Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Armut Çeşitleri asya armutları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Armut Çeşitleri asya armutları"— Sunum transkripti:

1 Armut Çeşitleri asya armutları
Sürüm 1.0 ( ) Armut Çeşitleri asya armutları Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu “kullan-destekle” kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna olmak üzere bağış sistemine tabiidir. Nesneyi inceledikten sonra kullanmaya devam etmeniz halinde “TarBil‐Tarım, Gıda, Orman Çevre Bilişimi Derneği “ne ( diskinize kaydetmeniz durumunda 10 YTL, çevrim-içi her erişim başına 1 YTL bağışta bulunmanızı dileriz. Yapacağınız mütevazi bağışlar bu tür nesnelerin geliştirilmesinde ve TürkÖnde’nin sürdürülebilirliğinde önemli katkılar sağlayacaktır. © 2008 TrAgLor.

2 GİRİŞ Asya armutları hemen hasat edildiğinde veya soğuk hava depolarında birkaç ay depolanarak tüketilebilen meyve eti gevrek armut çeşitleridir. Hasat sonrası yumuşaması ve sulanması için belli bir süre bekletilmeye gereksinim olan Avrupa armutlarına göre Asya armutlarının hasat sonrası hemen yenilebilir özellikte olması nedeniyle daha beğenildikleri de ileri sürülmektedir. Depolama sırasında meyve yapısında çok az bozulma görülür. Asya armutları gevrek ve sulu olmaları nedeniyle elmaları andırdığından ”elma armutları” olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca çoğu Asya armudunun şekli de bilinen armut görünüşü yerine daha çok elma görünüşündedir. Asya armutları salatalarda da çokça kullanılır ve birçok kimse tarafından “salata armutları” olarak da bilinir. © TrAgLor, 2008 Asya armutlarının çoğu Japon ve Çin kökenli olduğundan “Japon armutları” ve/veya “Çin armutları” olarak da anılırlar. “Armut “ sözcüğünün Japoncası “nashi” olduğundan bazen de sadece “nashi” olarak adlandırılmaktadırlar. Bazı marketlerde ise “Nihonnashi” yani “Japon armudu” olarak etiketlenerek satılırlar. Asya armut kültürlerinin çoğu küçük, sert ve ekşi meyveleri olan yabani “yamanashi” adlı Japon armudundan geliştirilmiştir.

3 Asya armutları genel olarak 3 gruba ayrılırlar:
ASYA ARMUT ÇEŞİTLERİ Asya armutları genel olarak 3 gruba ayrılırlar: Kırmızı armutlar (akanashi) Kırmızımsı kahverengi veya bronz renkli yuvarlak veya düz meyveli Asya armutları Yeşil armutlar (aonashi) Yeşil-sarı renkli yuvarlak veya düz meyveli Asya armutları Armut şekili Asya armutları Tipik armut görünümlü yeşil veya pas renkli Asya armutları nashi

4 YAYGIN ASYA ARMUT ÇEŞİTLERİ
Kosui (Japonya, 1959) Hosui (Japonya, 1972) Nijisseiki / Nijusseiki (Japonya, 1898) Niitaka (Japonya, 1927) Shinko (Japonya, 1941) Chojuro (Japonya, 1893) Okusankichi (Japonya, doğal) Imamuraaki (Japonya, doğal) Whangkeum (Japonya, 1984, 'Niitaka' x 'Nijisseiki) nashi

5 KOSUI Kosui armudu 1959 yılında Japonya’da Kikusui ve Wasekozo armutlarının melezi olarak elde edilmiştir. Erkenci bir çeşittir. Ağaçların gelişimi kuvvetli ve dikinedir. İki benekli örümceğe karşı duyarlıdır. Meyveleri küçük veya orta irilikte, basık yuvarlak şekilli, mandarin görünümlüdür. Meyve kabuk rengi güneş görüp görmeme durumuna göre bazen açık sarımsı yeşilden bronz veya kırmızımsı kahverengine kadar değişir. Meyve kalitesi iyi/çok iyidir. Yumuşak kabuklu bir armut olup çok tatlıdır. Meyve eti gevrek ve sulu olup asidik değildir. Buzdolabında 1 ay kadar, soğuk hava deposunda 2 kadar depolanabilmektedir. Kosui, Japonca’da “güzel su, iyi su“ anlamına gelir. nashi

6 HOSUI Hosui armudu Japonya’da ve Japonya dışında en çok rağbet edilen Asya armutlarındandır yılında Japonya’da ıslah edilmiştir. Gelişimi çok kuvvetli bir çeşittir. P. betulaefolia anacı üzerinde aşırı bir gelişim gösterirler. Ateş yanıklığına karşı çok duyarlı bir çeşittir. Meyveleri iri, çok sulu, çok şekerli ve asitliği düşüktür. Altınımsı kahverengi (bronz) renkli meyveleri Ağustos’ta olgunlaşır hafta depo ömrü vardır. Hosui, Japonca’da “çok su, bol su“ anlamına gelir.

