İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI HAZIRLAYANLAR MAHİNUR ÖZDEMİR HÜLYA CENGİZ REHBER ÖĞRETMENLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”, ”ET VE BENZERİ”, ”SEBZE VE MEYVELER”, “EKMEK VE TAHILLAR”, DAN HER GÜN SİZİN İÇİN GEREKLİ OLAN MİKTARLARDA ALINMASI DURUMUNA YETERLİ VE DENGELİ BESLENME DENİR.
YETERSİZ BESLENİRSEK BİZE NE OLUR? Kansızlık Şişmanlık Zayıflık Hastalığı Sık Hastalanma Diş Çürükleri Kemik bozuklukları Vitamin ve mineral yetersizlikleri
BESİNLER BİZE ENERJİ VERİR
HER HAREKETİMİZ İÇİN ENERJİYE İHTİYACIMIZ VARDIR
BESİNLER BÜYÜME VE GELİŞMEYİ SAĞLAR
BOYUMUZ HER YIL BİRAZ UZAR
BESİNLER BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR
SEVGİLİ TRENİMİZ VE BESİNLERİMİZ
ET VE ET KADAR YARARLI BESİNLER
YUMURTAMIZ
İÇİNDE DEMİR BULUNAN YİYECEKLER YETERİ KADAR YENİLMEDİĞİNDE KANSIZLIK OLUR
DEMİR Beynimize oksijen taşıyan hemoglabinin yapı taşlarıdır. Demir Eksiksiğinde;Huzursuzluk, halsizlik, algılama eksikliği, büyüme ve gelişmede yavaşlama görülür. Demirden zengin gıdalar; Yumurta sarısı, pekmez, kırmızı et, fındık, fıstık, mercimek, baklagiller
SÜT VE SÜTTEN YAPILAN YİYECEKLER AYRAN YOĞURT PEYNİR
NEDEN SÜT İÇMELİYİZ ? SÜT İÇMELİYİZ KEMİK SAĞLIĞIMIZ KAS SAĞLIĞIMIZ GÖZ SAĞLIĞIMIZ DİŞ GELİŞİMİMİZ İÇİN SÜT İÇMELİYİZ
GÜNDE EN AZ İKİ BARDAK SÜT İÇMELİYİZ.
Yoğurt Et Süt Yumurta Mercimek Kuru Fasulye Buğday PROTEİNLER Yoğurt Et Süt Yumurta Mercimek Kuru Fasulye Buğday
Yeterince Protein Alamazsak Ne Olur? Büyüme ve gelişme yavaşlar Kolay hasta olunur Hastalıklar daha uzun sürer Saç, deri, tırnak gibi dokularının sağlığı bozulur Organlarının çalışması aksar
Günlük tüketilmesi önerilen protein miktarı * 2-3 su bardağı süt veya yoğurt (350-450 gram) * 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir (30 gram)
SEBZE VE MEYVELER
C VİTAMİNİ BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR. DİŞ ETLERİNİN SAĞLIKLI OLMASI İÇİN GEREKLİDİR.
KARANLIKTA GÖRMEYİ SAĞLAR CİLDİMİZİ GÜZELLEŞTİRİR BÜYÜMEMİZİ SAĞLAR A VİTAMİNİ KARANLIKTA GÖRMEYİ SAĞLAR CİLDİMİZİ GÜZELLEŞTİRİR BÜYÜMEMİZİ SAĞLAR
EKMEK VE BENZERİ
KAHVALTININ ÖNEMİ GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK İÇİN ÖĞRENMEK VE ÖĞRENDİKLERİMİZİ KOLAY HATIRLAMAK İÇİN ÇABUK YORULMAMAK İÇİN *Kahvaltı etmeden okula gelen çocukların daha az başarılı oldukları görülmüştür. *Bu nedenle kahvaltı etmeden evden çıkmamaya özen göstermeliyiz.
ŞEKERLER VE YAĞLAR
BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ
EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ KAHVALTIDIR
KAHVALTININ ÖNEMİ KAHVALTI ETMELİYİZ GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK İÇİN ÖĞRENME VE ÖĞRENDİKLERİMİZİ KOLAY HATIRLAMAK İÇİN ÇABUK YORULMAMAK İÇİN KAHVALTI ETMELİYİZ
DOĞRU BİR BESLENME İLE VE YETERİNCE HAREKETLİ OLDUĞUNUZDA Yapısal olarak ulaşabileceğiniz en uzun boya ve yapınıza en uygun kiloya ulaşmanız mümkündür.
SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz. Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız Süt içme alışkanlığı kazanmalıyız. Öğün atlamamalıyız Sabah kahvaltısı yapmalıyız.
Açıkta satılan yiyecekleri satın almamalıyız. Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememeliyiz.
Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almalıyız
Spor yapmalıyız Hareketli bir yaşam sürmeliyiz
Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız