DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Beslenme Bozuklukları ve Diyabet
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
KANSER VE BESLENME.
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Hipoglisemi Dr. E. Nazlı Gönç.
DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
1 T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) Eğitim Birimi Eğitim Birimi 2013.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
MENOPOZ VE BESLENME.
OKULDA DİABET (ORTAOKUL LİSE)
Beslenme ve Performansa Etkisi
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Bu sunumdan alıntı yapmak veya bu sunumu web sitelerine eklemek istenildiğinde aşağıdaki metin eklenen sayfanın görünen bir kısmın.
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SPOR.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
SINAV ÖNCESİ BESLENME ÖNERİLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
DİYABET.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
OBEZİTE (Şişmanlık).
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
1 DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI). ŞEKER HASTALIĞI 2 İNSÜLİN HORMONUNUN SALGILANMASININ EKSİKLİĞİNE BAĞLI OLARAK KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLAN HORMONAL-METABOLİK.
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DİABETES MELLİTUS Dr. Betül Fatma AKAÇ Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Tabibi.
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ BESLENME VE DİYET UZMANI NÜKET YUMUK

Diyabet Şekerin vücutta enerji olarak kullanılması ve depolanması için insüline gereksinim vardır. İnsülin şekerin kanda yükselmesini önleyen bir hormondur, midenin arkasında pankreas adlı organın beta hücrelerinde yapılır ve kana salgılanır.

Diyabet Yemekten sonra kan şekeri yükselince pankreastaki insülin yapan hücreler uyarılır ve kana insülin verilir. İnsülin kan şekerinin hücre içine girmesini sağlar. Böylece kan şekeri normal düzeyde tutulur, yükselmez. Hücrelere giren şeker burada yakılır ve enerji olarak kullanılır.

Diyabet İnsülin eksikliğinde veya etkisizliğinde şeker hastalığı "diyabet" ortaya çıkar. Kanda şeker miktarı artar ve böbreklerden idrarla dışarı atılır. Diyabet: vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması ve depolayamamasıdır.

DİYABETLİ OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ? Diyabetli kişilerde sıklıkla aşağıdaki belirtiler görülür; Aşırı susama ve su içme Sık sık idrara çıkma Kilo kaybı Aşırı iştah ve çok yeme Bulanık görme Cilt enfeksiyonları İyileşmeyen yaralar Halsizlik

Diyabetli, bu şikayetlerden bir veya bir kaçıyla doktora başvurur ya da genel bir kontrol yaptırdığında ortaya çıkar. Hastalıkla baş etmek için öncelikle hastalığı iyi tanımak gerekir.

DİYABET TİPLERİ TİP 1 DİYABET TİP 2 DİYABET - GENELLİKLE GENÇ - GENELLİKLE ZAYIF VEYA NORMAL KİLOLU - TANI KONULDUĞU ANDA İNSÜLİN TEDAVİSİ BAŞLANIR. TİP 2 DİYABET - GENELLİKLE YAŞLI (35-40 YAŞ ÜZERİ) - GENELLİKLE KİLOLU VEYA NORMAL

Risk faktörleri Aşırı kilo Dengesiz ve Sağlıksız beslenme Hareketsiz yaşam tarzı Ailede diyabet hikayesi

DİYABETTE KONTROL HEDEFLERİ KAN ŞEKERİ AÇ 70-120 TOK 80-140 GLİKOHEMOGLOBİN (HbA1C : 3 AYLIK ORT.) % 4.5 - 6.5

KAN ŞEKERİ NASIL SAĞLIKLI DÜZEYDE TUTULABİLİR? Hergün aynı miktarda yiyerek Yemekleri ve ara öğünleri hergün aynı saatte yiyerek Öğünleri ve ara öğünleri atlamadan Egzersizi hergün düzenli yaparak İlaçları hergün aynı saatte alarak

HİPERGLİSEMİ (YÜKSEK KAN ŞEKERİ ) NEDENLERİ Ana ve ara öğünlerde fazla yemek İlaç yada İnsülin dozunun az olması veya unutulması Enfeksiyonlar Egzersizin aksatılması Stresli dönemler