7 SHINSUI En erkenci çeşitlerden biri olan Shinsui’nin ağaç gelişimi kuvvetli, olup yanlara doğru çok az açılan dik gelişimli bir armuttur. Hasat Ağustos ortalarında yapılır. Meyveleri kahverengi, portakalımsı renkli olup orta iriliktedir. Meyveleri beyaz etli olup oldukça sulu ve tatlıdır. Meyve kalitesi çok iyi hatta mükemmel sayılabilir. Meyveler 6 haftaya kadar depolanabilmektedir. Shinsui, “suyun arkadaşı, suyun yoldaşı” gibi anlama gelir.

8 NIJISSEIKI / NIJUSSEIKI - “20. YÜZYIL”
1898’de Japonya’nın Ishii - Chiba bölgesinde Kakunosuke Matsudo tarafından geliştirilmiştir. En iyi tanınan Asya armududur. Ağaçları düşük-orta kuvvette gelişim gösterirler. Geniş açılı bir şekilde yayılıma sahiptirler. on P. betulaefolia, P. ccalleryana ve P. serotina anaçlarında iyi gelişir. Ateş yanıklığına duyarlıdır. Oval şekilli yapraklarının kenarları orta irilikte testere dişlidir. Soğuklama ihtiyacı orta düzeydedir. Orta mevsimde çiçeklenirler. Tozlayıcı çeşit olarak Hosui, Shinsui, Packham's Triumph dikilebilir. Meyveleri yuvarlak şekilli ve orta iriliktedir. Verimi yüksek olduğundan çok meyve tutmuşsa meyveler küçülmektedir. Her çiçek tomurcuğu başına 1-2 çiçek bırakacak şekilde seyreltme gerekebilir. Japonya’da çok beğenilen meyveleri sarımsı yeşil kabuklu, pütürsüzdür. Kalitesi iyi-çok iyi olup ısırması kolay, orta şekerli, yüksek asitlidir. Tam çiçeklenmeden gün sonra, Ağustos ortalarında hasat edilir. Soğuk hava deposunda 6 aya kadar saklanabilir. “Nijisseiki” Japonca’da “20. Yüzyıl” anlamına gelir ve bu armut çeşidi birçok dilde bu şekilde adlandırılır.

9 SHINSEIKI – “YENİ YÜZYIL”
Japonya’da Nijiseiki x Chojuro melezlemesinden geliştirilmiştir. Çok popüler bir erkenci çeşittir. Ağaç gelişimi orta kuvvette, doğal piramit görünümlüdür. Üstten budama ile gelişimi engellenebilir. Geniş ve oval yaprakları vardır. Yaprak uçları sivri olup kenarları orta irilikte testere dişlidir. Ateş yanıklığına duyarlıdır. Kısmen kendine tozlaşabilmekle beraber tozlayıcı olarak Williams', Bartlett, Hakko, Nijisseiki, Chojuro gibi çeşitler kullanılmalıdır. Soğuklama ihtiyacı orta düzeydedir. Meyveler tam çiçeklenmeden 125 gün sonra genelde Ağustos sonu, Eylül başında olgunlaşırlar. Meyveleri iri veya orta iriliktedir. Üstten ve alttan hafif basık yuvarlak şekilli meyveleri yeşilimsi-sarı, altın sarısı renklidir. Meyve eti beyaz renkli, kaba dokulu ancak yumuşak, gevrek ısırışlı ve suludur. Tadı orta şekerli, kokulu, yüksek asitlidir. Meyve kalitesi iyi-çok iyidir. Ortalama üç ay depolama ömrü olmakla birlikte 7-8 ay kadar depolandığı da söz konusudur. “20. Yüzyıl” çeşidine benzemekle birlikte ancak daha az aromalıdır. Shinseiki Japonca’da yeni yüzyıl anlamına gelir.

