ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TAKIM KURMA VE GELİŞTİRME
Advertisements

Liderlik ve Örgütsel Adalet
Yönetim ve Organizasyon
Uluslararası İş Etiği.
DURUMSALLIK YAKLAŞIMI
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ BÖLÜM 6.
X.BÖLÜM KÜLTÜR.
İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ BÖLÜM 6.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
 Ülgen & Mirze 2004.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
REHBERLİK.
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELLERİ Prof. Dr. RANA ÖZEN KUTANİS
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
Değişime doğru Değiştirmek istemek Hayal kurmak Başkalarını beklememek Dinamik ilişkiler yaratmak.
Bilgi ve Yenilik İktisadı
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Stratejik Yönetim.
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
Yrd. Doç Dr. Ozan BÜYÜKYILMAZ
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
KURUMSAL SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
X- Strateji İçin Kültür ve Liderlik
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELLERİ Prof. Dr. RANA ÖZEN KUTANİS
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.

GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Kamu Yönetiminin Yapısal Görünümü ve Sorunları. Organizasyon Sorunları Sistem coğrafi ve örgütsel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Bunu aşmak.
KARİYER GELİŞTİRME.
Kurumsal Kültür Yapılandırma Projesi
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Risk faktörleri-koruyucu faktörler perspektifi
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
2) NEO KLASİK (GELENEKSEL) YÖNETİM
KURUM KÜLTÜRÜ.
GRUP İLETİŞİMİ.
AİLEDE İLETİŞİM.
KURUM KÜLTÜRÜ VE İKLİMİ
GRUP İLETİŞİMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HAZIRLAYAN VE SUNAN HALE ALTAY: SEDEF ERMİŞ: LEYLA KAYA:
Sunum transkripti:

ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İ

KÜLTÜRÜN TANIMI Kültür bir toplumda, grup ya da organizasyonda paylaşılan tutum ve davranış alışkanlık,ilkeler ve benzeri mantıksal ve duygusal özelliklerin tümüdür. Kültür kavramı insan ve çevresiyle ilgili her şeyi kapsar.

Toplum kültürünün özelliklerini en fazla yansıtan alt kültür,ailedir. Alt kültürler ait olduğu toplumun temel kültürel değerlerini paylaşan bunun yanında kendine ait değerleri, normları ve yaşam biçim olan topluluklardır. Toplum kültürünün özelliklerini en fazla yansıtan alt kültür,ailedir.

ÖRGÜT KÜLTÜRÜ TANIMI Örgütler oluştuklarında diğer örgütlerden farklı ama kendi içlerinde nispeten ortak inanç ve değerler sistemi oluşturmuşlardır. Oluşan bu sistem örgüt içinde değişik inanç,tutum,düşünce şekli ahlak anlayışının bir arada var olmasına yardım eder.Bu oluşuma örgüt kültürü denir.

ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ Örgüt kültürü öğrenilmiş veya sonradan kazandırılmış bir olgudur. Örgütsel kültür grup üyeleri arasında paylaşılır olmalıdır. Örgüt kültürü örgüt üyelerinin düşünce yapılarında bilinç ve belleklerinde inanç ve değerler olarak yer alır. Örgüt kültürü düzenli şekilde tekrarlanan veya ortaya çıkarılan davranışsal kalıplardır.

ÖRGÜT KÜLTÜRÜ GÖRÜLEMEYEN BOYUT GÖRÜLEBİLEN BOYUT

ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İLE İLGİLİ YAKLAŞIMLAR Karşılaştırmalı Yönetim Yaklaşımı örgüt kültürü örgüt dışında yer alır ancak örgütün temel inanç ve değer yargılarını etkiler. Durumsallık yaklaşımında örgüt kültürü örgütün içinden bir değişken olarak ele alınmakta ve örgüt içinde geliştirilmiş inanç ve değer yargılarından oluşmaktadır. Kültürü Örgütün Kendisi Olarak Ele Alan Yaklaşımlar Örgütsel Özümleme, Örgütsel Sembolizm, Yapısal/Psikodinamik Yaklaşım

PARSONS MODELİ Yapı Koruma Bütünleşme Adaptasyon Amaca Ulaşma

SCHEIN MODELİ Örgüt Kültürü Mevcut Usüller Üstlenilen Değerler Temel varsayımlar Üstlenilen Değerler Mevcut Usüller

KILMANN mODELİ Örgüt Kültürü görevi her şeyi harekete geçiren sosyal bir enerjidir. Örgütsel Kültür örgüte hakim olan inançların ve örgüt ikliminin davranışlara yansımasıdır. Bürokratik Kültür:Hiyerarşik yapı vardır. Yenilikçi Kültür: Değişime açık yenilikçi bir anlayış vardır.

