İşletme Adı, Unvan VE Marka

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
Advertisements

İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
TİCARET UNVANI ve işletme adI
5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI YASASI
İŞ DENEYİM BELGELERİ Adayın veya isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerdeki deneyimini gösteren belgelerdir. 1- İŞ BİTİRME BELGESİ 2- İŞ DURUM BELGESİ.
ERK İSG&İK –
YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
YURT DIŞI B İ R İ M,MARKA VE TANITIM FAAL İ YETLER İ N İ N DESTEKLENMES İ Tebliğ no 2010/6 Hitaş ymm ltd.
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ŞİRKETLER HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
COĞRAFİ İŞARETLER Seher AÇIKEL Marka Uzmanı Aralık 2010 Antalya.
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
Ali KÜÇÜKŞAHİN Marka Uzmanı Türk Patent Enstitüsü
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
TİCARET UNVANI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Tacir (gerçek- tüzel kişi)
Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Kurulun İnceleme ve Araştırması
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
MARKA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA
İŞLETMENİN HUKUKSAL YAPISI
TİCARET SİCİLİ İŞLEMLERİ
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
HAZIRLAYAN: STJ. AV. BEDRETTİN GÜRCAN
İCRA TAKİBİ TARAFLARI VE TAKİP YOLU DEĞİŞİKLİĞİ
ŞİRKETLER MUHASEBESİ.
Öğr.Gör. Seda AKIN GÜRDAL
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
FİKRİ VE SINAİ HAKLARIN GÜMRÜKLERDE KORUNMASI
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
Fikri ve Sınai Haklar Kanunu Gümrük Kanunu
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
TİCARİ İŞLETMELER HUKUKU III
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
KURULMASI YASAK OLAN DERNEKLER VE YASAK FAALİYETLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bağlama Kuralları Gösterici hukuk kurallarıdır
TICARET HUKUKU DERSI 1. VE 2. HAFTALAR. İŞLETME KAVRAMı VE İLIŞKISI TTK’nın hazırlanmasında ticari işletme esasından hareket edilmiştir ve TTK’nın temel.
ŞİRKETLER MUHASEBESİ. I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir.
Sunum transkripti:

İşletme Adı, Unvan VE Marka TİCARET HUKUKU DERSİ İşletme Adı, Unvan VE Marka

Ticaret Unvanı Ticaret unvanı, tacirin ticari adıdır ve taciri diğer tacirlerden ayırmaya hizmet eder. Tacirler tacir olmanın gereğidir. Ticaret unvanı taciri konu alır. Esnafların ticaret unvanı kullanmaları mümkün değildir.

Ticaret Unvanının Oluşturulmasına ait Sistemler Ticaret unvanının oluşturulmasında temel üç sistem vardır. Bunlar serbestlik, gerçeklik ve karma sistemdir. Serbestlik sistemi: Gerçeklik sistemi: Karma sistem: TÜRKİYE’ nin yeri

TİCARET Unvanın Unsurları Çekirdek Kısmı Ek Kısmı

Çekirdek Kısım Çekirdek kısmı ticaret unvanın gerçeklik sistemine tabi bölümüdür. Çekirdek kısmı iki şekilde oluşturulabilir. Birisi şahıs adlarına, diğeri ise iştigal sahası veya işletme konusuna göre oluşturma yoludur. Kişi adlarına göre oluşturulan ticaret unvanına şahıs ticaret unvanı, iştigal sahasına göre oluşturulanlara konu ticaret unvanı adı verilir. Şahıs ticaret unvanına gerçek kişi tacirler, adi şirket, kollektif şirket ve komandit şirket; konu ticaret unvanına anonim şirket, limited şirket ve kooperatifler tabidir.

Gerçek Kişi Tacirler Gerçek kişinin adı ve soyadı Ad ve soyadın kısaltılmadan yazılmasıdır. Tacirin birden fazla adı varsa? Ekler kural olarak isteğe bağlı (Aynı tacir tescili durumu)

Adi Şirket Adi şirketin hukuki durumu: Şirket mi? Adi şirketin ticaret unvanında ortaklardan en az birisinin adı ve soyadı ile ortada bu tür ortaklığın varlığına işaret eden bir ifade yer almalıdır. Ortağı, Ortakları, Kardeşler Adi şirket….

Kollektif Şirket Nedir? Bütün ortakların veya hiç olmazsa ortaklardan en az birisinin adı ve soyadı, şirketi ve türünü gösteren bir ibareyle oluşturulur Kollektif şirket unvanına ekler de eklenebilir.

Kollektif Şirket Ortak veya ortakların adı ve soyadı kısaltılmadan yazılmalıdır. Ortaklardan birisinin, ikisinin veya hepsinin adı ve soyadı ticaret unvanında yer alabilir.

Komandit Şirket Komandit Şirket nedir? Komandite ortakların en az birisinin adı ve soyadı ile şirketi ve türünü gösteren bir ibareyle ticaret unvanı teşkil edilir Komanditer ortağın durumu?

Anonim, Limited ve Kooperatif Şirketleri Anonim, limited ve kooperatif şirketlerin unvanı konu ticaret unvanıdır. Çekirdek Kısım, işletme konusu ile şirketi ve türünü gösteren ibarelerden oluşur (çekirdek kısım). Murat Kara Anonim Şirketi? Anonim, limited ve kooperatif şirketlerde çekirdekte yer alan bazı kısımlar kısaltılabilir. LTD. ŞTİ. A.Ş. Ek kısmında bir gerçek şahsın ad ve soyadına yer verilirse?

Diğer Tüzel Kişi Tacirler Amacına ulaşmak için ticari işletme işleten dernek ve vakıfların ticaret unvanı kendi adlarının aynısıdır Kamu tüzel kişileri tarafından özel hukuk hükümlerine göre ve ticari şekilde işletilmek üzere kurulan ve tüzel kişiliği bulunan teşekkül ve müesseseler kendilerini kuran kamu tüzel kişilerinden ayrı bir ticaret unvanına sahip olmaktadır. