AMİNO ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI II
Advertisements

Amino Asitler.
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
BÖLÜM 17: ASİTLER VE BAZLAR
AMİNO ASİTLER ve BİYOSENTEZİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
Amino Asitlerin Asit-Baz Kimyası
Nötralleşme Titrasyonları
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
Asit ve Baz Metabolizması
Tamponlar, Asit-Bazlar, ve Konsantrasyon türleri
Asitler ve Bazlar.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
Amino Asitlerin Asit-Baz Kimyası
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
AMİNO ASİDLER ve PROTEİNLER
Protein ve Amino Asit Metabolizması
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
AMİNO ASİTLER Prof. Dr. Kader KÖSE
Protein ve Amino Asit Metabolizması
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
Asitler ve Bazlar.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI IV
ASİTLER VE BAZLAR.
Proteinlerin Metabolizması Prof Dr.Tülay AKÇAY
DÖRDÜNCÜ HAFTA Asit ve bazların iyonlaşma sabitleri. Ortak iyon etkisi. Tampon çözeltiler. 1.
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
1 “INTRODUCTION TO BIOINFORMATICS” “SPRING 2005” “Dr. N AYDIN” Örnekler Doç. Dr. Nizamettin AYDIN Introduction to Bioinformatics.
AMİNO ASİTLER, PEPTİTLER VE PROTEİNLER
FİZYOLOJİK TAMPON SİSTEMLERİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI III
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI V
PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI Prof. Dr. Kader KÖSE
BÖLÜM 18: Asit-Baz Dengeleri, Ek Konular
AMİNO ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ
PEPTİDLER Prof. Dr. Kader KÖSE.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Amino asitler Ve özellikleri.
PROTEİNLER VE AMİNOASİTLER
AMİNOASİT METABOLİZMASI
Enzimler.
AMİNOASİTLERİN ÖZEL ÜRÜNLERE DÖNÜŞÜMÜ
PROTEİN KATABOLİZMASI
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
Biyolojik Makromoleküller
PROTE İ NLER Proteinler tüm hayati olayların gerçek temeli olarak çok büyük fizyolojik öneme sahip olan gıda maddeleri bile ş enlerinin bir grubudur.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
PROTEİNLER.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
Amino Asitler ve Proteinler
Amino Asitler ve Proteinler
Amino asit ve Peptid Yapısı
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
PROTEİNLER 2.
Polar Asidik Yan Zincirliler
Amino Asitler ve Proteinler
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Protein Metabolizması
Amino Asitler, Peptitler ve Proteinler
PROTEİNLER.
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

AMİNO ASİTLERİN ÖZELLİKLERİ Prof. Dr. Esma GÜR

COOH H H R – C – NH2 R – C – NH3 COO ZWİTTERİYON + R – C – NH2 R – C – NH3 pH= 7 - COO ZWİTTERİYON İNSAN VÜCUDUNDA -amino asitler hakim

CO N R CORN prensibi ile L- amino asit (L-Ala)

Alifatik amino asitler

Aromatik amino asitler

Bazik amino asitler

Asidik amino asitler

Nötral-polar amino asitler

Yapısal önemi olan amino asitler

Dissosiasyon Kat Sayısı Denge Sabiti(Ka) Dissosiasyon Kat Sayısı + - Ka = [H ] [A ] [HA] -logKa = pKa -log Ka = -log [H ] - log [A ] [HA] - + pH = pKa + log [A ] [HA] -

pI = İzoelektrik Nokta pKa1 + pKa2 pI = 2 Amino asitin 2’den fazla dissosiye olan grubu var ise pI = nötral formun iki tarafındaki pKa’ ların ortalamasıdır.

