Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKİ ÖRNEKLEM TESTLERİ.
Advertisements

İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
K A L I T I M A.Ç.
Suni tohumlama hakkında bilmek istediğiniz herşey
MAYOZ BÖLÜNME
Araştırmanın Evreni ve Örnekleme
Bellek Tabanlı Sınıflandırma
İstatistikte Temel Kavramlar
ÇOKTAN SEÇMELİ TESTLER
Öğretim İlkeleri.
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
KALITIM.
KALITIM.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
VAKA-KONTROL ARAŞTIRMALARI
Kazançlı Üretim Boukje 183 V. Sunny Boy.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
KALITIM İLE İLGİLİ PROBLEMLER
ALAN SEÇİMİMİMİZİ NELER ETKİLER?
Önemlilik Testleri Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir.
ÖLÇME ARAÇLARININ NİTELİKLERİ
EĞİTİMDE AİLENİN ÖNEMİ
Z ve T puanları Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
7 - EŞLEŞTİRME TESTLERİ. 7 - EŞLEŞTİRME TESTLERİ.
Sığırcılıkta Irk Islahı
KALITIM.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
Bireysel farklılıklar ve Eğitime yansımaları
Raporlama Menüleri Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
3.ADIM: HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA KALITSAL HASTALIKLARIN KONTROLÜ
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
Halk Elinde Keçi IslahI
SINIF YÖNETİMİ.
Pedigri Bilgisi Düve pedigrileri.
İÇİNDEKİLER Kural nedir?
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MONOHİBRİT ÇAPRAZLAMA
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
Tek-gen Hastalıkları.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
İÇSU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
LOJİSTİKTE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
Mendel Kuralları.
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
POPULASYON GENETİĞİ.
EMBRİYO TRANSFERİNİN AVANTAJLARI:
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
POPULASYON PARAMETRELERİ
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Hipotez Testinde 5 Aşamalı Model
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
SPERMA KATALOĞU OKUMA VE DEĞERLENDİRME
Süt Sığırcılığında Genetik Islah
GENETİK ŞİFREYİ KULLANMA
FENOTİPİK VARİYASYON VP = VG + VE
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
Kalıtım derecesinin YÜKSEK veya DÜŞÜK olmasının ıslahtaki önemi
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
YETİŞTİRME SİSTEMLERİ
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri Bireysel fenotipik değerlere göre seleksiyon Akrabaların fenotipik değerlerine göre Kombine seleksiyon

Bireysel fenotipik değerlere göre seleksiyon Seçilecek bireyler kendi fenotipik değerlerine göre en yüksekten en düşüğe sıralanarak istenilen sayıda birey seçimi yapılır. Avantaları; Kalıtım derecesi orta ve yüksek olan özelliklere uygulandığında iyi bir genetik ilerleme sağlanır. Kolay bir seleksiyon yöntemidir.

Kesimden sonra tespit edilecek özelliklere uygulanamaz. Dezavantajları; Kalıtım derecesi düşük olan özelliklere uygulandığında iyi bir genetik ilerleme sağlanamaz. Süt verimi gibi cinsiyete bağlı olan özelliklerde sadece o cinsiyetteki hayvanlara uygulanabilir. Kesimden sonra tespit edilecek özelliklere uygulanamaz.

Akrabaların fenotipik değerlerine göre 1. Direkt akrabalara göre (pedigri) 2. Kollateral akrabalara göre Kardeş verimlerine göre Familya ortalamalarına göre Familya içi seçim 3. Yavru verimlerine göre seleksiyon

Direkt akrabalara göre (pedigri) Damızlığa seçilecekler ana-baba verimlerine göre değerlendirilerek en yüksek verimliden başlanarak seçilir. Avantajı; süt ve döl verimi gibi ileri yaşta belirlenen özellikler için Kalıtım derecesi düşük özelliklerde bireylerin değerleri yanında pedigriye göre seçim seleksiyon yoğunluğunu artırır. Tek cinsiyette belirlenebilen özelliklerde diğer cinsiyettekilerin o özelliğe göre seçiminde kullanılabilir.

