İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU
SES BİLGİSİ.
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ www. videodershane. com www
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
Büyük Ünlü Uyumu.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
SES BİLGİSİ.
DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ.
HECE BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLKÖĞRETİM 4.SINIF TÜRKÇE
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
CEMİL ÖZGÜR İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR Z.AYCAN TUNCER
DÜNYA DİLLERİ.
ALFABEMİZ.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
YAZI DEVRİMİ Hazırlayan: Hilal Gül.
Sesleri (Harfleri) Öğreniyoruz
Türkçe,Yabancı Dillerin Boyunduruğundan Kurtarılmalıdır.
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
Bu çalışma ilköğretimin
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI.
Ses bilgisi.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
HECE BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ AÇ.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
DİM BAŞÇİVİ TÜRKÇEN İ N ÖZELL İ KLER İ.
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES VE ÇEŞİTLERİ SES NEDİR ? Ses, dilin en küçük birimidir. Genellikle sesler tek başına bir anlam taşımaz.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
HARF BİLGİSİ Hikmet SIRMA
SES BİLGİSİ.
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
SESBİLGİSİ.
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKLERDE YAZI.
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON

DİL ve DİL BİLGİSİ

Şimdi dilin özelliklerini inceleyelim. DİL ve DİL BİLGİSİ Düşünce, duygu ve isteklerimizi anlatmak için kullan­dığımız işaret ve seslere dil denir. Her milletin kendine özgü bir dili vardır: Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça...... vb. Türkçe, kaynağı bakımından Ural-Altay dilleri ailesine, Kelimelerinin yapısına göre de bitişken (eklemeli) diller grubuna girer. Şimdi dilin özelliklerini inceleyelim.

LEHÇE (Diyalekt) İlk olarak Altay yörelerinde konuşulmaya başlanan dilimiz, göçler nedeniyle dünyanın çeşitli bölgelerine taşınmıştır. Bunun sonucu olarak oralardaki kültürlerin ve konuşulan dillerin de etkisiyle çeşitli konuşma ve yazı değişiklikleri meydana gelmiştir. İşte bir dilin farklı coğrafi bölge ve kültür ayrılıkları nedeniyle birbirinden farklı söyleyiş ve yazılışlarına lehçe denir.

Türkçenîn Lehçeleri Anadolu lehçesi Azeri lehçesi Çağatay lehçesi Kıpçak lehçesi Bizler Türkçenin Anadolu lehçesini kullanıyoruz.

ŞİVE (Ağız) Bir dilin konuşulduğu ülkenin bölgeleri, kentleri, köyleri arasındaki sadece konuşmaya yansıyan farklılıklara denir. —> Karadeniz şivesinde "paluk" diye söylenir ama yazarken "balık" diye yazılır. 3 —> Trakya şivesinde "üj" diye söylenir ama yazarken "üç" diye yazılır. Gördüğünüz gibi şive yazıya yansımaz, sadece konuşmalarda farklılık gösterir.

HARFLER ve ÖZELLİKLERİ Harf: Seslerin yazıdaki işaretlerine denir. Yazı; Duygu, düşünce ve isteklerin belli işaretlerle ifade edilmesidir. Alfabe: Bir dilin sesleri olan bütün harflerin belli bir sıra ile dizilmiş hâline denir. Türkler başlangıçtan günümüze dört değişik alfabe kullanmışlardır. Göktürk Uygur Arap Latin (Yeni Türk Alfabesi) GUAL kelimesiyle tarihsel sırayı aklımızda tutabiliriz.

HARFLER Alfabemizde sekizi sesli, yirmi biri sessiz olmak üzere 29 harf vardır. A. SESLİ (Ünlü) HARFLER a-e-ı-i-o-ö-u-ü Sesli harflerin özellikleri Ağzımızdan hiçbir engele uğramadan çıkarlar. Tek başlarına okunabilirler.

3. Tek başlarına hece oluşturabilirler. •> Ali - Odun - Üzüm 4. Her hecede mutlaka bir sesli harf bulunur. •> Ak ak çe ka ra gün i çin dir 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Sesli harf sayısı = Hece sayısı 5. Türkçe kelimelerde iki sesli harf yanyana gelmez. •> Saat •> Şair •> Şiir •> Dua

Sesli harflerin söyleniş özellikleri Bu tabloya göre sesli bir harfin üç söyleyiş özelliği vardır: a —> Kalın - Düz - Geniş i —> ince - Düz - Dar ö —> İnce - Yuvarlak - Geniş

Örnek Soru Aşağıdaki kelimelerin hangisinde, sesli harflerin tamamı "kalın-düz" seslidir. A) Bayrağım B) Şerefim C) Tarihim D) Toprağım Bu tip soruların çözülebilmesi için sesli harf tablo­sunun mutlaka ezberlenmesi gereklidir. "Kalın - Düz" harfler (a - ı) —> Bayrağım Cevap A'dır.

1. BÜYÜK SESLİ (Ünlü) UYUMU Türkçe kelimeler kendine özgü bazı özellikler gösterirler, böylelikle Türkçe kelimeler yabancı kelimeler­den ayırt edilir. İşte bu özelliklerden biri, büyük ünlü uyumudur. Buna "kalınlık-incelik" uyumu da denir. İki kuralı vardır: 1. Türkçe bir kelimenin ilk hecesindeki sesli harf ince ise diğer hecelerdeki sesli harfler de ince olmalıdır. •> Öğütlerimiz ince ince ince ince ince •> Öğretmenim

2. İlk hecedeki sesli, kalın ise diğerleri de kalın olmalıdır. •> Ko yun lar kalın kalın kalın •> Ko nuş ma cı kalın kalın kalın kalın

Örnek Soru Aşağıdaki kelimelerin hangisinde büyük ünlü uyumu yoktur? A) Mahallede B) Gezerken C) Arkadaşlarımı D) Görmüşler Çözüm B'de, Ge zer ken i i i C'de, Ar ka daş la rı mı k k k k k k D'de, Gör müş ler i i i A'da, Ma hal le de k k i i Cevap A

Büyük ünlü uyumuyla ilgili bazı özellikler 1. Türkçe oldukları hâlde zamanla ses değişikliğine uğramış kelimeler büyük ünlü uyumuna uymazlar

2. Türkçemize yabancı dillerden girmiş bazı kelimeler büyük ünlü uyumuna uymayabilir.

•> Kadıköy •> Türk •> Gecekondu •> Dört 3. Birleşik kelimeler ve tek heceli kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz. •> Kadıköy •> Türk •> Gecekondu •> Dört •> Ayşekadın •> Alt •> Hanımeli •> Film •> Okuyabilirim •> İlk •> Sabretmelisin •> Ev

Örnek Soru Aşağıdaki kelimelerin hangisinde büyük sesi uyumu aranır? A) Kütüphane B) Söz C) Öğrenci D) Televizyon A'da, Kütüphane —> Birleşik kelime B'de, Söz —> Tek heceli kelime D'de, Televizyon —> Yabancı kelime Türkçe kelimelerde "o" ünlüsü sadece ilk hecede bulunur. Bu kelimelerde büyük ünlü uyumu aranmaz. C'de, Öğ ren ci i i i Cevap C