Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi
Advertisements

SoLUNUM SİSTEMİ.
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
ÖĞRETİMDE PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME
KİŞİSEL İMAJ ve BEDEN DİLİ SITKI ASLANHAN
EN KÜÇÜK ORTAK KAT.
SOLUNUM SİSTEMİ 04/05/2006 SOLUNUM SİSTEMİ.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Lojistikte & Tedarik Zinciri Yönetiminde Üst Düzey Yönetim Programı (TMPLSM)
İ L E T İ Ş İ M Dr. Necla Tugay Aytekin.
VÜCÜDUMUZ ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR
DİL VE KÜLTÜR İLİŞKİSİ.
Toplama ve Çıkarma işlemi
SES NEDİR? 4/A SINIFI.
DİL Dilimiz, ünlüleri hariç tutarsak diğer tüm seslerin çıkarılmasında mutlaka kullandığımız çok önemli bir ses organımızdır. “a,e,i,i,o,ö,u,ü” den oluşan.
YAŞASIN MÜZİK DERSİ BAŞLIYOOORRR !!
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
Solunum Sistemi
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI SÖYLEYİŞ VE TELAFFUZ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NE DEMEKTİR?
Abdulkadir KARADENİZ Avantaj ve Dezavantajları Girdi-İşlem-Çıktı Prensibi Donanım – Yazılım Kavramları Abdulkadir KARADENİZ.
SES Müzik ve Fen Mustafa ÇELİK.
SOLUNUM SİSTEMİ
VERİMLİ SU KULLANIMI NE DEMEKTİR?
Nefes ve Teknikleri
SES.
‘ ’Spor Yöneticisi Adaylarında İletişim’’. İletişim Nedir ? Kişinin kişiyle veya kişinin dış çevre ile olan duygu ve düşünce paylaşım sürecidir.
TÜRK DİLİNİN YOZLAŞMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Doğru Çalışma Yöntemleri
Doğru Çalışma Yöntemleri
SELAMİALİ İLKÖĞRETİM OKULU
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI.
Tam Sayılar.
Çıkarma İşleminin Sağlaması
Maddenin değişimi ve tanınması
TEKNOLOJİNİN OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ
SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
Diksiyon nedir? Konuşmada, kelimenin seçilmesi, imlasına ve veznine göre söylenmesi ve ifadenin rahatlıkla anlatılması. Fesahat, belagat, telaffuz ve natıka kelimeleri.
En fazla ödül kazanmış olan İngilizce Dil Eğitimi Programı.
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
SÖYLEYİŞ ( TELAFFUZ).
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
Ses ünitesi.
SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR
SESİN İŞİTMEDEKİ ÖNEMİ
DİKSİYON VE SES.
SES VE ÇEŞİTLERİ SES NEDİR ? Ses, dilin en küçük birimidir. Genellikle sesler tek başına bir anlam taşımaz.
Derleyen : AreS DİKSİYON. -Dil ucunu ön alt dişlere dayandırarak ağız içinde köklerden ileri geri hareket ettiriniz. -Dilinizi iyice dışarı çıkarınız.
DİKSİYON.
Ses eğitimine ilişkin fonksiyonlar
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011.
SInIf ÖĞretmenleri Sibel Elmas Ülfet Özten
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
DİKSİYON.
Diksiyon ve Güzel Konuşma 1. Hafta
DİKSİYON VE ETKİLİ KONUŞMA Bölüm 1
Doğru Çalışma Yöntemleri
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Sunum transkripti:

Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi DİKSİYON www.turkceciler.com Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi

Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi DİKSİYON Diksiyon; söz söylerken, duygu ve düşünceleri doğru ve üslubuna uygun olarak anlatmak için sesin uyumunu, söylenişini, hecelerin uzunluğu, kısalığı ve vurguları bakımından doğruluğu; jesti, mimiği, takınılacak tavırları yerinde ve güzel kullanma sanatıdır.

Doğru bir diksiyon için gerekli iki temel koşul vardır Doğru bir diksiyon için gerekli iki temel koşul vardır. Birincisi; ses aletini doğru kullanmak. Yani konuşma için yeteri kadar havayı ses yollarını kasmadan içeri almak, gereğinden fazla durak kullanmamak, durakları doğru yerde gerektiği gibi kullanmak ve sesi duyulur ve net bir hale getirmek. İkincisi; söz söylerken konuştuğumuz dili düzgün ve doğru söylemek için düzeltmeye çalışmak ve mimiği, jesti, tavrı yardımcı olarak kullanmak. Şimdi pek sıkıcı olan ilk bölüme bir göz atalım.

SES AYGITIMIZ

SES ORGANLARINI GELİŞTİRME Akciğerlerden çıkan hava gırtlaktan geçerken ses tellerinde titreşimler oluşturur, bu titreşimlerle gırtlak yapısına göre değişik şekillerde çok zayıf sesler oluşur. Bu sesler diğer ses organlarıyla yoğrulur, titreşimlerle rahatlıkla işitilebilecek kadar büyür ve kimlik kazanır. Herkesin ses organlarının yapısının farklılığı ölçüsünde farklı sesleri veya ses kimlikleri vardır. Burada önce ses organlarımızın istediğimiz sesi çıkarabilecek yeteneğe ulaşmasını sağlamalıyız.

SES ORGANLARINI GELİŞTİRME Ses organlarının eğitimi diksiyonun altyapısını oluşturur. Ses organları eğitimsiz olduğunda diksiyon çalışmalarının her aşamasında tıkanıklıklar oluşacaktır. Diksiyon çalışmalarının kendisi de dolaylı şekilde ses organlarının gelişimine yol açar. Ana ses organlarının geliştirilmeleri için alıştırmalar yapalım.

SESİ ISITMA 1 den 100 e kadar belirli bir ses tonu ile say.    1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ..........80,....90, ... 98, 99,100

SESİN TİZLİĞİ MAN, MEN, MIN, MİN, MUN, MÜN, MON, MÖN Mmmmmmmaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnn M.n sesi çıkarılırken harfler arasında kesinti olmayacak.

1 den 5 kadar sesin şiddetini arttırarak say, SESİ KUVVETLENDİRME     1, 2, 3, 4, 5, 4, 3, 2, 1 1 den 5 kadar sesin şiddetini arttırarak say, aynı şekilde azaltarak geriye doğru say.

Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede çıkacak SESİ KUVVETLENDİRME HAH, HEH, HIH, HİH, HUH, HÜH, HOH, HÖH Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede çıkacak

Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede patlar gibi çıkacak SESİ KUVVETLENDİRME     PAH, PEH, PIH, PİH, PUH, PÜH, POH, PÖH Karından başlayıp ağızdan ses maksimum seviyede patlar gibi çıkacak

Çalışmalar bir yıl her gün yapılacak. MAN, MEN, .....sürekli yapılacak. Ses çalışması 11.00 ile 22.00 arası yapılabilir.

Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi Toplum karsısında konuşmadan önce çok sıcak veya soğuk içecekler içilmemeli, Konuşmadan 15 dakika önce kış aylarında ıhlamur içilebilir. www.turkceciler.com Türkçe Dersi/Edebiyat Dersi Kaynak Sitesi