak damgaladılar. Gerçek anlam Zarfı damgaladı. Köpek kudurdu. Yatmadan önce ocağı söndürdü. Elbisesini lekeledi. Hırsız polisin elinden kaçtı. Ekmeğin kaç lira olduğunu bilmiyor musun? Usta motoru yağladı. Ağacı baltaladı. Mecaz anlam Adamı hırsız olarak damgaladılar. Eve geç kaldığım için annem öfkesinden kudurdu. Deprem binlerce insanın ocağını söndürdü. Babasının adını lekeledi. Ayşe'nin uykusu kaçtı. Bu işin tadı kaçtı. İstanbul'a ekmek parası kazanmaya gitti. Annemi iyiden iyiye yağladım, geç kalmamama bir şey demez artık Enflasyonun yükselmesi ekonominin iyiye gidişini baltaladı.