İÇERİK İhtiyaç Amaç Yazılım Emniyeti Yaşam Döngüsü Süreçleri Sonuç

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Advertisements

Yazılım Geliştirme Süreci
This project is produce with the financial assistance of EU
Sinan Doğan, Esra Beyoğlu
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Faydaları ve Uygulama Koşulları
Sistem Analizi ve Planlama
Yeni TTK ve Doküman Yönetim Süreçleri Nasıl Dönüştürülüyor?
AçIk ve Uzaktan Öğrenmede KalİTE Güvence
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike.
Yazılım Mühendisliği Bölüm - 7 Yazılım Doğrulama ve Geçerleme
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
PATENT TESCİLİ VE SÜREÇLERİ
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the OWASP License. The OWASP.
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Birtel İletişim Teknolojileri
Yazılım Sertifikasyonunda Karşılaşılan Zorluklar
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
SAP Best Practices Hazır Sektörel & Sektörler Arası Know-How SAP Müşterileri ve SAP İş Ortakları için Kullanılabilirlik.
Yazılım Proje Yönetimi
RAYLI SİSTEMLER VE HAVA ARAÇLARI EMNİYET SERTİFİKASYONU BENZERLİKLERİ
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
Bölüm 2 – Kontrol Yapıları
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Programs of the Intel Education Initiative are funded by the Intel Foundation and Intel Corporation. Copyright © 2007 Intel Corporation. All rights reserved.
Copyright © The OWASP Foundation Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the OWASP License. The OWASP.
Çevik Metodolojiler mi Geleneksel Metodolojiler mi?
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
ADEK BİŞKEK, Ana Görevler Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Raporunu (ADEK Raporu) yıllık hazırlayarak rektörlüğe sunmak (Takvim Yılı.
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
Harun ÖKNEL Serdar ATA Ahmet KIRMIZIOĞLU
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 9) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
STM İNFO Hakkında ULAKBİM UASL Antalya 2007 Metin Tunç STM-INFO Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 10) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
I-coni-con Yazılım Mühendisliği 1 Bölüm 1 Projeler Neden Başarısız Olur.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
These courseware materials are to be used in conjunction with Software Engineering: A Practitioner’s Approach, 6/e and are provided with permission by.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
(Proje Yönetimi ve Danışmanlık Metodları)
SİSTEM VE YAZILIM Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
SQL Server 2008 ile Verileriniz Daha Güvenli Selçuk UZUN Yazılım Geliştirme Teknolojileri Yöneticisii Microsoft Türkiye.
Partnership for the Future United Nations Development Programme Programme funded by the European Union UNDP-PFF Nasıl Web Sitesi Sahibi.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
Kalite Kavramı ve Toplam Kalite Yönetimi - Kalite Yönetim Sistemi ilişkisi 1. Hafta.
Yazılım Mühendisliği Standartları
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü
ISO9001:2015 STANDARD REVİZYONU
AE= COS (Phi_e) *Cos (Lambda_e)
Testedilebilir Gereksinimler (Testable Requirements)
Hikaye tahtası.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
ISO
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AE= COS (Phi_e) *Cos (Lambda_e)
IOS’ta Mapbox ile Çevrimdışı ve Çok Katmanlı Harita Oluşturma ve Performans Kaybını Önleme Alperen ERASLAN Cem GÜNDÜZ Doruk PANCAROĞLU.
Sunum transkripti:

DO-178B Uygulamalarında Emniyetli Yazılım Geliştirme 07.06.2012 Özgür BABÜR – obabur@stm.com.tr

İÇERİK İhtiyaç Amaç Yazılım Emniyeti Yaşam Döngüsü Süreçleri Sonuç Yazılım Emniyeti Yönetim Süreçleri Emniyetli Yazılım Geliştirme Süreci Bütünleştirici Süreçler Sonuç Sorular

İHTİYAÇ Genel bilinenin aksine, RTCA/DO-178B emniyetli yazılım geliştirmenin bir standardı değildir. Sistem ve ekipmanlarının sertifikasyonu sırasında, bu sistem veya ekipmanlarda var olan yazılımla ilgili konuların nasıl ele alınması gerektiğini tanımlamayan rehber bir dokümandır.

İHTİYAÇ Yazılım emniyetini ayrı bir çalışma olarak ele almamaktadır. RTCA/DO-178B’nin içerisinde verilen amaçların karşılanması durumunda geliştirilen yazılım emniyetli olacağını garanti altına almaz!!!

AMAÇ Eksik/yanlış kullanımlarının en aza indirgenmesi, RTCA/DO-178B kullanılarak: Hem uçuşa elverişlilik sertifikasyonuna, Hem de bu konudaki en önemli faktör olan emniyetli yazılım geliştirmeye kaynak olması amacıyla, RTCA/DO-178B’yi emniyet anlamında netleştirmek.

Süreçler

Yazılım Emniyeti Yaşam Döngüsü Süreçleri 1.1.Yazılım Emniyeti Planlama Süreci Amacı: Yazılım emniyetine dair riskleri ve seviyelerini tanımlanmak, Yazılım emniyet süreci ile ilişki içerisinde bulunan süreçler ile haberleşme ve bilgi akış yöntemlerinin, süreçler arası sıralamaların, roller ve sorumlulukların, arayüzleri belirlemek, Yazılım Emniyeti izleme ve takip yöntemleri belirlemektir.