QUINN VE CAMERON MODELİ Örgüt Kültür ile başarı ve etkinliğin etkilerini araştırmışlardır. Rekabetçi değer modelini geliştirmişlerdir.

Klan Adhokrasi Baskın Nitelikler Baskın Nitelikler (Birleştiricilik, katılımcılık, (Girişimcilik, yaratıcılık, Takım çalışması, aile bilinci uyum sağlama Lider Stili Lider Stili Danışman, kolaylaştırıcı, atalık rolü Girişimci, yaratıcı risk alıcı Kaynaştırma Kaynaştırma Sadakat, gelenek, kişilerarası bağlılık Girişimcilik, esneklik, risk Stratejik Önem Stratejik Önem İK geliştirmeye, bağlılığa, morale yönelik yaratıcılığa, büyümeye, yeni kaynaklara yönelik İçsel Konumlandırma Dışsal Konumlandırma Tip – Hiyerarşi Tip : Piyasa Düzen kurallar ve düzenlemeler Rekabet amaca ulaşma Koordinatör, İdareci Hedefe yönelim, üretim, rekabet Kurallar, politikalar, yöntemler Hedefe yönelim, üretim, rekabet Dengeye, tahmin edilebilir işler Rekabet gücüne Pazar üstünlüğüne

Byars modeli Etkileşen Kültür:Ortaya çıkan ihtiyaçlara en önemli hizmeti vermeyi esas alan kültürdür. Bütünleşik Kültür: Yenilikçi davranışlar sergileyerek insanların ihtiyaçlarını değiştirmeyi amaçlayan kültürdür. Müteşebbis Kültür: Yeniliklere açık olan ancak karar verme noktasında bireyciliğin ön plana çıktığı kültürdür. Sistematik Kültür:Belirli bir düzeni takip ederek işleyen kültürdür.Tüm parçalar birbiriyle uyumlu halde çalışır.

Deal ve Kennedy modeli Sert Erkek Maço Kültürü: Kozmetik,film,reklam sektörü… Çok Çalış Sert Oyna Kültürü: Moda, pazarlama,elektronik sektörler… Şirketin Üzerine İddiaya Gir Kültürü: Havacılık,uzay, araştırma geliştirme projeleri… Süreç Kültürü: Hükümet, kamu hizmetleri,sigorta…

MILES VE SNOW MODELİ Koruyucu Kültür Tipi: Örgüt muhafazakar inanç ve değerler sahiptir. Geliştirici Kültür Tipi: Örgüt yenilikçi yapıya sahiptir.Risk almaktan kaçınmaz. Analizci Kültür Tipi: Örgüt iş dünyasındaki konjonktürel yapıyı inceleyerek kendi iç dinamiklerini harekete geçirir. Tepki Verici Kültür Tipi: Örgütün iç ve dış çevresinden gelen baskılar sonucunda ortay çıkan değişimleri kapsar.Zira örgüt kendiliğinden değişimi arzu etmez.

Ouchı’nın z kültürü modeli Uzun dönem istihdam fikir ve görüş birliğine dayanan kararlar alma Bireysel sorumluluk Yavaş değerleme ve terfi Kapalı ve biçimselleştirilmemiş kontrolü ile açık ve biçimselleştirilmiş kontrolü birlikte uygulama Orta ölçüde uzmanlaştırılmış kariyer ve terfi Çalışanı tüm çevre bağlılıkları ve ailesi ile birlikte ele alma

Peters ve waterman’ın modeli Mükemmel Firmaların Kültürel Değer ve Davranışları Hareketi tercih etme Müşterilerle Sürekli İlişkiler Girişimciliğe Önem Verme İnsana Değer Vererek Verimliliği Artırma Basit Yapı ve Az Sayıda Kurmay Uzmanlaşma Gevşek ve Sıkı Kontrolü Bir Arada Tutma

Hazırlayan: Bilge Demirci 12190201015