DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

İspanya.
ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTAN KAZAKİSTAN
Avusturya.
Çek Cumhuriyeti.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Portekiz.
Danimarka.
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Türkiye’de değişik iklim tipleri ve Yeryüzü şekillerinin farklılığına bağlı olarak farklı farklı hayvancılık.
Resmi dil: İrlandaca - İngilizce Başkent: Dublin En büyük şehir: Dublin Yüzölçümü: km² Nüfusu: Para birimi: Avro.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
5.Sınıf 4.Ünite ÜRETTIKLERIMIZ
KARADENİZ BÖLGESİ.
AVUSTRALYA.
Belçika.
İNGİLTERE.
İngiltere.
Fransa.
Finlandiya.
Coğrafi Bölgeler.
İsviçre.
AMERİKA. AMERİKA Amerika Birleşik Devletleri, kısaca ABD, Kuzey Amerika kıtasında yer alan, 50 eyaletten oluşan federal bir devlet. ABD Anayurdunun komşuları,
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
İsveç.
ÇİNİN DÜNYA ÜZERİNDE Kİ YERİ
GÜLSÜM BEZC İ A Ş UBES İ ÜLKELER CO Ğ RAFYASı.
No Konu Ürettiklerimiz
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
FAS.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
Norveç.
«Hafif düzeyde zihinsel engelli
Macaristan.
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
Lüksemburg.
İTALYA.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
TÜRKİYE.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM 2
Konu: Hindistan ve Nijerya’nın Ekonomik Özellikleri
ÖZBEKİSTAN.
NÜFUSUN VE EKONOMİK FALİYETLERİN DAĞILIŞI NÜFUS NEDİR`, SINIRLARI BELLİ BİR ALANDAYAŞAYAN İNSAN SAYISINA NÜFUS DENİR.
MARMARA BÖLGESİ.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Selin Çal 11/D 1545  Sanayisi gelişmiştir. Elektronik aletler, kimyasal madde, gemi yapımı, elmas işletmeciliği oldukça gelişmiştir. Enerji kaynağı.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
İtalya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Roma Önemli şehirleri :Napoli, Milano, Torino, Venedik, Cenova Dili:İtalyanca.
KPSS COĞRAFYA Veysel DİKME
Marmara Bölgesini Tanıyalım
Portekiz.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI.
Fransa Yüzölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Paris Önemli şehirleri :Marsilya, Lyon, Nantes Dili:Fransızca Dini:Hıristiyanlık.
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
DANİMARKA. DEVLETİN ADI: Danimarka Krallığı BAŞŞEHRİ: Kopenhag YÜZÖLÇÜMÜ: km2 NÜFUSU: RESMİ DİLİ: Danca DİNİ: Hıristiyan (Protestan)
Sunum transkripti:

DANİMARKA DANİMARKA KRALLIĞI

BAŞKENT: KOPENHAG Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2'inci Margrethe'dır. Başbakan Anders Fogh Rasmussen Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka'ya aittir.

RESMİ DİL: DANCA Danimarka’da genelde Danimarkaca ama bazı kesimlerde İngilizce konuşuluyor.Danimarkaca’dan bazı kelimeler: Merhaba:Goddag Günaydın:God Morgen İyi Geceler:Farvel Acıktım: Sulten

Yüzölçümü 43.094 km² Nüfus 5.397.640 Nüfus yoğunluğu Ülkeler arasında104'üncü Para birimi Danimarka Kronu 1DKK=0,24YTL

KONUM Danimarka Kuzey Avrupa’da küçük bir ülkedir. Ülke toprakları çok sayıda ada üzerine yayılmıştır. Adaların başlıcaları Saeland, Fyen, Lolland, Falster, ve Bornholm’dur. Ayrıca atlas okyanusunun kuzeyindeki Grönland ve Faröer adaları yönetim bakımından Danimarka’ya bağlıdır. Danimarka güneyde Almanya ile komşudur. Sund boğazı ile İskandinav yarım adasından ayrılır. KONUM

Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının 2. büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland'a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir. Adaları en büyüğü Jylland ( Jutland yarımadasıdır. Danimarka 1973'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

YÜZÖLÇÜMÜ Danimarka’nın; kara sınırlarının uzunluğu: 67 km (Almanya ile) kıyılarının uzunluğu: 7.314 km en uzun ırmak: Gudenaen, 158 km. en yüksek noktası: Yding Skovhoj 173 m.

İKLİMİ Kuzey ikliminin bütün özellikleri görülmekte olup , genelde bulutlu ve bol yağış alan bir ülkedir. Kısa bir yaz ve uzunca bir kış iklimi hakimdir. Haziran, temmuz, ağustos yılın en sıcak aylarıdır. Şubat ise en soğuk ayıdır. Kışın günler kısa geceler uzundur.

MAYIS 2008 HAVA DURUMU

ÖNEMLİ KENTLER Kopenhag Odense Aalborg Esbjerg Herning Arhus

GRUNDTVIG (1783-1872) Danimarkalı yazar, düşünür,   şair ve öğretmendir.Çalışma için öğrenme kadar ruhsal ihtiyaçlar için de öğrenmenin gerekliliğini savunmuştur.Yetişkinlerin eğitimi için çok fazla çalışmalar yapmasından dolayı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarından Yetişkin Eğitimi programına bu programa GRUNDTVIG adı verilmiştir.

NOT SİSTEMİ Danimarka'da orta öğrenimde 13-11-10- 9- 8- 7- 6- 5- 03- 00 şeklinde 0 dan 13'e kadar notlar içeren bir sistem vardır. En düşük not 00 iken en yüksek notlar 13 ve 11'dir. Geçme-kalma notu ise 6'dır.

EN ÜNLÜ YİYECEKLERİ Çikolata Patatesli peynirli fırında yapılan bir yöresel yemekleri var=en ünlü yiyecek Peynir Balık Çikolata Patatesli peynirli fırında yapılan bir yöresel yemekleri var=en ünlü yiyecek Peynir Balık

Danimarka toprakları tamamen düzlüklerden oluşur. YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Danimarka toprakları tamamen düzlüklerden oluşur. En yüksek noktası 173 m’dir.

TARIM Danimarka topraklarının büyük bir bölümü tarıma elverişlidir. Avrupa ülkeleri içerisinde tarıma elverişli toprak oranı en yüksek ülkedir. Modern tarım teknikleri kullanıldığı için verim yüksektir. En çok yetiştirilen tarım ürünü arpadır.

HAYVANCILIK Ülkede hayvancılık çok gelişmiştir. Tarım gelirlerinin büyük bir bölümü hayvancılıktan sağlanır. Domuz, sığır, ve kümes hayvan yetiştiriciliği çok yaygındır. Danimarka ekonomisinde balıkçılıkta çok önemlidir. Kuzey deniz kıyıları balıkçılığın yoğun olarak yapıldığı yerleredir. HAYVANCILIK

YER ALTI KAYNAKLARI Danimarka’da yer altı kaynakları çok sınırlıdır. Juland yarımadasından tuz, kuzey denizinden de petrol ve doğal gaz çıkarılır

SANAYi Ülkede sanayi çok gelişmiştir. En çok gelişen dal gıda sanayisi’dir. Makine, gemi yapımı, petrokimya ve tekstil sanayileride gelişmiştir. Elektrik ihtiyacı termik ve nükleer santrallerden karşılanır.

TİCARET Danimarka küçük bir ülke olmasına rağmen dünyanın önde gelen ticaret ülkelerinden biri’dir. Dış ticaretinde Almanya, İngiltere ve İsveç başta gelir.

TEŞEKKÜRLER... Teşekkürler..