AFETLERDE BULAŞICI HASTALIKLAR ve ÇEVRESEL KONTROL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Advertisements

HİJYEN.
ÜNİTE 1 Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
HALİL AYCAN Sınıf Öğretmenliği (i.ö.) 2/B
Hacettepe Üniversitesi
YAŞARKEN BAŞIMIZA GELEBİLECEK KÖTÜ OLAYLAR NELERDİR?
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
AFETLERDE HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ
AFETLERDE YÖNETİM Prof.Dr. Recep AKDUR.
BULAŞICI HASTALIKLARIN İHBARI VE BİLDİRİM SİSTEMİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
AFETLERDEN SONRA ORTAYA ÇIKABİLECEK ÇEVRESEL RİSKLERİN YÖNETİMİ
AFETLERDE KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ ÇEVRE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
AMELİYATHANEDE RİSK YÖNETİMİ
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
KORUYUCU HEKİMLİK.
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
3 KATININ 3 FAZLASI 15 OLAN SAYININ YARISI KAÇTIR?

BULAŞICI HASTALIKLARLA
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ İş sağlığı açısından sağlık işkoluna bakış 1
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SU ve SAĞLIK Su Kirliliği ve Yerleşimler
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
AFETLERDE SU YÖNETİMİ Prof.Dr.Recep AKDUR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
Sağlıklı Yaşamak ve Medya Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürü)
TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ AÇISINDAN TARIMDA ÇALIŞANLAR
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
İlk çağlarda vahşi hayatın,günümüzde ise
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI Başa Dön. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
1.  Yakın bölgede su birikintileri, çöplük, hayvan ahırları  olmamalıdır  Yerleşim yeri trafik, kalabalık ve gürültüye neden olmamalıdır  Kamp yerinin.
1.  1. Su temini ve sanitasyon,  2. Gıda Yardımı  3. Beslenme,  4. Barınak ve yerleşim yeri  5. Sağlık hizmetleri 2.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
Viral Ansefalitler.
TBS’DE HİJYEN.
TBS’DE HİJYEN.
TÜRKİYE’DE PİLİÇ ETİNİN HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
SAVAŞ, MÜLTECİLİK VE HALK SAĞLIĞI
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI. ENFEKSİYON: BİR HASTALIK ETKENİNİNVÜCUDA GİRİP ÜREMESİDİR.
Kimyasal atıklarla çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği.
Atık Yönetimi.
FİRST RESPONDER ÇANTA İÇERİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

AFETLERDE BULAŞICI HASTALIKLAR ve ÇEVRESEL KONTROL Prof. Dr. Recep AKDUR

AFETLER OLAĞANDIR ve YAPAYDIR Doğal ve olağan hareketler sonunda oluşur Olacağı zaman ve yer bilinmektedir Sonuçları da bilinmektedir Toplumun bulunması Düşünsel yetersizlik/ toplu akıl yetersizliği Fizik çevrenin yetersiz olması

Afetlerde çocuklar daha çok hasar görüyor 7 Aralık 1988 Ermenistan Depremi 55000 tahmini 24986 resmi ölüm var bunların 2/3 çocuklar 32000 çocuk başka bölgelere taşındı, bunların altı bini uzun süre kayıp oldu 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi 40000 tahmini 18000 kayıtlı ölüm bunlardan 2/3 çocuk

AFETLERDEN SONRA 2. Nüfusta Kütlesel Değişimler Olur 1. Fizik ve Biyolojik Çevre Olumsuz Etkilenir 2. Nüfusta Kütlesel Değişimler Olur 3. Olağan Sağlık ve Çevre Hizmetleri Kesintiye uğrar 4. Çevrede Özel Kirlilikler Oluşur