HİPERGLİSEMİ BELİRTİLERİ AĞIZ KURULUĞU VE SUSUZLUK SIK İDRARA ÇIKMA SIK ACIKMA YORGUNLUK VEYA UYKU HALİ AÇILAN YARANIN GEÇ İYİLEŞMESİ CİLTTE KURUMA KAŞINTI SIK ENFEKSİYON PUSLU GÖRME AYAKLARDA YANMA KEÇELEŞME HİSSİ CİNSEL FONKSİYON YETERSİZLİĞİ YEMEK KISITLANMADAN HIZLI ZAYIFLAMA

HİPERGLİSEMİ VARSA NE YAPILMALIDIR ? Beslenme programı İlaç dozları ve alınma zamanı Egzersiz programı Enfeksiyon belirtilerinin olup olmadığı kontrol edilmeli MUTLAKA kan şekeri takibi yapılmalı ve durum tekrar değerlendirilmelidir.

HİPOGLİSEMİ (DÜŞÜK KAN ŞEKERİ) ÖĞÜNLERİ DÜZENLİ ALMAMAK ÖĞÜNÜ GECİKTİRMEK VEYA YETERSİZ YEMEK UZUN SÜRELİ VEYA AÇ İKEN EGZERSİZ YAPMAK ŞEKER DÜŞÜRÜCÜ İLAÇ VEYA İNSÜLİNİ SAATİNDE ALMAMAK VE / VEYA YANLIŞ KULLANMAK KUSMA VEYA İSHAL GİBİ DURUMLAR

Hipoglisemi belirtileri, hipogliseminin hafif, orta veya ciddi olup olmamasına bağlı olarak değişebilir

Hipoglisemi belirtilerini hissetme diyabetliler arasında farklılık gösterebilir. Ancak çoğu diyabetli her zaman aynı hipoglisemi belirtilerini hisseder

Hipogliseminin belirtileri genellikle aniden görülür.

DÜŞÜK KAN ŞEKERİ BELİRTİLERİ HALSİZLİK GÜÇSÜZLÜK ANİ SOĞUK TERLEME ÜŞÜME VE TİTREME ÇARPINTI BAŞ DÖNMESİ GÖZLERDE UÇUŞMA VE KARARMA ANİ AÇLIK ,MİDEDE EZİLME SİNİRLİLİK ,DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ DİKKAT DAĞINIKLIĞI AĞIZ ÇEVRESİNDE VE DİLDE İĞNELENME YÜZDE SARARMA

DÜŞÜK KAN ŞEKERİ TEDAVİSİ 2-3 ADET KESME ŞEKER VEYA YARIM SU BARDAĞI ŞERBET VEYA MEYVE SUYU ŞEKERLİ GIDANIN ARKASINDAN YAKIN OLAN ÖĞÜN VEYA EK BİR ARA ÖĞÜN YENMELİ ŞUUR KAPALIYSA AĞIZDAN YİYECEK VERİLMEMELİ HEMEN GLUKAGON UYGULANMALI VE / VEYA ACİLE BAŞVURULMALI

Diyabette tedavinin amacı kan şekerini normal sınırlarda tutarak diyabete bağlı gelişebilecek sağlık sorunlarının ortaya çıkışını engellemek veya önlemek, yaşam süresini ve kalitesini yükseltmektir.

Kan şekerinin sürekli yüksek olmasına bağlı olarak önemli sağlık sorunları gelişebilir.

Yüksek Kan Şekeri Sonucu Oluşabilecek Sağlık Sorunları Kalp-damar hastalıkları Böbrek sorunları Göz sorunları Felç Ayak yaraları Duyu kayıpları Sık enfeksiyonlar Yara iyileşmesinde gecikme Cinsel sorunlar

Diyabeti kontrol altına almanın ilk adımı onu öğrenmektir.

DİYABETLİ BİREY

Beslenme Tedavisini İyi Bir Şekilde Uygulamak Bize Ne Kazandırır ? Kan glikozunu normal bir düzeyde tutar Kan yağlarının düzenlenmesini sağlar Uygun vücut ağırlığı sağlar Çocuklarda uygun büyümeyi ve gelişmeyi sağlar Diyabetin komplikasyonlarını (böbrek , göz hasarı ve ayak yaraları, kalp damar hastalıkları , nörolojik bozukluklar , hipoglisemi ve hiperglisemi önler) Yaşam kalitesini ve süresini artırır.

