FERHAT ÇAKMAK 3003100018 DİREK MONTAJI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİRİŞLER M.FERİDUN DENGİZEK.
Advertisements

Sorular ve Cevaplar.
36 KV HAVAİ HATLARDA DÜŞEY YAKLAŞIM MESAFELERİ
Binanın her tarafından 45 cm saçak çıkacaktır
ÖZEL ÜMİT İLKÖĞRETİM OKULU FEN BİLGİSİ MADDENİN DOĞASI 20 SORU
Yapım Gereçlerine Göre Direk Çeşitleri, Tanımları ve Özellikleri
Hazırlayan: Ali ATMACA
Otomasyonlu imalat, büyük miktarlardaki konut ihtiyacına cevap verir.
ŞALT SAHASI.
Dağıtım Şebekelerinde Koruma Çözümlerimiz ve Hat diferansiyel koruma
KESİT ÇİZİMİNE BAŞLAMA:
SANAL ELBİSE DOLABI YAPIMI
KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ
ELEKTRİK TESİSLERİ KOMPANZASYON.
BÜYÜK BİNALARIN APLİKASYONU
MEHMET KAYA ENERJİ KABLO MONTAJI.
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
İzolatör ve Parafudr.
POTANSİYEL VE ÇEKİM.
Örnek Bİr VerİtabanI TasarImI
1/22 GEOMETRİ (Üçgen-Çember-Cisimler) Üç kenarı ve üç köşesi olan kapalı şekillere ne denir? Kare Dikdörtgen Üçgen Çember A B C D.
Karenin Çevre Uzunluğu
Kütle Nedir? Kütleyi Nasıl Ölçeriz?
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
TEST – 1.
EŞDEĞER SİSTEMLER İLE BASİTLEŞTİRME
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
DİK PİRAMİDİN YÜZEY ALAN BAĞINTISI
İZOLATÖR VE PARAFUDR.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLER
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ. 1. KÜTLE Kütle, madde miktarının bir ölçüsüdür. Aynı büyüklükteki maddeler, farklı kütlelere sahip olabilir. Maddenin.
AŞIRI AKIM RÖLELERİ.
KIRŞEHİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DOĞALGAZ DAĞITIM ŞEBEKESİ VE
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
GÜZ DÖNEMİ ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIM DERSİ (1. VE 2. ÖĞRETİM) VİZE SORULARI Öğr. Gör. Çağlar YAZICI.
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI İZOLATÖRLER-2
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI İZOLATÖRLER-1
TAŞ DUVAR YÜZÜ DERZ YAPILMASI Y-Y YÖNÜ AKSLARI DIŞ 2 0,650
TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIMI DİREK BAŞI DONANIMLARI
Yıldırımdan Korunma.
TOPRAKLAMA DİRENCİNİ ÖLÇME
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
ELEKTRİK ENERJİSİ İLETİM VE DAĞITIM
Endüstriyel Yapı Tasarımında Prefabrikasyonun Önemi
KUVVETLİ AKIM DEVRELERİ
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
TEMEL KALIP Ç İ Z İ MLER İ KEND İ L İĞİ NDEN P İ L İ L İ ETEK KALIBI GAMZE NUR ÇEÇEN DAMLA AT İ K İ LAYDA Y İĞİ T II. ÖĞRETİM.
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİ
2016 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
S.S. ÖZAR TOPLU İŞYERİ YAPI KOOPERATİFİ
2017 Yılı Devam Eden Projeler
YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
2017 Yılı Devam Eden Projeler
3.TEMELLER 3.1.Tanımı Bir yapının gerek kendi ağırlığını, gerekse faydalı ve hareketli yüklerini, zemine güvenle aktaran bir yapı elemanıdır. Zemin yapısına.
MERDİVENLER 8. HAFTA.
  Pano montajı yapılırken; elektrik panosuna yerleştirilecek malzemelerin yerleri önceden hazırlanır. Pano malzemelerine montajı yapılacak parçalar.
*DİKİŞİN ÇEŞİTLERİ Ağız dikim teknikleri Arka çatma Filoto İçe çatı dikişi Dışa çatı Bindirme dikişi Tıranta dikişi Sota dikişi.
REGÜLATÖR SU ALMA YAPISI KAPAĞI TASARIMI
2018 Yılı Devam Eden Projeler
2018 Yılı Devam Eden Projeler
Kereste ve Mobilya Kriterleri
Sunum transkripti:

FERHAT ÇAKMAK 3003100018 DİREK MONTAJI

SBA BETON DİREKLER Beton direkler, projede H/P şeklinde isimlendirilir. H metre olarak direğin tam boyudur. P ise direğin tepe kuvvetinin yüzde biridir. Örneğin, 11 metre boyunda ve 500 kg tepe kuvveti olan direk, projede 11/5 direk olarak isimlendirilir. 9,3/3-4-5-6-7… olarak adlandırılan direkler Alçak gerilim direkleridir. 11 mt ve daha uzun direkler müşterek ve enerji nakil hattı direği olarak kullanılır.

