ATEŞ BÖCEĞİ TEKNOLOJİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Advertisements

Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
ORMAN HAFTASI.
YILANLAR Yılanların hareketleri birçok açıdan mükemmeldir. Yılanlar, her birinde bir çift kaburga ve düzinelerce kas olan 400 omura sahip olabilirler.
HaZIRLAYAN ŞEYMA BAKIRCI /D.
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
IŞIK.
Canlı nedir?Cansız nedir?
SU HALDEN HALE GİRER.
C YNODON DACTYLON Bermuda Çimi. C YNODON DACTYLON.
SU HALDEN HALE GİRER.
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ. IŞIK VE SES FEN VE TEKNOLOJİ.
MAYOZ BÖLÜNME
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
IŞIK VE SES.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
HAZIRLAYAN: CEM GÜRSES
ÇİM SUYU Buğday çiminin önemi öncelikle yaprakların, yeşil görünmesini sağlayan klorofil içeriğinden gelir. Klorofil birçok bitkide bulunur. Buğday çimi.
Bileşikler ve Formülleri
AY DEDE.
Görsel Sanatlar Dersi 2. Sınıflar
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Göl’ün Hikayesi.
Işik Ve Ses.
IŞIK VE SESİN YAYILIMI 5.sinif 4.ünite
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
IŞIK VE SES.
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
SOLUNUM.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
IŞIK VE SESİN YAYILMASI 5.SINIF 4.ÜNİTE
IŞIK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME Ana sayfaya döner İleri KAZANIMLAR
Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir .
KARALIKTA GÖREBİLİR MİYİZ ? İTEC 5 FAZ PROJE GÖREVİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
Fotosentez.
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
VİRÜSLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
IŞIK Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
FEN VE TEKNOLOJİ Işık.
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
FOTOSENTEZ.
Çevremizdeki ışık kaynakları
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Sunum transkripti:

ATEŞ BÖCEĞİ TEKNOLOJİSİ

 Gecenin karanlığında otların arasında veya havada uçarken parıldayan, yanıp sönerek sarı-yeşil bir ışık veren bir böceği görmüşsünüzdür. Bu ateş böceğidir. Aslında bu böceğin verdiği ışığın ateşle de sıcaklıkla da bir ilgisi yoktur. Ateş böceğinin karın bölgesindeki ışık organında bulunan salgı yapan özelleşmiş bir hücreden, ışık elde etmede rol alan iki ana kimyasal madde üretilmekledir.

Bunlardan birincisinin kimyasal yapısı aydınlatılmış ve yapay olarak elde edilmiştir. İkincisinin ise yapısındaki gizem çözülmesine rağmen sentetik olarak üretilmesi hala mümkün olamamıştır. Bunun bilimsel adı ‘soğuk ışık’ tır ki günümüz teknolojisi bu ışığı henüz yapay olarak üretmeyi başaramamıştır.

Kısa bir zaman öncesine kadar sürtünme veya ısı olmadan ışık elde etmenin imkansız olduğuna inanılıyordu. Nasıl ki normal bir ampul kendisine verilen enerjinin yüzde 4′ünü, florasan ampul ise yüzde 10′unu ışığa dönüştürebiliyor, geri kalanını ısı olarak yayıyorsa, ateş böceğinde de benzer bir durum olduğunu sanan bilim insanları, böceğin bu iş için kullandığı enerjinin tamamını ışığa dönüştürebildiğini tespit edince hayrete düştüler.

Ateş böceklerinin ışığı, karınlarında bulunan fotosit adlı özel hücrelerde oluşan kimyasal olaylar sonucunda ortaya çıkar. Işık hücresi anlamına gelen fotosit bünyesinde iki ayrı kimyasal madde barındırır (lusiferin ve lüsiferaz).

Işık hücresine oksijen gönderildiğinde bu iki kimyasal magnezyum ve ATP adlı iki yeni kimyasal ile birleşir (ATP bütün canlıların hücrelerinde enerji olarak kullandıkları bir bileşimdir).

Bu bileşim çok yüksek enerjili bir maddeye dönüşür. Bir müddet sonra enerjisini kaybederek normal hale döner. Bu arada kaybolan enerji de ışık olarak açığa çıkar. 

Ateş böceğindeki ışık yayma sistemi bu kısa anlatım nedeniyle ilk anda basit görünebilir. Ancak gerçekte bu sistem oldukça karmaşık ve aşama aşama gerçekleşen bir işlemler dizisinin sonucunda iş görür.

Nitekim ateş böceğinin nasıl ışık yaydığı, ancak 1980'lerde Bob Hillingsworth adlı bilim adamının çalışmaları sonucunda anlaşılabilmiştir.

Bu, bizim kullandığımız ışık üreten sistemlere oranla o kadar başarılıdır ki, bilim adamları hemen bu sistemi taklit etmek için çalışmaya başlamışlardır. Örneğin ortadan kırıldığında ışık yayan çubuklar ateş böcekleri taklit edilerek yapılmıştır. Bir çok biyokimya uzmanı ve doktor da daha sağlıklı tahliller yapmak için lusiferinin ışık yaymadaki özelliğinden yararlanmaktadırlar. 

Bu gizemli böceklerin 2 bin çeşidi olup erkekleri uçabilirken dişileri kanatsızdırlar.  Erkekler dişileri aramak için geceleri uçarlar ve ışıklarını birbirleri ile iletişim kurmak için kullanırlar. En iyi ışık verimini gelişmiş dişiler verir.

Ateş böcekleri geceleri 3 saat süreyle ışık verebilirler. Genellikle ısırarak zehirledikleri salyangozları yedikleri için kireçli toprakların olduğu nemli bölgelerde daha çok görünürler. Parlamayı sağlayan kimyasal maddeler sayesinde, kazara onu yiyen bir düşmanı kusmak zorunda kalır ve bir daha başka ateş böceği yemeye teşebbüs etmez.

HATİCE KIVRAK 232041