Tarihi, geçmişi ve amaçları Üretim süreçleri ve yöntemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletme, belli ölçüde kar elde etmek ve hizmet yaratmak amacıyla üretim faktörlerini bilinçli ve sistemli olarak bir araya getirip tüketicilerin istekleri.
Advertisements

PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
PAZARLAMA KARMA ELEMANLARI: SÜREÇLER
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
DURUMSALLIK YAKLAŞIMI
Bir İş Planı Yazmanın Ne, Neden
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
İşletme Yönetimine Giriş Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
İşletmelerin çalışmalarının incelenmesi sonucunda, durağan çevreden çok çalkantılı çevreye kadar beş farklı çevre tür ortaya konmuştur. Aynı zamanda, “mekanik”
PAZAR YÖNLÜLÜK.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
Veri – Bilgi – Karar Kuramları ve Özellikleri
Tartışma Hastane (sağlık kurumları) yönetimi niçin ayrı bir yönetim disiplini olarak gelişmiştir ?
Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler)
YERLEŞTİRME DÜZENİ TİPLERİ
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
Yeni Pazarlama Teknikleri
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
6.Bölüm Endüstriyel Pazarlar ve Uluslararası Pazarlar
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
Bilişim sistemlerinin türleri
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 3 BİLİŞİM SİSTEMİ YAKLAŞIMLAR ve ORGANİZASYONA ETKİLERİ.
ŞEKİL 13.1 “Temel Dönüşüm” “İmalat Şirketine Yönelik Süreç”
Pazarlama nedir? iki veya daha fazla taraf arasında gerçekleşen bir değişim/mübadele sürecidir. Marketing mübadele sürecinde insan istek ve ihtiyaçlarını.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Girişimcilik.
Girişimcilik.
Pazarlama Kanalları ve Dağıtım Politikaları
Pazarlama Araştırması bölümünü öğrenme amaçlarımız: Pazarlama araştırmasının; pazarlama, pazarlama kavramı ve pazarlama stratejisiyle ilişkisini.
Modern bir konaklama işletmesinde genel yönetim fonksiyonunun yanı sıra üç temel fonksiyon daha vardır. Bunlar satın alma, mal ve hizmet üretme ve son.
ETKİNLİK YÖNETİCİSİ. Etkinlik yöneticileri hangi etkinlik alanında çalışırlarsa çalışsınlar üç kategoride uzman olmalıdır. İşin doğasına aldırmayarak.
ÜRETİM KONUSUNDA TUTKULUYUZ 10 Nisan ÜRETİM KONUSUNDA TUTKULUYUZ (10 Nisan 2015) 2 MODERN ENDÜSTRİYEL ÜRETİM Endüstriyel sektördeki üretim tesisleri,
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Burns- Stalker Araştırması (Tavistock Enst), 1961
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
Tedarik ziNCİRLERİ yÖNETİmi
DAĞITIM KAVRAMI ve DAĞITIM KANALLARI
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri – Temel Kavramlar
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 9. Hafta İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
MODERN YÖNETİM TEORİSİ
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ.
Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
ÜRETİM ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Kalite ile ilgili kavramlar
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL: Durumsallık Teknoloji
PAZARLAMA KANALLARI VE FİZİKSEL DAĞITIM
Matriks Organizasyon Yapısı
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
İŞLETMEDE BİLGİ SİSTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Enerama Çevre Teknolojileri ENERAMA, enerji tasarrufuna sahip çevreci sistemlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi üzerine faaliyet gösteren.
ENDÜSTRİYEL PAZARLAR ve ENDÜSTRİYEL SATIN ALMA DAVRANIŞI
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

Bu işletmelerden elde edilen bilgiler, dört temel başlık altında toplanmıştır: Tarihi, geçmişi ve amaçları Üretim süreçleri ve yöntemleri Organizasyonda kullanılan formlar ve rutin işlemler Ortak başarının değerlenmesine ilişkin bilgi

İşletmeler, en azdan en çok teknolojik karmaşıklığa kadar üç farklı üretim sistemlere bölünmüştür. Bu sistemler: birim üretim, kitle üretim ve süreç üretimdir.

