Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
Advertisements

ZAMİRLER.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
EK FİİLLER.
EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
HABER KİPLERİ.
Hazırlayan: ömer faruk özer.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:

EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
Okul – koş – kitap – bulut
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
20-Yapı bilgisi yapım ve çekim ekleri
EKLER VE KELİME YAPISI.
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
TÜRK DİLİ I HAFTA : 11 ÇEKİM EKLERİ II Fiil Çekim Ekleri.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
FİİL ÇEKİMLERİ.
EK FİİLLER.
DİLEK KİPLERİ MUNİBE CANBAY.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
YAPI BİLGİSİ.
FİİLLER.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
ZAMİR (ADIL).
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
EKLER VE KELİME YAPISI.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
FİİLLERDE KİP.
ZAMİR (ADIL).
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
FİİLDE MASTAR VE KİP.
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
ÇEKİM EKLERİ Eklendiği kelimenin anlamını değiştirmeyen ancak kelimelere yeni anlamlar yükleyen eklerdir.
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Fiilimsi(Eylemsi) Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan; fiillerin isim, sıfat, zarf şeklini yapan sözcüklere fiilimsi denir.
ALICAN OZTURK Konu: İsim(Ad).
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
KÖKLER EKLER.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:1090310276 EKLER (DEVAMI) Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:1090310276

FİİL ÇEKİM EKLERİ EKLERLE İLGİLİ AYRINTILAR

FİİL ÇEKİM EKLERİ A) Kip Ekleri B) Kişi(şahıs)Ekleri C) Ek-Fiil Ekleri Haber Kipleri Dilek Kipleri

2) FİİL ÇEKİM EKLERİ A) Kip Ekleri: Haber Kip Ekleri: Görülen Geçmiş Zaman: (-dı,-di,-du,-dü,-tı,-ti,-tu,-tü) Öğrenilen Geçmiş Zaman: (-mış, -miş, -muş, -müş) Şimdiki Zaman: (-yor,-mekte,-makta) Gelecek Zaman: (-ecek,-acak) Geniş Zaman: (-r, -ır, -ar)

Dilek Kip Ekleri: Şart Kipi: (-se, -sa) İstek Kipi: (-e,-a) Gereklilik Kipi: (-meli,-malı) Emir Kipi: (yok)

B) Kişi (Şahıs) Ekleri: Bu ekler kip eklerinden sonra gelerek fiili (eylemi) yapan kişiyi bildirir. Ör: Bugün çok uyudum:(-m) ben Gel-di-m, Gel-di-n,Yok,Gel-di-k Gel-di-niz, Gel-di-ler

C) Ek-fiil Ekleri: (i-di, i-miş, i-se) Fiillere gelerek bileşik zamanlı fiil yapan eklerdir. -idi,-iken,-imiş,-ise ek eylemleri kullanılır. Bu ekler kelimeye hem bitişik, hem ayrı yazılabilir. Ek fiilin geniş zamanı(-dir) bitişik yazılır. Ör: Elmayı güzelce doğramıştı. (-mış idi.) Ör: O tembel bir adamdır.( geniş zaman)

EKLERLE İLGİLİ AYRINTILAR -i: Hal eki olabilir. (Evi gördüm.) -i: İyelik eki olabilir. (Evi yıkılmış.) -i: Yapım eki olabilir. (Yazı) Ör: Yaz-ı-s-ı-n-ı yayınladık. Yapım eki İyelik eki Hal eki

“-E” -e: Hal eki olabilir. (Eve gitti.) (Dolaylı tümleç yapar.) -e: Yapım eki olabilir. (Yaş-a-mak) -e: Zarf fiil eki olabilir. (Yüze yüze karşıya geçti.) -e: Zaman bildiren sözcükte yer alabilir. (Geceye orada oluruz.)

“-DE” -de: Hal eki olabilir. (Evde oturuyor.)(Dolaylı tümleç yapar.) -de: Yapım eki olabilir. (Sözde Kızlar) -de: Zarf yapabilir. (Yarımda yanıma gelecek.) de: Bağlaç olabilir. (Sen de mi Bürütüs?) (Ayrı yazılır.)

“-DEN” -den: Hal eki olabilir. (Evden çıktı.) (Dolaylı tümleç yapar.) -den: Yapım eki olabilir. (Candan arkadaş) -den: Zaman bildiren sözcükte yer alabilir. (Akşamdan yola çıkalım.) -den: Tamlayan eki olabilir. (Öğrencilerden çoğu)

“-LER” -ler: “Çokluk” bildirir.(Evler) -ler: “Soy” anlamı katabilir (Osmanlılar) -ler: “Aile” anlamı katabilir. (Aliler bize geldi.) -ler: “Abartma” anlamı katabilir. (Ateşler içindeydi.) -ler: “Saygı” anlamı katabilir. (Müdür Beyler gelmedi.) -ler: “Benzerlik” anlamı katabilir. (Fatih'ler, Yavuz'lar)

-ler: “Benzerlik” anlamı katabilir. (Fatih'ler, Yavuz'lar) -ler: “Küçümseme, Alay” anlamı katabilir. (Küçük Beyler yine neredeydiler?) -ler: “Her” anlamı katabilir. (Sabahları yürürüm.) -ler: “Yaklaşık” anlamı katabilir. (Beş yaşlarındaydım.) -ler: “Sahip olanın çokluğu”nu bildirebilir. (Evleri yıkılmış.)

“-CE” -ce: Eşitlik anlamı katabilir. (Boyunca oğlu var.) -ce: “Göre” anlamı katabilir. (Bence gidelim.) -ce: “Pekiştirme” anlamı katabilir. (Güzelce karıştır.) -ce: Yapım eki olabilir. (Türkçe, Kokarca) -ce: Birliktelik anlamı katabilir. (Okulca ziyarette bulunduk.) -ce: Küçültme eki olabilir. (Büyükçe bir sopaydı.)

“-Mİ” mi: Soru edatıdır. Hem isimle, hem fiille kullanılabilir. Her zaman ayrı yazılır. mi: Soru anlamı katabilir. (Orada hava güzel mi?) mi: Pekiştirme anlamı katabilir (Güzel mi güzel) mi: Şart anlamı katabilir. (Koştu mu yetişir.)

NOTLAR Not 1: -i hal eki ile –i iyelik ekini karıştırmamak gerekir. Ör: Kalemi kırdım. (Hal eki olan –i'yi alan kelime, neyi?, kimi? sorularına cevap verir ve cümlede belirtili nesne olarak kullanılır.)

Not 2: -in iyelik eki ile –in ilgi ekini karıştırmamak gerekir. Ör:Senin kalemin İlgi eki İyelik eki Ör:Kalemin güzelmiş. (İyelik eki) Bu araba senin. (İlgi eki)

Not 3: -im iyelik eki ile –im ek-fiil ekin karıştırmamak gerekir. Ör: Kolum kırıldı. (İyelik eki. Sahiplik, aitlik bildirmiş ve özne yapmış.) Ör: Yirmi yıllık öğretmenim. (Ek-fiil eki. İsim soylu sözcüğe gelip, yüklem yapmış.) Ör: Çal sazını ozanım. (İyelik eki) Ör: Ben bir garip ozanım. (Ek-fiil eki)

Not 4: -ler çoğul eki ile –ler şahıs ekini karıştırmamak gerekir. -ler çoğul eki çokluk bildirir ve isimlere gelir. -ler şahıs eki eylemi yapanların çokluğunu bildirir ve eylemlere gelir. Çocuklar top oynuyorlar. Çoğul eki Şahıs eki