Armut Çeşitleri (Pyrus communis L.) “avrupa armut çeşitleri” Sürüm 1.0 (23.11.2008) Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna olmak üzere bağış sistemine tabiidir. Nesneyi inceledikten sonra kullanmaya devam etmeniz halinde “TarBil‐Tarım, Gıda, Orman Çevre Bilişimi Derneği “ne (http://www.tarbil.org) diskinize kaydetmeniz durumunda 10 YTL, çevrim-içi her erişim başına 1 YTL bağışta bulunmanızı dileriz. Yapacağınız mütevazi bağışlar bu tür nesnelerin geliştirilmesinde ve TürkÖnde’nin sürdürülebilirliğinde önemli katkılar sağlayacaktır. © 2008 TrAgLor. http://traglor.cu.edu.tr
BEURRÉ BOSC (KAISER ALEXANDER) Orijin: 1807, Van Mons, Louvain, Belçika veya Haute-Saone, Fransa açık tozlaşma fide Ağaç ve yaprak özellikleri: Ağaçların canlılığı yüksek, gelişimi iyidir. Düzensiz yayılımlıdır. Yaprakları orta uzunlukta, geniş oval şekilli, kenarları çok kısa testere dişlidir. Hastalıklar: Ateş yanıklığına (Erwinia amylovora) duyarlı, bakteriyel kanser (Pseudomonas syringae) ve kara leke (Venturia pirina) hastalıklarına duyarlıdır. İki noktalı kırmızı örümceğe (Tetranychus urticae) orta düzeyde duyarlıdır. Soğuklama ihtiyacı: Yüksek Çiçeklenme zamanı: Geç mevsim Tozlayıcılar: Williams’, Comice, Eldorado. Meyve: Uzun armudumsu Kabuk: Tarçın kırmızısı Meyve eti: Gevrek, yumuşak, tatlı, sulu, lezzetli Hasat: Orta mevsimde, tam çiçeklenmeden 150 gün sonra hasat edilir. Verimi iyidir ancak geç olgunlaşmaktadır. Depolama: Orta (6-8 ay), iç çürümesi
CORELLA Orijin: Avustralya Muhtemelen Forelle fidesi Ağaç ve yaprak özellikleri: Ağaçlar orta düzeyde kuvvetli büyür, yukarıya doğru gelişir. Yaprakları geniş oval şekilli, kısa sivri uçlu, mat koyu yeşil renklidir. Hastalıklar: Kara leke, çiçek yanığı ve örümceklere orta düzeyde duyarlıdır. Soğuklama ihtiyacı: Oldukça düşük Çiçeklenme : Erken mevsim Tozlayıcılar: Erken çiçeklenen Red Face, San Giovanni, Ya Li, Tsu Li Meyve: Küçük, geniş armut yapılı Kabuk :Meyvenin tabanı yeşilimtırak sarı, kabuk yüzeyinin yarıdan fazlası kırımızı renklidir. Meyve eti: Gevrek, yumuşak, sulu ve beyaz etli ve orta lezzetlidir. Hasat: Geç mevsim. İyi tozlandığında yüksek verimlidir. Depolama: Uzun
JOSEPHINE DE MALINES Orijin: 1830, Belçika Ağaç: Orta düzeyde gelişim gösterir. Yayılımı iyidir. Uçları ince olan küçük oval yapraklarının kenarları çok kısa iğne uçlu testere dişlidir. Hastalıklar: Kara leke, ve armut yanıklığına duyarlıdır. Soğuklama ihtiyacı: Oldukça yüksek Çiçeklenme: Erken orta mevsim Tozlayıcılar : Packham’s Meyve: Küçük-orta irilikte, konik şekilli Kabuk ve meyve eti: Güneşe bakan kısımları açık tarçına kaçan yeşilimtırak sarı kabukludur. İnce kumlu, yüksek kalitede etli, sulu, hoş lezzetli olup depolamaya uygundur. Hasat: Hayli geç mevsim. Packham’s ve Winter Cole’dan sonra toplanır. Yüksek verimlidir. Depolama: Hayli uzun
PACKHAM’S TRIUMPH Orijin: 1896, C.H.Packham, Molong, N.S.W. Australya Ağaç ve yaprak özellikleri: Zayıf veya orta canlılıkta büyür. Yayılımı iyi ancak serbest gelişimlidir. İnce uçlu orta büyüklükte oval şekilli yapraklarının kenarları testere dişlidir. Hastalıklar: kara leke , ve armut yanıklığına orta, çiçek yanıklığına çok duyarlı Soğuklama ihtiyacı: Hayli yüksek Çiçeklenme: Orta mevsim. Tozlayıcılar: Josephine, Nijisseiki, Howell Meyve: Alt kısmı geniş boyun kısmı dar konik biçimli, orta iriliktedir. Kabuk ve meyve eti: Kabukları biraz tarçınımsı parlak sarıdır. Meyve eti beyaz, gevrek ve suludur. Hasat, Orta mevsim.Tam çiçeklenmeden 160 gün sonra. Çok yüksek verimli, meyve büyüklüğünü arttırmak için seyreltme gerekebilir. Depolama: Uzun (yaklaşık 7-9 ay). İç çürümesine karşı orta düzeyde dayanıklı.
WILLIAMS’ BON CHRÊTIEN (BARTLETT) Orijin: 1770, Mr Stair, Aldermaston – Mr. Richard Williams, Turnham Green, İngiltere Ağaç ve yaprak özellikleri: Orta kuvvette büyür. Biraz yayvan ve serbest gelişimlidir. Orta yuvarlaklıkta oval şekilli yapraklarının kenarları kısa iğne şekilli testere dişlidir. Hastalıklar: kara lekeye dirençli, ateş yanıklığına duyarlı, bakteriyel kansere orta düzeyde dayanıklı, iki benekli kırmızı örümceğe karşı ise çok duyarlıdır. Soğuklama ihtiyacı: Yüksek Çiçeklenme: Geç mevsim Tozlayıcılar: Beurré Bosc, Beurré d’Anjou, Aurora Meyve: Ortada geniş, alta doğru daralan boyun kısmı kısa. Kabuk ve meyve eti: Tarçınımsı noktacıklarla bezeli altın sarısı üzerinde mermer görünümü veren zayıf kırmızı şeritler göze çarpar. Meyve eti beyaz, şeffaf, gevrek ve ince kumludur. Tereyağımsı dokusu mis kokulu ve çok lezzetlidir. Hasat, Erken mevsim. Tam çiçeklenmeden 120 gün sonra hasat edilir. Yüksek verimlidir. Depolama: Kısa (4-5 ay). Erken olgunlaşma, iç çürümesi, kabuk bozulması
MOCK’S RED WILLIAMS’ (SENSATİON, RED SENSATİON) Orijin: 1930’ların başında Walter Mock Sr tarafından Mahony Road, East Burwood, Victoria, Australya’da Williams’ çeşidinden elde edilmiştir. Ağaç ve yaprak özellikleri: Orta kuvvette gelişir. Max Red’e göre daha stabil yaprak, gövde ve meyve rengine sahiptir. Uzun oval yaprakları kısa ve kırmızı ince uçlu olup yaprak kenarındaki dişler Williams’ benzeridir. Hastalıklar: İki benekli kırmızı örümceğe karşı toleransı çok iyidir. Soğuklama ihtiyacı: Yüksek Çiçeklenme: Geç mevsim Tozlayıcılar: - Meyve: Ortada geniş, alta doğru daralan meyvenin boyun kısmı dar ve kısadır. Kabuk ve meyve eti: Kırmızı kabukludur. Meyve eti gevrektir. Hasat: Williams’ benzeridir. Depolama: Williams’ benzeridir.
WILLIAMS’ COMPATIBLE Orijin: Ayva ile uyumlu Williams’ seleksiyonundan edilmiştir. Ağaç ve yaprak özellikleri:- Hastalıklar: - Soğuklama ihtiyacı: Yüksek Çiçeklenme: - Tozlayıcılar: - Meyve: Williams’ benzeridir. Meyveler biraz daha uzun olup üzerinde yer yer çöküntülü yerler söz konusudur. Kabuk ve meyve eti: - Hasat, - Depolama: -
WINTER COLE Orijin: Richmond, Victoria, Avustralya’da J.C. Cole tarafından yetiştirilen bu çeşit 1880’lerin sonunda J Brunning ve oğulları tarafından Winter Nelis fidelerinden elde edilmiştir. Ağaç ve yaprak özellikleri: Çok kuvvetli ve yayvan bir gelişim gösterir. Orta uzunlukta oval yaprakları her iki tarafta sivri uçlu olup yaprak kenarları küçük testere dişlidir. Hastalıklar: Yanıklığa orta düzeyde dayanıklı iki benekli kırmızı örümceğe karşı ise orta düzeyde duyarlıdır. Soğuklama ihtiyacı: Yüksek Çiçeklenme: Orta mevsim Tozlayıcılar: Williams’, Beurré Bosc Meyve: Küçük meyveli, yuvarlağa yakın konik biçimlidir. Kabuk ve meyve eti: Kısmi tarçın karışımlı yeşil kabukludur. Gevrek, tatlı, lezzetli ve sulu meyve eti vardır. Hasat, Geç mevsim, verimi yüksek olup iki yılda bir peryodizite gösterir. Depolama: Hayli uzundur (6-7 ay).
WINTER NELIS (HONEY PEAR) Orijin: 1800’lerin başında (1814’te) Malines, Belçika’da M. Jean Charles Nelis tarafından geliştirilmiştir Ağaç ve yaprak özellikleri: İnce, narin yukarıya doğru dik gelişimlidir. Orta uzunlukta oval şekilli yapraklarının sivri uçları vardır. Kenarları çok kısa testere dişlidir. Hastalıklar: Bakteriyel kansere duyarlı, ateş yanıklığına ve kara lekeye karşı orta düzeyde duyarlı, çökmeye karşı toleranslı, iki benekli kırmızı örümceğe karşı yüksek derecede toleranslıdır. Soğuklama ihtiyacı: Yüksek Çiçeklenme: Geç mevsim Tozlayıcılar: Winter Cole, Williams’, Beurré Bosc Meyve: Boyun kısmı Winter Cole’e göre biraz daha kısa ve incedir. Kabuk ve meyve eti: Yeşil-kahverengi, çoklukla tarçın rengindedir. Meyveleri gevrek, tatlı, sulu ve hafif üzüm tadındaki meyve eti tereyağımsıdır. Hasat, Geç mevsim, tam çiçeklenmeden 160 gün sonradır. Yüksek verimlidir Depolama: Oldukça uzun (8 ay), iç çürümesi
TEST Yanda resmi görülen armut çeşidi hangisidir? Soğuklama ihtiyacı düşük olan armut çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? WINTER COLE BEURRÉ BOSC CORELLA PACKHAM’S TRIUMPH Yanda resmi görülen armut çeşidi hangisidir? WINTER NELIS ARAŞTIRMA Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan Avrupa armut çeşitleri var mıdır? Varsa hangi bölgelerde niçin yetiştirilmektedir?