AFETLERDEN SONRA EPİDEMİ RİSKİ YARATAN ENFEKSİYONLAR ve İLGİLİ ÇEVRE ETMENİ HASTALIK OFE (Kolera, Tifo, Dizanteri) Kızamık S.Y.E Meningokal Menenjit Tüberküloz Bağırsak Parazitleri Sıtma, Uyuz, Veba Tetanos , Gazlı Kangren Anemi ve Avitaminozlar ÇEVRE FAKTÖRÜ Su, tuvalet, gıda, kalabalık yaşam Kötü barınma, kalabalık ve beslenme Kötü barınma ve kalabalık yaşam Kalabalık yaşam Kalabalık yaşam ve yetersiz beslenme Su, tuvalet, kalabalık yaşam Vektörler, kötü barınma ve hijyen Kötü hijyen, yaralanma ve doğum Yetersiz beslenme

ÇEŞİTLİ AFET SALGINLARI 1907 Sanfransisko Yangını Veba 1918 Minesota Orman Yangını İnfluenza 1963 Haiti Kasırgası Sıtma 1976 İtalya Depremi Salmonella 1979 Dominik Kasırgası Tifo, hepatit, kızamık 1983 Kolombiya Depremi Viral hepatit 1983 Ekvador Seli Sıtma

GEÇİCİ YERLEŞİMLER 1. YER SEÇİMİ 2. ÇADIR SEÇİMİ 3. ÇADIR YERLEŞİMİ 4. HİJYENİK YAPILAR

SU SAĞLIĞI 1. SU MİKTARI 2. SU DEZENFEKSİYONU 3. SU SAĞLAMA a. Ambalajlı Sular b. Mobil arıtma düzenekleri c. Tanker d. Şebeke getirilmesi

GIDA SAĞLIĞI 1. Kısa zaman içinde sıcak gıda sağlama 2. Geçici yerleşim sağlanıncaya dek seyyar mutfak 3. Gıda dağıtımı a. İlk günlerde kuru gıdalara ağırlık vermek b. Yardımların aile ve bireysel paketlerde olması c. Disiplinli ve adaletli bir dağıtım sağlamak d. Bölgesel kültürün gözetilmesi

İNSAN DIŞKI ve İDRARI a. Küçük boyutlu afetlerde seyyar helalar b. Büyük boyutlularda, geçici yerleşim sağlanıncaya dek açık çukurlu hela c. Geçici yerleşimde kapalı çukurlu hela ya da kanalizasyona bağlanma (her on kişiye bir kabin) d. Hela kabini ve hijyeninin sağlanması

EVSEL ATIKLAR 1. POŞETLERLE TOPLANMASI 2. KAPAKLI ÇÖP BİDONLARI (50 kişi için 100 litre hacimli) 3. DÜZENLİ ve GÜNLÜK ALMA 4. YAKMA ve GÖMME

KALABALIK FAKTÖRÜ 1. Kişi başına üç m2 alan, on m3 hacim 2. Doğal hava değişimi 30 m3/saat 3. Yatak odalarında ranza yeğlenmeli 4. Ranza olmaması halinde baş ayak pozisyonunda yatış sağlanmalı

VEKTÖR ve YABANIL HAYVANLAR 1. Çevrede sivrisinek jiti bırakılmamalı 2. Jitlere larvasit uygulanmalı 3. Karasinek jitleri ile mücadele edilmeli 4. Çadır yerleşimlerinde akrep ve yılan olmayan yerler seçilmeli 5. Çadırların etrafına kalıcı ensektisitler sürüngenler için bir önlem olabilir

ENKAZ ve MOLOZLARIN UZAKLAŞTIRILMASI 1. Güvenlik ve ulaştırmayı tehdit etmeyen molozlarda acele edilmemeli 2. Molozlar doğal kaynaklara dökülmemeli 3. Molozlar organik atık çöplüklerine dökülmemeli

ÖZEL KİRLİLİKLERİN KONTROLÜ 1. RADYOAKTİF KİRLİLİK 2. BİYOLOJİK KİRLİLİK 3. KİMYASAL KİRLİLİK 4. PATLAYICI ve PARLAYICILAR

AŞILAMA Kampanya tarzında aşılamaya gerek yoktur, Rutin aşılara ne kadar erken devam edilirse o kadar iyi olur, Yaralılara tetanos rapeli yararlıdır, Yaralı ve cesetlerle temas edeceklere Hepatit B yapılmalıdır, Yaşlı düşkünlere H İnfluenza yararlı olur