ŞEKER HASTALIĞINDA BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

1. Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.

TAHILLAR SEBZELER MEYVELER SÜT ET

Besin piramidinde önerildiği gibi vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini ( CHO, Protein , yağ , vitamin ve mineral) dengeli bir şekilde almak için çeşitli besinler yenmelidir.

2. Günde en az üç ana üç ara öğün beslenilmelidir.

Yemeklerin miktarı ve cinsinden daha da önemli olan tüketildiği zamandır. Özellikle 3 ana, 3 de ara öğün düzeninde beslenen diyabetlinin yiyecek miktarlarını da doğru alması ani bir şekilde şeker düşmesi( hipoglisemi) ve şeker yükselmesini (hiperglisemi) önler..

3. İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.

Şişman kişilerde aşırı kiloya bağlı olarak insülinin etkisi azalmakta ve bu olay kilo artışı ile daha belirgin hale gelmektedir. Yeterli ve dengeli beslenme programıyla ideal ağırlığa ulaşıldığında insülin yeterli hale gelecek ve kan şekerinin normal düzeyde kalmasına yardımcı olacaktır.

4. Besinler doğru hazırlanmalı, doğru pişirilmeli ve doğru saklanmalıdır.

6. Ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir.

7. Posa tüketimi arttırılmalıdır.

POSA, Kan şekerini yavaş yükseltir Bağırsak çalışmasını düzenleyerek kabızlığı önler, Tokluk hissi verir ve böylece kilo kontrolünü sağlar, Kanda yağların yükselmesini ve kanser yapıcı maddelerin atılmasına yardımcı olur

Diyette POSA Nasıl Daha Fazla Tüketilebilir

Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam tahıllı, kepekli gibi posalı ekmekler tüketerek

Pirinç yerine bulgur,makarna tüketerek

Meyve suyu yerine taze meyve, bol salata ve sebze tüketerek,Kabuklu yenebilen meyveleri kabuklarıyla tüketerek

Bol posalı kuru baklagiller tüketerek diyette posa miktarını arttırabilirsiniz. (haftada 2-3 kez)

8. Şeker tüketimi azaltılmalıdır.

Şeker, bal, pekmez, reçel, çikolata, şekerleme, meşrubat, kola, hazır meyve suları gibi basit karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükselttiği için tüketilmemeli.

9. Tuz tüketimi azaltılmalıdır.

10. Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır.

Bunun için ne yapabiliriz? Besinlerle alınan fazla yağ ve kolesterol şişmanlığa ve kalp-damar hastalığına neden olabileceğinden sınırlanmalıdır. Bunun için ne yapabiliriz?

Etli, tavuklu yemeklere ayrıca pişirirken yağ eklenmemeli Etli, tavuklu yemeklere ayrıca pişirirken yağ eklenmemeli. Kendi yağıyla pişirilmelidir. Kırmızı et yerine tavuk, balık, hindi eti daha çok tercih edilmelidir. Haftada 1–2 porsiyon balık tüketilmeli Sakatatlar, salam, sosis, sucuk gibi yağlı besinler yenmemeli Yemekleri pişirirken kızartma yerine ızgara veya fırında pişirme, buğulama tercih edilmelidir. Özellikle diyabetle birlikte kişilerde obezite (şişmanlık) ve yüksek kolesterol görülme sıklığı fazla olduğu için hamur işi, kızartmalar, yağlı besinlerde diyetten çıkarılmalıdır. İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar tüketilmemelidir.

11. Su ve diğer sıvılar yeterli miktarda tüketilmelidir.

12. Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.

13. Alkol ve sigara içilmemelidir. Alkolün kan şekerinde düzensizliklere neden olduğu unutulmamalıdır.

14. Tatlandırıcılar. Tatlandırıcıların, cinsine göre günlük en fazla kullanılabilecek miktarlarının farklı olduğu unutulmamalıdır.

15.Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

EGZERSİZ DÜZENİ HAFTANIN HER GÜNÜ EN AZINDAN 3 GÜNÜ UYGULANMALIDIR. GÜN İÇİNDE MUTLAKA BİR ANA YEMEKTEN 1-2 SAAT SONRA UYGULANMALIDIR. GÜNLÜK 30- 60 DK ARASINDA YAPILMALIDIR. YÜRÜYÜŞ EN RAHAT EGZERSİZDİR.

Egzersiz öcesi kontrol listesi Hipoglisemilerin ne zaman ve ne sıklıkla olduğu Egzersiz yoğunluğu ne olmalı (Hafif,orta,ağır) Egzersizin süresi ne kadar olmalı Ana öğünle egzersize başlama arasındaki süre Kan şekerine bakılarak ek karbonhidrata gerek olup olmadığı Egzersiz sırasında hipoglisemiye karşı hazırlıklı olup olmadığı BUNLAR GÖZDEN GEÇİRİLDİKTEN SONRA EKSİKLİK YOKSA EGZERSİZE BAŞLANMALIDIR

SPOR VE EGZERSİZDE BESLENME Spor ve egzersizin çeşidi Kan şekeri Yemeniz gereken gıdalar Yavaş tempoda 30 dakika yürüyüş 100mg/dl üstünde ise 100 mg/dl altında ise Ek gıdaya gerek yok 1 meyve veya 1 dilim ekmek Orta tempoda 1 saat yüzme,tenis,koşu 100mg/dl az ise 100 -180 mg/dl arasında ise 180 -250 mg /dl arasında ise 250 mg/dl üstünde ise 1 dilim ekmek + 1 meyve veya 1bardak süt 1 meyve Spor veya egzersiz yapma Ağır tempoda 1 saat voleybol,basketbol,futbol, spor aletleri ile spor 100 -120 mg/dl arasında ise 120 -200 mg /dl arasında ise 300 mg / dl üstünde ise Egzersiz veya spor yapma 1 dilim ekmek + 1 meyve veya 1 bardak süt 1 bardak süt

YANLIŞ BİLİNENLER Bitkisel ürünler kullanabilir miyim ? CEVAP : Her kulaktan duyduğunuz bitkisel ürün hastalığınızı tedavi etmeyebilir. Bazı bitkilerin yan etkileri olabilir. Kullanılan doz tedavide çok önemlidir. Fazla dozlar , size zarar verebilir. Bu nedenle uzmanına danışmadan herhangi bir bitkisel ürün kullanmayınız.

Bazı meyveler bana yasak mı ? CEVAP : Hayır. Her türlü meyveden yiyebilirsiniz. Önemli olan meyvelerin porsiyon miktarına dikkat etmektir.

Ramazanda oruç tutabilir miyim ? CEVAP : Diyabetli bireye açlık yasaktır. Uzun süreli açlık durumunda kan şekeri düşer ve komaya girilebilir. Diyabetli birey kan şekerini dengede tutabilmek için az ve sık yemelidir. Günde 6 öğün beslenmelidir.

Diyabetik ürünlerle diyet ürünleri aynı şey midir ? CEVAP : Hayır. Diyet ürünlerinin özelliği düşük kalorili olmalarıdır. Üretilirken yağ miktarları azaltılır fakat şeker miktarları değişmez. Diyabetik ürünlerin özelliği ise rafine şeker bulundurmaması bunun yerine tatlandırıcı içermesidir.Besinin içine şeker konmayabilir, ancak aşırı yağlı ya da tuzlu olabilir.Bu ürünleri tüketmeden önce diyet uzmanına danışın.

Diyabetik besinleri istediğim kadar yiyebilirmiyim? CEVAP : Hayır. Ürünün üzerinde bulunan diyabetik sözcüğü o yiyeceğin serbestçe kullanılabileceğini ve yararlı hatta tedavi edebileceğini göstermemektedir. Diyabetik besinler diyete ek olarak değil diğer yiyeceklerin yerine tüketilmelidir. Kullanacağınız ürünle ilgili bir diyet uzmanına danışınız.

Unutulmamalıdır ki diyabetli kişinin beslenmesi kişiye özeldir ve bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından düzenlenmelidir.

Doğru, dengeli ve düzenli yemek yiyin, sağlıklı kalın… Mutluluk sizin elinizde… Doğru, dengeli ve düzenli yemek yiyin, sağlıklı kalın…

TEŞEKKÜRLER…