Birim Üretim Birim üretimde, sipariş üzerine üretim temeldir. Burada önemli olan; teknik uzmanlık, kalite ve üretimin etkinliğidir. Araştırma ve geliştirme ise ikinci derece öneme sahip bir faaliyettir. Esneklik gereksiniminden dolayı; fonksiyonların bütünlüğü, sürekli personel iletişimi ve organik yapı gerekmektedir. Bu üretim tipine örnek olarak; Belirli tüketici gereksinimlerini karşılamaya yönelik üretim Prototip (ilk örnek) üretimi Müşteri siparişlerini karşılamaya yönelik üretim

Kitle Üretim Üretim tablosu direkt olarak siparişlerle ilgili değildir. Üretimin ilk aşaması, ürün geliştirmedir. Bu aşamayı, en önemli fonksiyon olan üretim izlemektedir. Üçüncü olarak ise pazarlama gelmektedir. Bu üç fonksiyon birbirinden oldukça bağımsızdır. Araştır-geliştirme, üretim ve satıştan sorumlu olan kişiler arasındaki ilişkiler çok fazla değildir. Bu tür üretime; Büyük sipariş üretimleri Montaj hattı üzerinde büyük siparişlerin üretimi Kitle üretimi örnek verilebilir

SÜREÇ ÜRETİMİ Burada pazarlama merkezi ve kritik bir işlevdir. Ürünler, depolama için yerlerin sınırlı olması nedeniyle stoklama zor ya da olanaksızdır. Üretim akışı, pazar durumuna göre önceden sınıflandırılmıştır. Teknik bilgi üzerinde vurgu, ürün nasıl yapılırdan daha ziyade nasıl kullanılacağı üzerindedir. Bu tür üretime örnek olarak ise; Çok amaçlı tesislerde kimyasalların üretimi Likit, gaz ve kristal gibi maddelerin akış tipi üretimi verilebilir.

Araştırma, işletmelerin yapılarında önemli farklar olduğunu ve bu farklılığın üretim teknikleriyle yakın ilişkili olduğunu göstermiştir. Woodvard araştırması, teknolojinin, işletmeler üzerinde etkili olan tek değişken olmamakla birlikte, araştırma için sonuçları en kolay izole edilebilen değişken olduğunu göstermektedir.

PERROW ARAŞTIRMASI Woodvard araştırmasının uzantısı, teknolojinin iki temel bölümüne odaklanan Perrow tarafından gerçekleştirilmiştir. Perrow; Rutin ve değişken işler Teknolojinin analizi üzerinde durmuştur.

Değişkenlik, beklenmeyen ya da öngörülemeyen bir çok durumu ifade eder Değişkenlik, beklenmeyen ya da öngörülemeyen bir çok durumu ifade eder. Teknolojinin analizi ise, oldukça belirli ve hassas fonksiyonların ve rutin prosedürlerle ya da bilinen yöntemlerle çözülebilecek problemlerin uzantısıdır.

Rutin tip işletmelerde, teknik ve ustabaşı düzeyinde yaratıcılık çok azdır; Karar vermede, üst kademe yönetiminin gücü oldukça yüksektir. Koordinasyon planlamaya bağlıdır ve bu düzenleme daha çok bürokratik yapıyı temsil etmektedir. Rutin olmayan işletmelerde ise, teknik kademe (operasyonel düzey ) de karar vermede yetki sahibidir. Koordinasyon geri bildirim aracılığıyla sağlanır ve yüksek düzeyde grupların özerkliği vardır.

ÇEVRE Çevrenin işletmenin yapısı ve yönetsel uygulamaları üzerinde etkilerini araştıran iki önemli çalışma bulunmaktadır: Burns ve Stalker: “Mekanik sistem” ve “Organik sistem” adı verilen örgüt yapısı ve yönetsel uygulamalar Lawrence ve Lorch: işletmenin belirli bölümlerinin “farklılaşması” ve “bütünleşmesi”

BURNS VE STALKER Burns ve Stalker çalışması, İngiltere’de 20 endüstriyel işletmenin analiz edildiği bir araştırmadır. Bu çalışmada dış çevrenin, işletmelerin yönetim ve ekonomik performansları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, ipek üreticisinden mühendislik işletmesine kadar bir çok farklı alanda faaliyet gösteren işletmeler yer almıştır