Dilin Tanımı ve Özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
2013 TÜRK DİLİ DERS NOTLARI I. HAFTA.
İletişim Nedir? Duygu, düşünce veya bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
PARAGRAFTA ANLAM.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
İletişimin Zamanda yolculuğu
BİÇİMBİLİM Bugün biçimbilim adı altında yapılan araştırmaların, sözcüklerin kökenlerinin saptanması,ek ve kök olarak belirlenmeleri, dilbilgisinin en.
DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ.
Yazışma Teknikleri Doç. Dr. Hüseyin Odabaş. Yönetimde Bilgi Üretim ögeleri, 3M [insan (men), para (money), hammadde-malzeme (materials)] olarak sınıflandırılırken,
İLETİŞİM.
İLETİŞİM Varlıkların kendi aralarında anlaşmak için oluşturdukları simgeler sistemine denir. Gergin ortamlarda, kişilerin sağlıklı ve olumlu düşünmesi.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
GÖRSEL SANATLAR ÖĞRETİMİ
TÜRK DİLİ-I Dil Nedir? Prof. Dr. Muhsin Macit Okt. Olcay Saltık.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
101-TÜRK DİLİ DERSİ GÜZ DÖNEMİ 1. HAFTA
OKULÖNCESİNDE BİR GÜNLÜK EĞİTİM PROĞRAMI UYGULAMALARI
İLETİŞİM - DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ
OKUMANIN İLKELERİ.
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
DİL VE KÜLTÜR.
KENDİNİ İFADE ETME İnsanın düşünebilmesi ve düşündüğünü ifade etmesi onu diğer canlılardan ayırmaktadır. Kendini ifade etme anadilde; konuşma ve yazma.
DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
Hazırlık Çalışmaları İLETİŞİM Hazırlık Çalışmaları.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
DİZİMBİLİM (SÖZDİZİMİ)
GÖRSEL SANATLAR 4.SINIF.
Bu çalışma ilköğretimin
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
KONUŞMA ÖĞRENME ALANI.
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
YENİ KELİMELER 12.DERSİN TERCEMESİ Günümüzde, yollardaki ulaşım araçları büyük bir hızla artmıştır. Bugün yollarımız otomobiller, kamyonlar, otobüsler.
ABANT İ ZZET BAYSAL ÜN İ VERS İ TES İ B İ LG İ SAYAR VE Ö Ğ RET İ M TEKNOLOJ İ LER İ Ö Ğ RETMENL İĞİ  EMRULLAH TURHAN  FATMA İ ME  SERVET GÖKÇEK.
Dil, İmaj & Göstergebilim
OKUMANIN İLKELERİ.
Diksiyon nedir? Konuşmada, kelimenin seçilmesi, imlasına ve veznine göre söylenmesi ve ifadenin rahatlıkla anlatılması. Fesahat, belagat, telaffuz ve natıka kelimeleri.
ADA TANAR 4C. Çok geniş anlamıyla dil, düşünce, duygu ve güdüleri, do ğ rudan do ğ ruya ya da dolaylı olarak bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracıdır.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
DİL ANLATIM SLAYT SUNUM&SÖYLEV.
Dil, İmaj & Göstergebilim
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
DİL-DÜŞÜNCE-DUYGU İLİŞKİSİ
DİL NEDİR? Dil veya lîsan, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı.
Tarih Sosyolojisi-4- Yöntem-1- Tarihsel Materyalizm.
Şiir: Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici/etkileyici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasıdır. EdebiyatEdebiyat türlerinin.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM. BÖLÜM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
METİN- EDEBÎ METİN Yeşim ÖZDEMİR BAŞAKŞEHİR ANADOLU LİSESİ
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
Ses eğitimine ilişkin fonksiyonlar
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
Türk «Dilinde» Bozulma ve Dilde Yozlaşma
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
DİLİN TANIMI ve ÖZELLİKLERİ
TEST 1.
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Eğitim ve Öğretim Teknolojisi İletişim Süreci
Sunum transkripti:

Dilin Tanımı ve Özellikleri Hüdayi Can Çankırı, 2014

Dil nedir? 1. isim İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban "Dilinden Anadolulu olduğu ancak belli oluyordu." - S. F. Abasıyanık 2. Bir çağa, bir gruba, bir yazara özgü söz dağarcığı ve söz dizimi "Halk dilinin günebakan ismini verdiği bu çiçek, güneşe âşıktır." - H. S. Tanrıöver 3. Belli mesleklere özgü dil "Hukuk dili." 4. Düşünce ve duyguları bildirmeye yarayan herhangi bir anlatım aracı "Müzik dili. Yazı dili." "Hiçbir zaman onların arasına katılabilecek bir dil bulamadım." - R. Mağden TDK Türkçe Sözlük

Dil Tanımları Muharrem Ergin’ e göre Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir vasıta, / kendisine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, / temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli anlaşmalar sistemi, / seslerden örülmüş toplumsal bir müessesedir.

Doğan Aksan’a göre Dil; düşünce, duygu ve isteklerin, bir toplumda ses ve anlam yönünden ortak olan ögeler ve kurallardan yararlanılarak başkalarına aktarılmasını sağlayan çok yönlü, çok gelişmiş bir sistemdir. Tahsin Banguoğlu’na göre Dil, insanların meramını anlatmak için kullandıkları sesli işaretler sistemidir.

Ferdinand de Saussure’e göre Dil bir kâğıda da benzetilebilir: Düşünce kâğıdın ön yüzü, ses ise arka yüzüdür. Kâğıdın ön yüzünü kestiniz mi, ister istemez arka yüzünü de kesmiş olursunuz. Dilde de durum aynı: Ne ses düşünceden ayrılabilir, ne de düşünce sesten. (Ferdinand de Saussure (1980) Genel Dilbilim Dersleri I, TDK, Yayınları, Ankara, s.105).

Dilin Özelikleri Dilin özelliklerini önceki slaytlardaki tanımları parça parça ele alarak da inceleyebiliriz. Dilin özellikleri tanımlarda elden geldiğince verilmeye çalışılmıştır. Bu özellikleri maddeler halinde sıralamak gerekirse şunlar söylenebilir. Herbiri özellik üzerinde beraber durmamız gerekir.

… Dilin Özelikleri Dil, bir sistemdir. Dilin temeli sestir, doğal olarak öncelikle sözlü anlatım aracıdır. Dilde nedensizlik ilkesi esastır. İlkel dil, gelişmiş dil ayrımı yoktur. Dilin üretim yetisi sınırsızdır. Her dil, ait olduğu toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeterliktedir.

… Dilin Özelikleri Dil, toplumsal katmanlara göre değişir. Dil, toplumsal ve ulusal bir kurumdur. Dil, insanı konu alan her bilim dalıyla yakından ilgili doğal bir iletişim aracıdır. Dil, hem araçtır hem malzemedir, hem de bu aracı ve malzemeyi kullanan sistemdir. Diller arasında benzerlikler ve ortaklıklar olabilir.

Tartışalım Dil mi düşünceyi, düşünce mi dili yönetir. Yoksa dil düşüncenin kendisi midir?

Dil Türleri Dille ilgili konuşurken dil türleri diyebileceğimiz aşağıdaki kavramlardan da kısaca bahsetmek lazım. Bu kavramlar çoğaltılabilir. Konuşma Dili Yazı Dili Günlük Dil Bilim Dili Sanat Dili Ana Dili Yapma Dil Argo Jargon Ölçünlü Dil Diyalekt (lehçe, şive, ağız) İzole Dil Kutsal Diller Devlet Dili Resmi Dil …