Atmosferik Kirleticiler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
Advertisements

HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
SU HALDEN HALE GİRER.
Çevre kİmyasi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Elementler ve Sembolleri
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
ÇEVRE VE TOPLUM ASİT YAĞMURLARI Çağdaş YALÇIN
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
Atmosferik Kirleticiler
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ I Dr. Aykan Karademir
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
Kimyasal Tepkimeler.
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Atmosferik Kirleticiler
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
Temiz Enerji Kaynakları
KİMYASAL MADDELER VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
Atmosferik Kirleticiler
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing)
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır. Bir.
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
Tarımsal üretimde yüksek verim elde etmek için gübre uygulamaları zorunluluk olarak görülmektedir. Ancak uygulanan gübrelerin miktarları, çeşitleri ve.
YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
Alkanlar ve Alkenler.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDE DÖNGÜLERİ.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

Atmosferik Kirleticiler Azot Oksitler (NOx) Azot oksitler deyimi, çoğunlukla altı çeşit, azot (N) içeren gaz için kullanılır ve topluca NOx olarak gösterilirler: Azot monoksit (NO) Azot dioksit (NO2) Nitrözoksit (N2O) Azot tetraoksit (N2O4) Azot sesquioksit (N2O3) Azot pentaoksit (N2O5) Hava kirliliği açısından NO ve NO2 büyük önem taşımaktadır ve sadece bu iki azot oksit türü atmosfere büyük miktarlarda verilmektedir. Dolayısıyla NOx terimi genel anlamda bu iki gaz ile ilgilidir . NO renksiz, kokusuz ve daha az zararlı bir gaz iken; NO2, sarı-kahverengi renkli, güçlü bir kokusu olan toksik bir gazdır.

Atmosferik Kirleticiler Azot Oksitler (NOx) Endüstriyel, Ticari ve Yerleşim Alanları (%19) Kaynakları Elektriksel İşlemler (%27) Yanma işlemleri Fosil yakıtlı enerji santralleri Motorlu taşıtlar Evsel ısınma faaliyetleri Azot oksitlerin % 90’ı atmosfere NO biçiminde atılır. Ancak atmosferde –özellikle ozon (O3) tarafından- NO2’ye ve diğer kimyasallara oksitlenir. Diğer Kaynaklar (%5) Motorlu Araçlar (ulaşım) (%49)

Atmosferik Kirleticiler Kaynakları (ABD için) Yakıtların Yanması Endüstriyel İşlemler Diğer Motorlu Araçlar

Atmosferik Kirleticiler Atmosferik reaksiyonlar Azot oksitlerin atmosferdeki reaksiyonları oldukça karmaşık olup pek çok faktöre bağlıdır. Azot oksitler atmosferde ozon, uçucu organik bileşikler ve hidrokarbonlarla çeşitli reaksiyonlara girebilmektedirler. Yağışla Uzaklaşma (Islak Birikim)

Atmosferik Kirleticiler Atmosferik reaksiyonlar Ozon Döngüsü NO + O3 -> NO2 + O2 NO2 + hnu -> O + NO O + O2 -> O3 Bu döngü ortamda organik maddeler olduğunda kırılabilmektedir. Bu durumda fotokimyasal sis oluşabilmektedir. O3 + hnu -> O2 + O* √ RO2 + NO -> NO2 + RO O* + H2O -> 2OH RO + O2 -> RCHO + HO2 R-H + OH -> H2O + R VOC + OH VOC + HO2 R + O2 -> RO2 HO2 + NO -> NO2 + OH √

Atmosferik Kirleticiler Yanma reaksiyonları Yanma sırasında NOx üç farklı şekilde ortaya çıkar: Atıktaki mevcut azot içeriğinin oksidasyonu ile, (% 70-80) CxHyN + O2 NO Yakma havasında bulunan azotun (N2 olarak) direkt oksidasyonu ile, ( %20-30) N2 + O2 2NO Yakma havasında bulunan azotun (N2 olarak) dolaylı oksidasyonu ile ki bu durumda, azot atomları yada azot radikalleri ile sonuçlanan oksidasyonu takip eden yakma işlemi esnasında oluşan serbest hidrokarbon radikalleriyle reaksiyonu söz konusudur.