10 KIKUSUI A.Kikuchi tarafından P. pyrifolia, Taihaku x Nijisseiki melezlemesinden 1927 yılında ıslah edilmiştir. Ağaçları orta kuvvette yukarıya doğru gelişimlidir. Ateş yanıklığına duyarlıdır. Kikusui armudunun yaprakları uzun oval şekilli ve uçları sivri ve kenarları ufak testere dişlidir. Orta düzeyde soğuklama ihtiyacı vardır. Orta-geç mevsimde çiçeklenir. Kısmen kendine tozlaşabilmekte olmasına karşın uygun tozlayıcıları Chojuro, Hosui, Kosui çeşiteridir. Tam çiçeklenmeden gün sonra derim olgunluğuna gelir. Meyveleri üstten basık yuvarlak şekilli ve orta iriliktedir. Şubat’a kadar depolanma ömrü vardır. Sarı-yeşil renkli meyveleri iyi-mükemmel kalitedir. Meyve eti sarımsı beyaz renkli gevrek, yumuşak, çok tatlı, asidik ve suludur. Yağışlı havalardan sonra dallarının kırılma tehlikesi vardır ay depolama ömrü vardır. İyi koşullarda 6-7 ay dayandığı da rapor edilmektedir. “Kikusui” Japonca’da “kasımpatı suyu” anlamına gelir. Kikusui armudu çoklukla “Shinseiki” ile karıştırılabilmektedir.

11 CHOJURO Mr Tatsujiro Toma tarafından 1889’da Japonya’da P. pyrifolia ‘dan geliştirilmiştir. Ağaçlarıın gelişimi kuvvetli, yayılımı iyidir. Ateş yanıklığına duyarlıdır. Küçük oval yaprakları, orta irilikte testere dişli olup ucu sivridir. Orta düzeyde soğuklama ihtiyacı duymaktadır. Ekren ve orta mevsimde çiçeklenir. Tozlayıcı çeşitleri Shinsui, Kosui, Nijisseiki, Hosui, WBC olup kısmen kendine tozlayıcıdır. Tam çiçeklenmeden gün sonra, Ağustos ortasında hasat edilir. Meyveler yeşil-sarı renge dönmeye başladığında hemen hasat edilmelidir. Meyveleri elma şekilli orta iriliktedir. Meyve kabuğu kahverengi, portakal rengindedir. Zayıf veya orta yeme kalitesindedir. Çok sulu bulunmadığından son yıllarda popülerliliğini kaybetmektedir. Bir miktar kaba dokulu, hafif kumlu, yüksek şekerli ve düşük asitlidir. 5 aya kadar depolama ömrü vardır.

12 ICHIBAN NASHI Ichiban Nashi, çok erkenci bir çeşittir.
Meyveleri iri, kahverengi benekli sarımsı yeşil renklidir.

13 YOINASHI Yoinashi iri meyveli bir çeşit olup “20. Yüzyıl” ile birlikte Ağustos ortasında olgunlaşır. Meyveleri “20. Yüzyıl”dan daha iridir.

14 SHINKO Shinko, 1941 öncesinde P. pyrifolia, Nijisseiki x ? Melezi olarak Japonya’da geliştirilmiştir. Zayıf veya orta kuvvette dikine gelişim gösterir. Orta düzeyde soğuklama ihtiyacı vardır. Verim düzeyi çok yüksek bir çeşittir. Ateş yanıklığına karşı toleranslıdır. Sivri uçlu yaprakları oval şekilli ve kenarları kısa testere dişlidir. Orta mevsimde çiçeklenir. Polen verimi yüksek olup iyi bir tozlayıcı olarak görev yapabilir. Kısmen kendine tozlayıcıdır. Biraz daha konik şekilli Shin Go’ya göre daha yuvarlak ve daha iri meyvelidir. Kabuk rengi kahverengi, altınımsı kahverengidir. Kalın kabukludur. Meyve dokusu iyi yapıda, lezzetli ve çok iyi-mükemmel kalitedir. Geçci bir çeşit olup tam çiçeklenmeden gün sonra, Eylül başında hasat olgunluğuna gelir. 4-5 ay gibi oldukça uzun depolama ömrü vardır.

15 NIITAKA Ağaçları nispeten büyük bir çeşit olup P. communis üzerinde az; P. betulaefolia üstünde çok iştahlı gelişim gösterir. Kendine steril olmakla birlikte hemen tüm çeşitlerle tozlanabilir. Diğer çeşitlere göre çok iri olan meyveleri kahverengi, pas renkli meyveleri orta düzeyde lezzetli bir çeşittir. Meyve dokusu biraz kaba olmasına karşın sulu ve tatlıdır. Verimi yüksektir. Geçci bir çeşittir. Eylül-Ekim aylarında hasat olgunluğuna erişir. Depolama ömrü 5-6 aya kadar uzayabilir.