Yazılım Emniyeti Yaşam Döngüsü Süreçleri 1.2.Yazılım Emniyeti İzleme ve Takip Süreci Amacı Belirlenen yöntemler doğrultusunda gerçekleştirilmesi ve yazılım emniyeti izleme ve takibi durumunu raporlamak, Emniyete yönelik hataların takip edilmesi ve düzeltici aksiyonların alındığının garanti altına almasını sağlamaktır.

Emniyetli Yazılım Geliştirme Süreci 1.3.1.Emniyet Kritik Yazılım Gereksinim Analizi Süreci Amacı: Sistem seviyesi emniyet çalışmalarının çıktılarını kullanıp üst seviye yazılım emniyet analizlerini oluşturmak, Bu analizlerden faydalanarak emniyet kritik üst seviye yazılım gereksinimlerini türetmek, Türetilen gereksinimler ile ihtiyaca yönelik gereksinimlerin birbiri ile uyumunun sağlamaktır.

Emniyetli Yazılım Geliştirme Süreci 1.3.2.Yazılım Tasarımına Yönelik Emniyet Konularının Sağlanması Süreci Amacı: Sistem ve yazılım mimarisi, yazılım bileşenleri tasarımı; emniyete etkisi açısından analiz etmek, Tasarımın emniyet kritik bileşenleri belirlemek, Bu bileşenlerle emniyet kritik yazılım gereksinimleri arasında izlenebilirliği kurmaktır.

Emniyetli Yazılım Geliştirme Süreci 1.3.3.Kodlama Süreci Amacı: Yazılım mimarisine izlenebilirliği bulunan, tutarlı, doğrulanabilir ve emniyet gereksinimlerini doğru gerçekleyen kaynak kodunu geliştirmek, Emniyet ile alakalı tasarım elemanlarından kaynaklı olmayan, emniyet kontrollerine etki edebilecek ve emniyet ile ilgisi bulunmayan tasarım elemanlarının gerçeklenmesi ile ortaya çıkabilecek hataları kontrol altına almak.

Bütünleştirici Süreçler 2.1.Yazılım Emniyeti Doğrulama Süreci Amacı: Emniyet kritik yazılım gereksinimlerinden yapılan emniyet analizlerinin, Tasarımdan yazılım koduna kadar tüm yaşam döngüsü süreç çıktılarının, doğrulama faaliyetlerini yerine getirmek.

3.Bütünleştirici Süreçler 2.2.Yazılım Emniyeti Konfigürasyon Yönetimi Süreci: RTCA/DO-178B Bölüm 7 “Software Configuration Management Process” başlığı altındaki amaçları sağlamak.

3.Bütünleştirici Süreçler 2.3.Yazılım Emniyeti Kalite Güvence Süreci Amacı: Yazılım emniyeti yaşam döngüsü verilerini de içeren yazılım emniyeti yaşam döngüsü süreci aktivitelerinin tamamlandığının garantiye alınmasını sağlamak, Yazılım emniyeti planlarından/aktivitelerinden herhangi bir sapma gerçekleşmiş ise, Yazılım Uygunluk Değerlendirmesi içinde açıklanmasını ve değerlendirmeye sunulmasını sağlamak.

3.Bütünleştirici Süreçler 2.4. Sertifikasyon İrtibat Süreci Amacı: Yazılım emniyeti çalışmaları esansında ortaya çıkan ürünler hakkında uçuşa elverişlilik otoritesi ile sürekli irtibat halinde olmak, Planlama safhasında ortaya çıkan Yazılım Emniyeti Program Planı sunmak.

Sonuçlar Yazılım emniyetinin sağlanması amacıyla RTCA/DO-178B rehber dokümanının süreçlerine ek olarak ele alınması gereken süreçler önerilmiştir. Önerilen bu süreçler yapısal olarak RTCA/DO- 178B rehber dokümanı ile uyumlu olarak tanımlanmaya çalışılmıştır.

SORULAR Arz ederim.

© STM 2012 All Rights Reserved ANKARA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ, BİLKENT CYBERPARK, E BLOK 5.CADDE NO: 6/A 06800, ANKARA, TURKIYE TEL : +90 312 266 35 50 FAX : +90 312 266 35 51 www.stm.com.tr © STM 2012 All Rights Reserved Bu doküman ve içerdiği tüm bilgiler STM AŞ’nin fikri mülkiyetidir. Bu dokümanın dağıtımı veya sunumu ile bu haklar ortadan kalkmış olmaz. STM AŞ’nin yazılı izni olmadan bu dokümanın ve içerdiği bilgilerin üçüncü kişilere aktarımı, çoğaltımı ve dağıtımı yapılamaz. Bu doküman ve içeriği hazırlanma amacının dışında kullanılamaz. This document and all information contained herein is the sole property of STM AŞ. No intellectual property rights are granted by the delivery of this document or disclosure of its content. This document shall not be reproduced or disclosed to a third party without the express written consent of STM AŞ. This document and its content shall not be used for any other purpose other than for which it is supplied.