Atmosferik Kirleticiler Azot Oksitler (NOx) Küresel düzeyde, bakteriyel ve volkanik aktivitelerden de büyük miktarlarda NOx çıkar. NO: Yüksek konsantrasyonların haricinde görece zararsız bir gazdır. (kanda Hb ile birleşir – Hb için O2’ye göre 300,000 kat daha reaktiftir) NO2: Daha toksiktir (burun iltihabı, iç kanama, anfizem (akciğer şişkinliği), akciğer kanseri, zatürree) Atmosferik ozon ya da smog oluşumundaki kimyasal reaksiyonlarda rol oynar. Ötrofikasyon,biyolojik ortamlardaki türlerin sayısı ve çeşitliliğinin değişimi, toprakların ve yüzey sularının asitleşmesi, görüş mesafesinin azalması gibi birçok çevresel etkiye önemli katkıları olur. NO için; UVS (uzun vadeli sınır değer): 200 µg/m3; KVS (kısa vadeli sınır değer): 600 µg/m3; NO2 için; UVS (uzun vadeli sınır değer): 100 µg/m3; KVS (kısa vadeli sınır değer): 300 µg/m3. NO2 için insanlar üzerindeki öldürücü doz 150 ppm (285 mg/m3). Ortam havasında genel olarak 1 ppm civarında bulunur.

Atmosferik Kirleticiler

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Ortam havasında kimyasal olarak gaz halindeki organik bileşiklerdir. Havada gaz halinde olabilecekleri gibi partiküllere bağlı olarak da bulunabilirler. Pek çoğu kimyasal olarak reaktiftir: VOC + NOx+güneş ışınları  fotokimyasal sis Başlıca kaynakları Yakıtların tam yanmaması Benzin vb. maddelerin buharlaşması Bitki ve hayvanların çürümesi ve ayrışması Ortam havasında VOC’lardan en çok hidrokarbonlar buluınur. Hidrokarbonlar (HC-hidrojen ve karbon) Metan, etilen, benzen, bütan, propan Motorlu araçlardan çok miktarda çıkarlar. Boya, benzin vb. maddelerin yapımında kullanılırlar.

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Hidrokarbonlar (hidrojen ve karbon) Karbon bağları

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Tam Yanma Yakıtlar yandığında oksijenle birleşir ve enerji ortaya çıkar: CxHx + O2  CO2 + H2O + Isı Eğer yanma tam ise tüm karbon CO2’ye dönüşür. Ama yeterli oksijen yoksa CO, partiküller, is ve yanmamış organikler oluşacaktır. Yanmamış organikler uçucu ya da yarı-uçucu olabilir. HKKY’de Ek-4’te “Uçucu Organik Bileşikler” olarak sınıflandırılmışlardır. Örneğin poliaromatik hidrokarbonlar (PAH), yarı-uçucu organiklerden olup çeşitli biçimlerdeki halkalı yapılardır ve bazıları kanserojendir. Buhar basınçları düşük/orta arasında olup partiküle bağlı ve gaz fazlarına bölünürler. Örneğin benzo(a)piren-BaP, kanserojen. Nitrat bağlandığında daha kanserojen olurlar.

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Etilen Ozon oluşumunda etkilidir. Bitkisel hormonları etkiler. Diğer biyojenik maddeler izoprene, pinen vb. Formaldehit Gözleri tahriş eder. Mutajen, şüpheli kanserojen. Doğrudan kaynaktan çıkabileceği gibi, HC reaksiyonlarıyla da oluşabilir. Peroxyacetyl Nitrate, PAN (CH3 C(O)-O-O- NO2) Solunum sistemini etkiler (kanserojen?) Los Angeles tipi smog oluşumunda etkilidir.

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Benzen Renksiz uçucu bir gazdır. Benzinde, diğer yakıtlarda, boya ve yağların yapımında çokça kullanılır. Uyuşukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç kaybı, deri, göz ve akciğer tahrişi vb. etkileri vardır. Uzun süreli maruz kalma lösemi türü kansere yol açabilir. EPA tarafından kanserojen olarak nitelenmiştir. Dioksinler Halojenli (Cl, Br, F, I) hidrokarbonlardır. Bazıları çok güçlü kanserojendir. 2,3,7,8-TCDD bilinen en güçlü kanserojen madde olup LD50 değeri 0.5-1.0 µg/kg’dır. İnsanlar için maruz kalma sınır değeri 1-4 pg/kg vücut ağırlığı/gün. Başlıca kaynağı atık yakma, tarımsal ilaçlar, kağıt endüstrisi.

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Kloroflorokarbonlar (CFC) Ozon tabakasını yok eden gazlardandır.

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC) Kaynaklar Yakıtların Yanması Endüstriyel İşlemler Diğer Motorlu Araçlar

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC)

Atmosferik Kirleticiler Uçucu Organik Bileşikler (VOC)