ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Canlı nedir?Cansız nedir?
Advertisements

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Metabolizma Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
ENERJİ VE YAŞAM NEJLA ADA
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
CANLILARDA ETKİLEŞİM.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
HÜCRENİN YAPISI.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
ÇEVREMİZDEKİ CANLILARI TANIYALIM
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
Canlıların Ortak özellikleri.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
CANLININ KENDİNE BENZER CANLILAR OLUŞTURABLMESİ-ÜREME
PROTİSTA ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MANTARLAR ALEMİ Konu süresi: 3 Ders saati.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz bölünme.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
adresinden alınmıştır
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
!!!! "Bir maytap, ampulden daha parlak bir ışık verebilir ama onu sokağınızı aydınlatmak için kullanamazsınız. Çünkü; yeterince uzun süre yanmaz. Başarı.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
Metabolizma ve Beslenme
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
4. Sınıf fen ve teknoloji dersi Canlıların dünyasını gezelim
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
HÜCRE NEDİR?.
 Çoğu bir hücreli olmakla birlikte koloni halinde yaşayanları da vardır.  Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunduğu için prokaryotlardan ayrılırlar.
BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
SPORCU BESLENMESİ.
Canlıların ortak özellikleri
Canlıların Ortak özellikleri.
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Eşeysiz Üreme
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
CANLILARDA ETKİLEŞİM. 3.1.Canlılarda Beslenme Genel olarak incelendiğinde hayvanların ve bitkilerin benzer besleyici madde ve elementlere gereksinimi.
MANTARLAR ALEMİ ÖMER YANIK BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2018
Hayatın Başlangıcı Bu konuda birçok görüş ve hipotez vardır.
Sunum transkripti:

ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede yaşama şansına sahip olmalarına uyum veya adaptasyon denir

METABOLİZMA Tüm canlılarda metabolizma olayları görülür. Metabolizma olayları hücre içinde gerçekleşir. Canlılardaki metabolizma olayları genel anlamda iki çeşittir.farklı maddelerin birleştirilmesiyle meydana gelen sentez olaylarına anabolizma, büyük moleküllü organik maddelerin parçalanmasına da katabolizma adı verilir. Bu iki olay da metabolizmayı oluşturur.

HAREKET VE İRKİLME Tüm canlılar iç ve dış çevrelerinden gelen uyartılardan etkilenirler. Buna irkilme denir. Uyartılara karşı tepki göstermeye ise hareket denir.

ŞEKİL Tüm canlıların özel bir iç ve dış yapıları vardır. Bu yapı bozulursa canlı ölür. Canlılar evrimleşerek daha kompleks bir şekil ve yapıya kavuşurlar.

DNA VE ENZİMLER Tüm canlı hücrelerin içerisinde metabolizma olaylarını yöneten DNA ile metabolizma olaylarını düzenleyen enzimler bulunur. DNA kendini eşleyerek eşini hücre bölünmesiyle yeni hücreye vererek kalıtımı da sağlar.

ÜREME Hiçbir canlı sonsuz olarak yaşamını devam ettiremez. Herhangi bir şekilde, üremeyle, kalıtsal materyal gelecek kuşaklara aktarılır.

Bitkilerin Üreme ve Gelişmesi: Karada yaşayan birçok bitki eşeyli ve eşeysiz olarak ürerler. Eşeysiz üremede, bir bitkinin gövde, yaprak gibi kısımlarının yeni bir bitki meydana getirmesidir.Örneğin; çilek, menekşe gibi…

Hayvanlarda; genellikle eşeyli üreme görülür Hayvanlarda; genellikle eşeyli üreme görülür.Asıl üreme şekli eşeyli olan bazı canlılarda zaman zaman eşeysiz üreme görülebilir.

BESLENME Canlılar metabolizma faaliyetlerini yerine getirebilmek için besin adı verilen çeşitli maddelere ihtiyaç duyarlar. Canlıların bu besin maddelerini sağlama faaliyetine ise “beslenme” adı verilir.

Beslenme türüne göre canlılar besin maddelerini İnorganik : Su , Mineraller, Tuz (Hücre yapısı ve metabolizma olaylarını düzenlemede kullanılır. Canlıların hepsi bunları dışarıdan alırlar) Organik : 1. Karbonhidratlar: C-H-O ——Enerji verici 2.Yağlar : C-H-O——- Yedek enerji verici 3.Proteinler : C-H-O+N—–Enzim ve hücre yapısı 4.Vitaminler : C-H-O——–Düzenleme

beslenme şekillerine göre 3'ye ayrılırlar Bunlar: 1)Ototrof 2)Heterotrof 3)Hem ototrof hem heterotrof beslenmedir

1)Ototrof Beslenen Canlılar İhtiyacı olan organik besinleri kendileri sentezleyebilen canlılardır.

.  2) Heterotroflar: İhtiyacı olan organik besinleri diğer canlıların vücudundan karşılarlar.

C) Hem ototrof hem heterotrof beslenme: Bazı ototrof canlılar fotosentezle besinlerini üretebilirler ancak ihtiyaç duyduklarında diğer canlıları da besin olarak kullanabilirler

HÜCRE BÖLÜNMESİ Tüm canlılar hücre bölünmesi sonucu oluşurlar. Mitoz ve mayoz hücre bölünmesi şeklinde iki çeşit hücre bölünmesi vardır. Mitoz hücre bölünmesi tüm canlılarda görülür. Mitoz bölünme tek hücreli canlılarda üremeyi sağlarken, çok hücrelilerde vücut büyümesini sağlar. Eşeyli üreyen canlılarda mayoz hücre bölünmesi görülür.

SOLUNUM Tüm canlılar metabolizma olaylarını gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar.Tüm canlıların metabolizma olaylarında kullandığı enerji ATP enerjisidir.Bütün canlılar organik besinleri parçalayarak ATP ye çevirirler. Organik besindeki kimyasal enerjinin ATP ye çevrilmesine solunum denir. Bazı canlılar solunum sırasında oksijen kullanırken bazıları kullanmaz.

ENERJİ KULLANIMI Canlılığın en önemli öğelerinden biri büyüme, üreme, yenilenme vs. için enerjiye olan gereksinimleridir. Hücre kendi başına enerji üretemez; dışarıdan kaynak sağlamak zorundadır

ORGANİZASYON Her canlı morfolojik (dış yapı ) ve anatomik (iç yapı) bakından kendine özgü şekle ve görünüme sahiptir. Cansızlar ise yapı olarak aynı olsalar bile şekil ve boyutları farklıdır. Prokaryot canlılarda zarlı organeller bulunmamasına rağmen hüre içi organizasyon tamdır. Ökaryotlarda ise her biri belli bir görevi yapan çeşitli kısımlardan (organel, organ, sistem) oluşurlar.

BÜYÜME; Çevresindeki anorganik (ham) maddeleri kendi protoplazma yapısına çevirme, büyüme olarak bilinir. Bitkilerde (çok yıllık) kural olarak sınırsız bir büyüme görülmekle beraber, hayvanlarda her türün kendine özgü şekil ve büyüklüğe ulaşmasına kadar devam eder. :anabolik olaylar > katabolik olaylar büyüme gerçekleşir. :anabolik olaylar = katabolik olaylar olgunlaşır. :anabolik olaylar < katabolik olaylar yaşlanır. Sonuç olarak da canlı ölür.