TIP E Ğİ T İ M İ SÜREC İ NDE MESLEKSEL TUTUMLAR TIP E Ğİ T İ M İ SÜREC İ NDE MESLEKSEL TUTUMLAR A.Hilal Batı Ege ÜTF Tıp Eğitimi AD.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
Advertisements

Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
Uzm. Mine H.Bahçeci I.Derece Öğretmen Hemşire KKTC Sağlık Bakanlığı
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
Orman Genel Müdürlüğü İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı DS Muhasebe Ş ube Müdürlü ğ ü 1.
BELLEK TABANLI SINIFLANDIRMA
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
ASİSTAN ANKETİ Dr. Ahmet Fazıl NOHUTÇU Oftalmolojide Eğitim Buluşması
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
19 Ekim 2006 GfK TürkiyeCustom ResearchGrowth from Knowledge 1 TUHID - İDA İletişim Hizmetleri Algılama Araştırması Eylül 2006.
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN DOKUZ ALT ALANINA YÖNELİK İLGİ ÖLÇEĞİ
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
4 X x X X X
Matematik Bütün Konular Slayt.
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
GATA HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU KLASİK EĞİTİM MEZUNU HEMŞİRELER İLE ENTEGRE EĞİTİM PROGRAMI MEZUNU HEMŞİRELERİN BAŞARI KARŞILAŞTIRMASI Evren ÖRNEK ÖZTÜRK*,
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
Ölçme ve Değerlendirme
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanlık Öğrencilerinin Eğitim ve Mesleki Kariyer hakkındaki Görüş ve Tutumları Doç. Dr. Gür Akansel Kocaeli Üniversitesi.
MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
DERS KİTABINI DEĞERLENDİRME YOLLARI
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Sunum transkripti:

TIP E Ğİ T İ M İ SÜREC İ NDE MESLEKSEL TUTUMLAR TIP E Ğİ T İ M İ SÜREC İ NDE MESLEKSEL TUTUMLAR A.Hilal Batı Ege ÜTF Tıp Eğitimi AD

amaç tıp fakültesi ö ğ rencilerinin hekimlik mesle ğ ine yönelik tutumlarını belirlemek tıp e ğ itimi sürecindeki tutum de ğ i ş imlerini de ğ erlendirmek

gereç ve yöntem akademik yılında EÜTF 1, 3, 5 ve 6. sınıflarına devam eden 748 ö ğ renci (% 45.5 kız, % 54.5 erkek ) ara ş tırma grubunu olu ş turmu ş tur Ara ş tırma grubu

Ö ğ renci tutumlarının ölçümü Hekimlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği 24 madde alt boyutları isteklilik yardımcı olma mesleğe adanmışlık Likert skalası (1. hiç katılmıyorum …. 5. tamamen katılıyorum ) Cronbach alfa ( Tıp Eğitimi Dünyası Dergisi, 2006 (23):41-49)

Örnek ölçek maddeleri 1 Hekimlik zevkli bir meslektir. 2 Hekimlik benim yapabileceğim en son meslektir. 3 Başkalarının sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif alırım. 4 Kendimi hekim olarak düşünemiyorum. 5 Hekimlik bence dünyanın en keyifli işidir. 6 Hekimlik sıkıcı bir meslektir. 7 Hekim olacağımı düşünmek bile sinirlerimi bozuyor. Madde No Hiç katılmıyorumKatılmıyorumKararsızımKatılıyorumTamamen Katılıyorum

İş lemler SPSS 13.0 ölçek maddelerinden en az birine yanıt vermeyenler çalışma dışı kodlamada ölçeğin negatif maddelerine yönelik dönüştürme her bir öğrenci için ölçeğin alt boyutlarına ilişkin puanların hesaplanması

Veri analizi cinsiyet ve mesleği isteyerek seçme ile ölçek ve alt ölçek puanları ilişkisi; bağımsız gruplarda t testi sınıflar ile ölçek ve alt ölçek puanları arasındaki ilişki; ANOVA kullanılarak değerlendirilmiştir

Bulgular Çalı ş maya Katılım Sınıf Öğrenci sayısı Katılım sayısı % Geçerli katılım % Toplam

Ölçek Genelinde Güvenirlik Katsayıları (Cronbach α ) 1.sınıf3.sınıf5.sınıf6.sınıfTüm grup

Alt ÖlçekSınıfNOrtalamaStd. SapmaFp İsteklilik , ,211.1 Yardımcı olma , , , ,83.5 Mesleğe Adanma , sınıf ve ölçek puanları

Tüm ölçek SınıfNOrtalamaStd. SapmaFp Hekimlik mesleğine yönelik tutum ölçeğinin isteklilik ve yardımcı olma alt ölçekleri ve tüm ölçek puanı üzerinde birinci yıl öğrencilerinden kaynaklanan anlamlı bir farklılık vardır. Mesleğe adanmışlık alt ölçeğinde ise 1 ve 5. sınıflar arasındaki fark anlamlıdır.

cinsiyet ve ölçek puanları Alt ÖlçekCinsiyetNOrtalamaSStp İsteklilik Kız 34062,410, Erkek 40760,410,8 Yardımcı olma Kız 34021,13, Erkek 40720,63,5 Mesleğe Adanma Kız 34013,73, Erkek 40712,63,8 Tüm ölçek Kız 34097,215, Erkek 40793,616,1

Hekimlik mesleği tutum değerleri kız öğrencilerde ölçeğin bütünü ve tüm alt ölçeklerde anlamlı düzeyde yüksektir.

mesle ğ i isteyerek seçme ve ölçek puanları Alt Ölçek İsteyerek tercih NOrtalamaSStp İsteklilik Evet 65062,99, Hayır 9650,910,8 Yardımcı olma Evet 65021,13, Hayır 9619,33,9 Mesleğe Adanma Evet 65013,73, Hayır 969,53,0 Tüm ölçek Evet 65097,614, Hayır 9679,615,6

Hekimlik mesleğini isteyerek seçme ile yardımcı olma ve mesleğe adanma alt ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki vardır Ayrıca, ailede ya da yakın akrabalar arasında hekim varlığı, sosyoekonomik durum, ailenin öğrenciye yönelik tutumu, üniversite sınavına giriş sayısı mesleksel tutumlarda anlamlı farklılık yaratmamaktadır

Sonuç ve Öneriler Hekimlik mesleği tutum değerleri kızlarda ve hekimlik mesleğine istekli öğrencilerde belirgin olarak yüksektir. Tutum değerleri sınıflar ilerledikçe ölçek bütünü ve tüm alt ölçeklerde azalmaktadır.

Teşekkür ederim