BETON DİREKLERİN MONTAJI Projesine göre beton direğin dikileceği yer belirlenir. Beton firmalarından temin edilen temel genişlik tablosuna göre çukur kazılır. Çukur kontrol elemanı tarafından kontrol edildikten sonra en altına 10 cm grobeton atılır. Hazırlanan çukura direk ölçüsüne göre beton direk kalıbı yerleştirilir ve etrafı betonla kaplanır.

BETON DİREKLERİN MONTAJI Kalıbın etrafı yapışma olmaması için yağlanır. Temele atılan betonun dozu 200 olmalıdır. Ancak büyük aralıklı hatlarda 250 doz olmalıdır. Pratikte 200 dozlu beton 1 m3 kuma 4 adet çimento torbası katılarak elde edilen betondur. Temel betonunun filizlenmesi beklenir, şartnameye göre 7 gündür.

BETON DİREKLERİN MONTAJI Temel hazır olduktan sonra beton direkler getirilir. Direk dikilmeden önce travers ve izolatörler direğe monte edilir. Vinç yardımıyla direğin dikimi yapılır, direk kalıbın çıktığı yere yerleştirilir. Direk teraziye alındıktan sonra etrafı ince kum ile doldurularak sıkıştırılır, ve 4 adet tahta takoz direğin etrafına çakılır ve sabitlenir.

BETON DİREKLERİN MONTAJI Son olarak 300 dozlu beton hazırlanarak, direklerin etrafına ve takozların içine 15 – 20 cm girecek şekilde, yağmurluk betonu tamamlanır. İletken çekimine geçilir. İletken çekiminden sonrada ihtiyaç varsa işletme veya koruma topraklaması yapılır.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR İmalat, nakliye ve tel çekimi esnasında eğrilen direkler teknik bir sakınca yaratmıyorsa yerinde kalacak, %5’i geçiyorsa direk değiştirilecektir. Betonu dökülmüş direkler değiştirilecek, beton ile sıvanmayacaktır.

Beton Direk Kalıpları

DEMİR DİREKLER - Enerji iletim ve dağıtım şebekelerinde kullanılan direkler U ve I profil demirden yapılırlar. - Demir direklerin havadan, nemden ve bilhassa sanayi bölgelerindeki zararlı gazlardan etkilenmemeleri için boyanmalı ve koruyucu madde sürülmelidir. - Boru Direkler - A ve Kafes Direkler - Putrel Direkler olmak üzere 3’e ayrılırlar.

DEMİR DİREKLERİN MONTAJI Projesine göre demir direğin dikileceği yer belirlenir. Bu tip projelerinde belirtilen temel genişliklerine göre çukur açılır. Dikilecek direk çukur mahaline taşınır. Direğin travers ve izolatör montajları tamamlanır.

DEMİR DİREKLERİN MONTAJI Vinç yardımı ile direk çukura dikilir Direk kaba taşlarla sıkıştırılarak sabitlenir. 200 dozlu beton veya hazır beton ile çukur doldurulur. Direğin betonu filizlendikten sonra tel çekimi geçilir ve direğin temeli 300 dozlu beton ile perdahlanarak yağmurluk yapılır.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Cıvatalı galvaniz direklerin vidaları montaj bittikten sonra direk şakül alındıktan sonra sıkılacak, cıvata ve somunlar zımbalanacaktır. Direk profildeki yerinden, aliğmanda olmak şartıyla ileri veya geri 2 m’den fazla kayamaz. Direk ekseninin düşeye nazaran sapması (eksenin eğimi) %5’i geçemez.

KAYNAK TEŞEKKÜR EDERİM. SANTRİFÜJ BETONARME DİREK MONTAJ TEKNİK ŞARTNAMESİ DEMİR DİREK MONTAJ TEKNİK ŞARTNAMESİ DİREKLER – MEGEP YAYINLARI TEŞEKKÜR EDERİM.

SORULAR Direk montajı nasıl yapılır kısaca bilgi veriniz?