pI = (2.35 + 9.69) / 2 = 6.02

2.09 3.86 9.8 pI = (2.09 + 3.86) / 2 = 2.98

Glutamik Asit

pKa1=3.2 pKa2=4.25 pKa3=9.67 pI = (3.2 + 4.25) / 2 = 3.7

pI = (9.2+ 10.8) = 10.0 2.16 9.2 10.8

Amino Acid pKa for a-COOHpKa for a-NH3+ pKa for R group Glycine 2.34 9.6  Alanine 2.34 9.69 Leucine 2.36 9.6 Serine 2.21 9.15  Threonine 2.63 10.43 Glutamine 2.17 9.13 Aspartic acid 2.09 9.82 3.86 Glutamic acid 2.19 9.67 4.25 Histidine 1.82 9.17 6.0 Cysteine 1.71 10.78 8.33 Tyrosine 2.20 9.11 10.07 Lysine 2.18 8.95 10.53 Arginine 2.17 9.04 12.48

2 Doğru cevap seçin: PK değerinin altındaki pH’ da iyonize olabilen gruplar protonlanır. Eğer bir molekül düşük pK değerine sahipse, bu molekülün protonlara ilgisi yüksektir. Asetik asitin pK’sı =4.7 dir. pH 7.4 de sadece asetik asit bulunur. Amino asitler gibi moleküllerin sadece 1 pK değeri olur. pK, amino asitlerin birbirine bağlanma şeklini tahmine yarar. Eğer ortamın pH’sı X molekülünün pK sından yüksek ise, X molekülünün proton kaybetmiş formu hakim olur.

Proteinlerde Primer Yapının Saptanması Örnek hidrolizi (6 M HCl 110°C 24 sa.) Sekans (dize) Analizi : protein polipeptidlera.a. analizi veya Edman reaksiyonu Br-CN ile parçalanma

Edman reaksiyonu ile a.a. dizesi saptanması Fenil izotiyosiyanür

Amino asid dizesi saptanırken; Protein zinciri denatüre edilerek çözülür S-S bağları açılır Daha küçük peptidlere parçalanır (proteazlar ile) Küçük peptidlerin (oligopeptidler) dizeleri saptanır. Büyük proteinin a.a. dizesi hesaplanır

(H3N-) Gly-Arg-Phe-Ala-Lys-Trp-Val(-COO) Tripsin (Lys ve Arg C-terminalinden) Gly-Arg + Phe-Ala-Lys + Trp-Val Gly-Arg + Phe-Ala-Lys + Trp-Val (H3N-) Gly-Arg-Phe-Ala-Lys-Trp-Val(-COO) Kimotripsin (Aromatik a.a.lerin C-terminalinden) Gly-Arg-Phe + Ala-Lys-Trp + Val(-COO) Gly-Arg Phe-Ala-Lys Trp-Val Gly-Arg-Phe Ala-Lys-Trp Val

Amino Asitlerin Kullanıldığı Reaksiyonlar Peptid bağı oluşumu Transaminasyon Dekarboksilasyon Deaminasyon

Peptid bağı oluşumu

Peptid zinciri

Peptid bağını gösterin.

Özel bir bağ: Disülfit bağı (S-S bağı)

Transaminasyon

AST (Aspartat Transaminaz)

Transaminasyon reaksiyonları -amino asit Enzim-Piridoksal -amino asit -keto asit Enzim-Piridoksamin -keto asit

ALT reaksiyonu Alanin ALT -Piridoksal Glutamat Piruvat ALT-Piridoksamin -keto glutarat

Dekarboksilasyon

Amino acid Amine Fonksiyonu serin ethanolamin Conversion of phosphatidyl serine to phosphatidyl ethanolamine in bacteria lysin cadaverin 1,5-diaminopentane arginin/ornithin putrescin 1,4-diaminobutane spermine and spermidine oluşumu histidin histamin vasodilator, inflamatuvar, mideden asit sekresyonunu uyarır; mast hücrelerinde yapılıp sekrete edilmek üzere depolanır glutamat gamma-aminobutyrat, GABA Beyinde önemli nörotransmitter 3,4-dihydroxyphenylalanine (Dopa) dopamin hydroxytyramin Beyinde inhibitör nörotransmitter catecholaminlerin ve melaninin öncüsü 5-hydroxytryptophan serotonin melatonin’in öncüsü phenylalanin phenylethylamin antidepressan, amfetamin gibi uyarıcı, çikolatada var

Glutamat dehidrojenaz sistemi

Glutamat Dehidrojenaz sistemi