16 SHINSEIHO İri, açık sarıdan yeşile kadar değişen renklerde meyveleri tatlıdır. Tadın gelişmesi için birkaç hafta depolanması gerekebilir. Geçci bir çeşittir.

17 YA LI Ya Li özellikle Çin’de çok popüler olan bir Çin armududur. Çin’de çok eski zamanlarda P. bretschneideri’den geliştirilmiştir. Tüm anaçlar üzerinde gelişimi iyi olan bir çeşit olup gelişimi kuvvetli ve yayılımı iyidir. Soğuklama ihtiyacı düşüktür. Geniş, dalgalı kenarlı olan yapraklarının kenarları orta uzunlukta testere dişlidir. Diğer Asya armutlarının aksine yuvarlak değil, tipik armut şeklinde meyvelere sahiptir. Meyve kabuğu parlak yeşilimsi sarıdır. Çok erken çiçeklenen bir çeşit olup Tsu Li ve Seuri gibi erken çiçeklenen çeşitlerle tozlanması gerekir. Tam çiçeklenmeden gün sonra Ağustos sonu, Eylül başında olgunlaşır. Tatlı ve diğer çeşitlere göre daha hoş kokuludur. Şubat’a kadar depolanabilir ve yeşil rengini korur.

18 TSU LI Çin armudu olan Tsu Li’nin muhtemelen P. ussuriensis & P. bretschneideri melezi olduğu sanılmaktadır. Ağaçların gelişimi kuvvetli, dikine ve yoğundur. Ateş yanıklığına duyarlıdır. Uzun oval yapraklarının uçları sivri olup çok küçük testere dişli kenarları vardır. Soğuklama ihtiyacı düşüktür. Çok erken çiçeklenen bir çeşit olup Ya Li’den 1-2 gün sonra çiçeklenir. Kısmen kendine fertil olmakla birlikte Ya Li, Corella ile tozlanabilirler. Tam çiçeklenmeden gün sonra olgunlaşır. Meyveleri tipik bir ragbi topunu andırır. Meyveler orta iri veya iri olup açık yeşilden sarımsı yeşile kadar değişir. Kabuk üstünde mercimek büyüklüğünde benekler göze çarpar. Yeme kalitesi iyi, yüksek düzeyde tatlı, orta düzeyde asidiktir ay; 0-1 derecede 6 aya kadar depolama ömrü vardır. .

19 DASUI LI Dasui Li ağaçları çok kuvvetli gelişim gösteren ve kendine tozlanabilen bir çeşittir. P. betulaefolia veya P. communis üzerinde gelişebilmektedir. Yuvarlak şekilli, çok iri meyveleri olan bir çeşit olup meyve rengi yeşilimsi sarıdır. Meyve iriliği ve verimi için büyümeyi yavaşlatmak için 2. veya 3. sezonlarda belli düzeyde budama ister. Meyveleri gevrek, sulu ve tatlı olup Asya armutları arasında çok beğenilen çeşitlerden biridir. Eylül sonunda ve Ekim başında olgunlaşır. Ortalama 2 ay, 0 derecede 6 ay kadar depolanabilirler.

20 SHIN LI Çok zengin aromalı ve lezzetlidir. Meyveleri iri, tatlı ve ok suludur. 0-2 derecede 4 aya kadar depolanabilmektedir.

21 OKUSANKICHI Okusankichi eski bir Kore ve Japon çeşidi olup Ekim’de hasat edilmektedir. Depolama ömrü uzundur. Meyveleri kahverengi-pas renklidir. Meyveler uzun ve görünüm itibariyle düzensizdir. Hasat sırasında yeme olgunluğu ve tadında olmakla birlikte depolama ile kalite yükseltilebilmektedir.

22 BONG RI 1941 yılında Kore’de P. pyrifolia, Nijisseiki x P. bretschneideri, Ya Li ‘den geliştirilmiştir. Ağaçları gelişimi kuvvetli ve dikinedir. Verimi yüksektir. Yaprakları geniş oval ve sivri uçludur. Kaba testere dişlidir. Soğuklama ihtiyacı yüksek bir çeşittir. Erken mevsimde çiçeklenir ve Tsu Li, Hwa Hong gibi diğer çeşitler için iyi bir tozlayıcıdır. Tam çiçeklenmeden gün sonra hasat edilmektedir. Altta içeri çökük göbek çukuru olan ve boyun kısmı çok kısa yuvarlağa yakın konik şekillidir. Meyve kabuğu kahverengi, kısmen kalın ve mercimek benzeri kabarcıkları vardır. Meyve eti beyaz, tatlı, aroması çok iyidir.

23 ATAGO .

24 SEURI – “KANDİL ARMUDU”
Ağaçların gelişimi canlı ve kuvvetlidir. Yuvarlak şekilli bir Çin armududur. Meyve kabuğu kısmen pas renkli bir zar altında sarı renkli görünüşüyle tipiktir. Şeklinden dolayı “kandil armudu” veya “mum armudu” olarak da anılmaktadır Ekim’de hasat olgunluğuna gelmektedir. Meyverleri iri veya orta iriliktedir. Meyve eti, parlak beyaz, iyi düzeyde gevrek, aromatik, unumsu ve şekerli tadı vardır. Depolama ömrü kısa olup sadece 1 aydır.

25 KOREAN GIANT – “OLYMPIC”
Ağaç gelişimi kuvvetli olup iri ve dikine gelişim gösteren geçci bir Kore armut çeşididir. Çok iri bir Kore armududur. Ekim sonu, Kasım başında olgunlaşırlar. Çekici portakal-kahverengi meyveleri yuvarlaktır. Meyve eti gevrek, yumuşak ve tatlıdır. 5 aya kadar bazen 8-9 aya yakın bir süre depolanabilmektedirler.

26 MEGIETSU Megietsu çok tatlı ve aroması yüksek bir çeşittir. Meyveleri orta irilikte ve kahverengidir. Eylül’de hasat olgunluğuna ulaşır ve depolama ömrü iyidir.

27 YOINASHI Açık kahverengiden altınımsı kahverengiye kadar değişen meyveleri iyi dokulu, gevrek, sulu,tatlı ve hoş kokuludur. Ağustos sonunda hasat edilir.

28 YAKUMO Kikuchi tarafından P .pyrifolia, Nijisseiki x Akaho melezi olarak geliştirilmiş bir Japon armududur. Ağaçları orta canlılıkta gelişim gösterir. Sivri uçlu, uzun oval yapraklarının kenarları çok kısa testere dişlidir. Soğuklama ihtiyacı orta düzeydedir. Orta geç mevsimde çiçeklenmektedir. Tozlayıcıları Hakko ve Shinseiki’dir. Meyveler, tam çiçeklenmeden gün sonra hasat olgunluğuna ulaşır. Küçük ve yuvarlak meyvelerinin kalitesi iyidir. Sarımsı yeşil renkli meyveleri orta teksktürlü, orta şekerlş ve asitli olup tadı fevkalede iyidir. Depolama ömrü çok kısadır.

29 SHIN SOO Kore kökenli bir armut çeşidi olup P .pyrifolia, Kikuchi x Kimizukawase’den 1965 yılında Japonya’da geliştirilmiştir. Ağaçlar orta canlılıkta ve yukarıya doğru gelişimlidir. Meyve verimi çok iyi değildir. Geniş enli yapraklarının ucu sivri olup oldukçakaba testere dişli kenarları vardır. Soğuklama ihtiyacı yüksektir. Orta mevsimde çiçeklenir, polen bakımından zengindir. Kendine tozlayamaz. Meyveleri uniform oval şekillidir. Tam çiçeklenmeden gün sonra olgunlaşır. Koyu sarı, kahverengi meyveleri çok iyi kalitedir. Meyve eti beyaz, tatlı, gevrek ve az aromatik, kaba dokulu ve posalıdır. Depolama süresi gün kadar düşüktür. nashi

30 SHIN GO Kore kökenli bir çeşit olan Shin Go P. pyrifolia, Cheonjichon x Imamuraaki’den 1929 yılında Japonya’da geliştirilmiştir. Ağaçların gelişimi iyi, yukarıya doğrudur. Verimli olup ateş yanıklığına duyarlıdır. Geniş yuvarlak yaprakları sivri uçlu ve kenarları küçük testere dişlidir. Yüksek soğuklama ihtiyacı vardır. Orta mevsimde çiçeklenir, polen üretimi düşüktür. Dan Bae, Hosui ve Kosui ile çapraz tozlanabilir. Tam çiçeklenmeden gün sonra hasat olgunluğuna ulaşır. Meyve şekli unfiorm, iri, basık yuvarlaktır. Shinko’dan daha koniktir. Parlak sarımsı kahverengi kabukludur. Meyve eti çok iyi kalitede olup gevrek, sulu, kaba posalıdır. Depolama süresi oldukça kısa olup 1 aydır. nashi