Dezavantajları; Ana-baba verimleri yüksek olan bireylerin kendi verimleri düşük olabilir. Bu yüzden bu yöntem yanıltıcı olabilir. Pedigri kayıtları abartılmış olabileceğinden istenilen etkinlik sağlanmayabilir.

Kollateral akrabalara göre Familya; aralarında belli düzeyde akrabalık bulunan bireylerin oluşturduğu gruptur. Tam kardeş familyası Yarım kardeş familyası Ana-bir Baba-bir kardeş familyası Yarım ve tam kardeş familyaları kollateral akraba olarak ifade edilir.

Familya ortalamalarına göre seçim; İstenilen özellik açısından familyaların ortalamaları bulunduktan sonra, en yüksek ortalama sahip familyadan başlanarak istenilen sayıya ulaşana kadar bireyler seçilir. Bu yöntemde yüksek verim ortalaması olan familyanın düşük verimli bireyleri de seçilmiş olur. Yada tam tersi bir seçim yapılabilir. Bu özellikler seçimi olumsuz etkiler.

Kardeş verimlerine göre seleksiyon Bu seçim şeklinde karşı cinsiyetteki olan özelliklere göre seçimde ve karkas özellikleri ile ilgili seçimlerde kullanılır. Bu yöntemde kardeş verimlerine bakılarak en yüksek familya ortalaması belirlenir ve ona göre bireyler seçilir. Örneğin; yumurta verimi için horozların seçilmesi

Familya içi seleksiyon Bu yöntemde mevcut tüm familyaların en yüksek verimlilerin belli bir oran dahilinde seçilmesidir. Bu yöntem familyalar arası çevre farklılığının olması halinde kullanılır.

Bu yöntemde kan yakınlığında artış olması düşük orandadır. Çünkü damızlığa seçilenler yüksek oranda farklı familyalardandır. Her anaya ait en yüksek verimli yavrular seçildiğinden anaya ait etkiler giderilmiş olur.

Yavruların Fenotipik değerlerine göre seleksiyon ( Progeny-Testing) Bir hayvanın genotipik yapısı, yani damızlık değerinin yavrularına verimlerine bakılarak belirlenmesidir. Başka bir ifadeyle yavruların verimlerine göre babaların seçilmesidir. Progeny-testing; özellikle süt verimi, yumurta verimi gibi sadece dişilerde ölçülebilen özellikler bakımından erkeklerin damızlık değerinin belirlenmesinde kullanılır.

Progeny-Testin verimliliğini etkileyen faktörler Babaların birleştirildiği annelerin sayısı az olursa babanın olumlu genleri yavrularına geçme şansı yüksek olacaktır.Bu nedenle verimleri gereğinden fazla olabilir. Her bir babanın yavrularına ayrı çevre koşullarının uygulanması etkinliği azaltır. İstenilen özellik yönünden fenotipik değerlerin saptanmasından önce ayıklama yapılmamalıdır. Testteki her babadan olabildiğince fazla yavru alınmalıdır.

Başarılı bir progeny-Testing’in koşulları Testeki yavrular ülkedeki en iyi boğalarla en iyi ineklerin birleşmesinden doğmalıdır. Her boğa en az 300 inekle birleştirilmelidir. Kullanılan boğalardan doğan yavrular verimler saptanıncaya kadar ayıklama yapılmamalıdır.

Yeterli yavru olmalıdır Yeterli yavru olmalıdır. Her boğadan süt verimi için en az 100 dişi yavru; et verimi için ise en az 15 erkek yavru olmalıdır. Çeşitli boğaların yavru grupları arasında çevre farklılıkları olmamalıdır. Test sırasında teste alınan tüm boğalardan sperma alınıp dondurulmalıdır.

Kombine Seleksiyon Hem bireysel değerlerin hem de familya ortalamalarının dikkate alındığı bir yöntemdir. Seçime girecek her hayvan için index değeri oluşturulur. Bu index değerine göre en yüksekten düşüğe doğru en iyiler seçilir. I= P+ W * Pf