OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
Advertisements

Oğuz Bal Adularya Enerji Gen.Müd. Yardımcısı
Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Proje/İmtiyazlarında Özel Sektör.
ÅRHUS ya da AARHUS Nasıl okunur Halkın şikayeti.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Nedir (KSS)
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri
İÇERİK 2  Yasal Yükümlülükler  Görünürlük Faaliyetleri  Görünürlük Araçları  SERKA Logosu  Görünürlük Kurallarına Riayet  Görünürlük.
AKREDİTASYON SİSTEMİNDE BALIKESİR SANAYİ ODASININ KALİTE UYGULAMALARI Konya.
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
Uluslararası İş Etiği.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Vergi Bölümü Yöneticisi, Avukat, E.Hesap Uzmanı
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Girişimcilik.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
ILO Çokuluslu Şirketler ve Sosyal Politikaya ilişkin İlkeler Üçlü Bildirgesi.
İşletme-1/5.
E-İhale, Elektronik İhale veya Online İhale sistemi B2B (şirketler arası ticaret) alanında kullanılan bir satınalma yöntemidir. Bir Alıcı şirketin ve.
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
Kümelenmelerin Sürekliliğine Dönük Öneriler
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
TÜRKİYE'DE TRANSFER FİYATLANDIRMASI UYGULAMALARI Ersin NAZALI, LL.M., MSc Avukat, E.Hesap Uzmanı Vergi Bölümü Yöneticisi 12 HAZIİRAN 2013.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Öznur OKAY Mali Hizmetler Uzmanı
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Avrupa Adalet Divanında görülen başlıca içtihat davaları Jens.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Modül 2: Su Bütçesi, Baskı ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu KALİTE GÜVENCE PROSEDÜRLERİ & AKREDİTASYON ARACILIĞIYLA.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İŞLETME İLKELERİ İşletmelerin Sınıflandırılması
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Bilgilendirici Not: AB’de Kamu İhale Düzenlemeleri ve Uygulamaları.
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
(Genel) Vergi Hukuku.
İŞLETMELERİN KURULUŞU
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
STRATEJİK ORTAKLIKLAR OLUŞTURMA
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
İnceleme Dairesi Başkanlığı
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
plan modelinin ana öğeleri
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
Uluslararası İşletme Yönetimi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
Bağlama Kuralları Gösterici hukuk kurallarıdır
Sunum transkripti:

OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi

OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi Nedir? Devletlerin işletmelere tavsiyelerine yer verir. On başlık altında uluslararası ticarette sergilenmesi gereken sorumlu işletme davranışlarının açıklamaları yer alır. Sadece büyük ölçekli şirketlere mahsus değildir. Uluslararası düzeyde faaliyet göstermekte olan küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri de kapsayan bir içeriğe sahiptir.

OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi Nedir? Uygulanması gönüllülük esasına dayalı olup aynı zamanda da bir şikayet mekanizması içermektedir. (Ulusal İletişim Noktaları -NCP- tarafından uyuşmazlık çözümü sağlanır). Hukuki ihtilâflara yol açmaktan ziyade adil işletme davranışlarını teşvik ettiği için yasal yaptırıma tabi değildir.

Rehberin İçeriği Genel politikalar Kamuyu aydınlatma İnsan Hakları İstihdam ve Sanayi İlişkileri Çevre Rüşvetle Mücadele Tüketici Menfaatleri Bilim ve Teknoloji Rekabet Vergilendirme

İşletmeler genellikle OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberini benimsemektedir. En kapsamlı uluslararası KSS rehberidir. Herkes için eşit şartlar (gerekli desteğin sağlanması önemli bir husustur). İşletmeler için sadece bir yükümlülük değildir. Aynı zamanda da işletmelerin gerçekçi olmayan beklentiler içine girmesini engeller.

OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi tam olarak nedir? Çok uluslu şirketler, ticari faaliyetlerinin söz konusu bu rehberde belirtilen menfaatler üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasından kaçınmalıdır. Şöyle ki: olumsuz etkiler oluşturmayın. olumsuz etkileri körükleyecek davranışlardan kaçının. ortaklarınızın olumsuz etkiler oluşturmasına izin vermeyin ("Buradaki amaç sorumluluğu ortaklarınıza devretmek değildir"). tedarikçilerinizi de bu yönde davranmaya teşvik edin.

Kilit Kavram: Teknik Değerlendirme Teknik değerlendirme kavramı; işletmelerin ortaya çıkan veya çıkabilecek olumsuz etkileri tespit etmesi, önlemesi ve hafifletmesinin yanı sıra bu olumsuz etkileri karar alma ve risk yönetimi süreçlerinde ne şekilde göz önünde bulundurduğuna dair bir rapor hazırlamasını ifade eder. Rehberde bu teknik değerlendirme yapılırken hangi prosedürlerin takip edilmesi gerektiği belirtilmemektedir. Rekabet, bilim ve teknoloji ve vergilendirme alanlarında teknik değerlendirme kavramı uygulanmaz. Teknik değerlendirme yapılabilmesi için her işletmenin (büyüklüğü, faaliyet alanı, oluşturacak oldukları yan etkilerin düzeyine bağlı olarak) kendine özgü bir yaklaşım geliştirmesi gerekmektedir.

İşletmelerin Karşılaştıkları Sorunlar Teknik Değerlendirme: Nedir? Nasıl yapılır? Nerede biter? NCP Uygulama Esasları'nın kötüye kullanımı 2000 ve 2011 yılları arasında OECD Çok Uluslu Şirketler rehberini benimseyen 44 ülkedeki NCP‘ye toplam 262 tane şikayet ulaşmıştır. Bu sayının bu kadar az olması, işletmelerin sorumluluklarını ciddiyetle yerine getirdiğini ve Rehber'de yer alan ilkelere uygun davrandığını göstermektedir.