31 CHOJU P. pyrifolia, Asahi x Kimizukawase’den elde edilmiş olan bir Japon çeşididir. Ağaçları orta kuvvette gelişim göstermektedir. Oldukça geniş yapraklarının ucu sivri ve kenarları kısa testere dişlidir. Soğuklama ihtiyacı orta düzeydedir. Orta-geç mevsimde çiçeklenmekte olup tozlayıcıları Chojuro, Kosui ve Hosui’dir. Çiçeklenmeden 110 gün sonra derim olgunluğuna erişir. Meyveleri orta irilikte, oblaktır. Yeme kalitesi iyi, orta düzeyde şekerli, düşük asitlidir. Depolama ömrü çok kısadır. nashi

32 DAN BAE 1969’da Kore’de P. Pyrifolia, Chojuro x P. ussuriensis (Chungsil)’den üretilmiştir. Ağaçları orta kuvvette ve yukarıya doğru gelişmektedir. Verimli bir çeşit olup ateş yanıklığına duyarlıdır. Oval şekilli yaprakları sivri uçlu olup kenarları orta irilikte testere dişlidir. Yüksek soğuklama ihtiyacı duymaktadırlar. Orta mevsimde çiçeklenmektedir. Tam çiçeklenmeden gün sonra olgunlaşmaktadır. Unfirom yuvarlak şekilli meyveleri portakal rengine yakın sarımsı kahverengidir. Kabuk nispeten kalındır. Beyaz etli, tatlı, iyi tekstürlü ve suludur. Ancak biraz kumludur. Depolama ömrü 5 aya kadar uzayabilmektedir. nashi

33 HAENG SOO Kore orijinli olup P. pyrifolia, Kikuchi x Joseng Henjang’dan 1959’da Japonya’da geliştirilmiştir.Ağaçları canlı, yayılımı iyi ve verimlidir. Yaprakları yuvarlak ve sivri uçludur. Yaprak kenarları orta irilikte iğneleri olarak testere dişlidir. Soğuklama ihtiyacı yüksektir. Orta mevsimde çiçeklenmektedir. Poleni bol olup Shin Soo ile uyumlu değildir. Tam çiçeklenmeden gün sonra hasat edilir. Uniform yuvarlak, oval, orta irilikte meyveleri sarımsı kahverengidir. Yüzü pütürlüdür. Beyaz meyve eti, tatlı, gevrek, sulu, ve çok iyi kalitededir. Depolama ömrü çok kısa olup gündür. nashi

34 HAKKO 1972 yılında Japonya’da P.pyrifolia, Yakumo x Kosui’den elde edilmiştir. Ağaçların gelişimi canlı, yukarıya doğrudur. Ateş yanıklığına duyarlıdır.Geniş oval yapraklarının ucu sivri, kenarları küçük testere dişlidir. Soğuklama ihtiyacı orta düzeydedir. Çiçeklenme orta-geç mevsimde olur. Tozlayıcıları Chojuro, Shinseiki, Yakumo, Kosui ve Nijiseiki’dir. Tam çiçeklenmeden gün sonra hasat edilir. Oval, orta irilikteki meyveleri sarımsı yeşil renktedir. Yeme kaliytesi iyi, sulu, tatlı ve mükemmel tekstüre sahiptir. Orta tatlılıkta ve asitliktedir. Depolama ömrü kısa veya orta düzeydedir. nashi

35 SHIN SETSU P. pyrifolia, Imamuraaki x Okusankichi’den elde edilen bir Japon çeşididir. Ağaç gelişimi canlıdır. Yaprakları sivri uçlu, oldukça geniş oval yapıda olup çok ince testere dişli kenarları vardır. Soğuklama ihtiyacı orta düzeyededir. Orta ve geç mevsimde çiçeklenir. Tozlayıcıları Chojuro, Hosui ve Kosui’dir. Tam çiçeklenmeden gün sonra hasat olgunluğuna gelir. Meyveleri yuvalar konik şekilli ve oldukça iridir. Meyve kabuğu pas renkli, kaba etli ancak yeme kalitesi yüksektir. Yüksek şeker içeriği ve düşük asiditesi olan meyverler uzun depolama ömrüne sahiptir. nashi

36 DİĞER ÇEŞİTLER TOKYO GOLD YONGI


"Armut Çeşitleri asya armutları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları