SIRALI VE BAĞLI CÜMLELER - ÇEŞİTLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
KASIM 2. HAFTASI. Kitap bize bilmediklerimizi öğretir. Görmediğimiz yerleri tanıtır.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
DİLBİLGİSİ DERS SENARYOSU (PLANI) NASIL OLMALIDIR?
ZAMİRLER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
1/20 Cümle Bilgisi A B C D İşine her sabah erkenden giderdi. Çocuklar akşama kadar bizde kalırdı. Bahçeye gözü gibi bakardı. Evinin her köşesi tertemizdi.
(BELİRTEÇ) ZARF.
FİİLLERDE ÇATI.
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE TÜRLERİ.
ÖZEL VE TÜR (CİNS) ADLARI
YAZIM KURALLARI.
BAS İ T VE B İ LE Şİ K CÜMLE ETK İ NL İ KLER. Aşa ğ ıda ki verilen cümlelerin hangisinin basit, hangisinin bileşik oldu ğ unu bulmaya çalışalım. a) Soruları.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
ZAMİRLER.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Özel Sevgi İlköğretim Okulu
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
SAYILARINA GÖRE İSİMLER
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
Cümle çeşitleri.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Sıralanışı Sözcük ve Sözcüklerin Hazırlayan Şerife TUNCA
Hazırlayan: Serkan Aslan
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.
ZAMİR (ADIL).
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Kazanım 3. Katıldığı gruplarda aldığı roller ile rollerin gerektirdiği hak ve sorumlulukları ilişkilendirir.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Mitat Zorlu 1 Bu varlıklar kelebek, kurbağa, horoz, horoz ve penguen şeklinde dizilmişler. Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 04 Mayıs 2009 Pazartesi Matematik.
BAĞLAÇ.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
1-)BASİT 2-)BİRLEŞİK 3-)SIRALI 4-)BAĞLI
CÜMLENİN YAPISI.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
Cümle Bilgisi.
CÜMLE TÜRLERİ.
MATEMATİK DERSİ TOPLAMA İŞLEMİ (Toplamları 10’a kadar olan sayılar)
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
KONU:TOPLAMA İŞLEMİ PROBLEMLERİ SUNUSU HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
RAMANZAN GÜMÜ Ş SOY BEN İ D İ NLED İ G İ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKKÜR ERDER İ M.
Sunum transkripti:

SIRALI VE BAĞLI CÜMLELER - ÇEŞİTLERİ ETKİNLİKLER

Aşağıda verilen cümlelerin hangilerinin sıralı hangilerinin bağlı cümle olduğunu bulalım. Sakla samanı, gelir zamanı. Para insana hem dosttur hem düşman. Besle kargayı, oysun gözünü. Aysel bu sınava çalıştı da kazandı. Ahmet ile kardeşi ders çalışıyordu. Horoz ölür, gözü çöplükte kalır. Çok çalıştı, fakat başaramadı. Annem köye gitti, biz de gideceğiz. Su uyur, düşman uyumaz.

cevaplarımız

Bağımsız Sıralı Cümle Bağlı Cümle Bağımlı Sıralı Cümle Bağımlı Sıralı Cümle Bağımlı Bağlı Cümle

“ Ahmet koştu, kapıyı açtı “ Ahmet koştu, kapıyı açtı.” cümlesi için aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur? Bağımsız sıralı cümle Yan cümleciklerden oluşmuş bileşik cümle Bağımlı sıralı cümle Basit yapılı cümle

Cevap c

Bilgehan, annesini ve arkadaşlarını çok özlemişti Bilgehan, annesini ve arkadaşlarını çok özlemişti. Yukarıda ki cümlenin yapısı bakımından çeşidi nedir? Sıralı Cümle Bağlı Cümle Bileşik Cümle Basit Cümle

Cevap d

Topraktan evler yapan bu ellermiydi? Cümlesinin yapısı ile aşağıdakilerden hangisi arasında bir benzerlik vardır? Uykunuzu alamamışsınız beyefendi. Kızını kolları arasına aldı. Sigarasından yükselen dumanlar odaya yayıldı. İstanbul’daki arkadaşlarını uzun uzun düşündü.

Cevap c

Aşağıdakilerden hangisi, özneleri ortak bir sıralı cümledir? Çok yalancı biriydi, onunla artık kimse görüşmüyor. Aradan yıllar geçti, hala o güzel günleri unutamadım. Doktor Süreyya, endişeli endişeli baktı; filmleri bir daha inceledi. Akşam oldu; küçük oğlum hala ortaklıkta yok.

Cevap c

Aşağıdaki cümlelerin hangisi, ortak yüklemli sıralı bir cümledir? Sinema çıkışında arkadaşlarını kaybedince çok üzülmüş. Yarın akşam onunla buluşacağız, birlikte alışveriş yapacağız. Kıtaplıkta uzun süre çalıştı, notlar aldı. Çarşıda önce öğretmenini, sonra akrabalarını görmüş.

Cevap d

Aşağıdakilerden hangisi sıralı bağımsız bir cümledir? Çok söyleme, arsız edersin ; aç bırakma, hırsız edersin. Elmayı soyda ye, armudu say da ye. Herkes aklını pazara çıkarmış, yine kendi aklını beğenmiş. Deliye bal tattırmışlar ; çarşıda katran bırakmamış.

Cevap c

Aşağıdaki cümlelerin hangisi bağlı bir cümledir? Oraya gittim ve işi yerinde inceledim. Sabreyle işine, hayır gelsin başına. Bu işin sebebini ben de anlamadım. Gerçekler er geç ortaya çıkar.

Cevap a

Aşağıdaki cümlelerin hangisi bağımlı sıralı bir cümledir? Her işte bir hayır vardır. Güvenme varlığa, düşersin darlığa. Kadının fendi, erkeği yendi. Öpülecek el ısırılmaz.

Cevap b

Teşekkür ederim Nurda Öztürk Hazırlık d 201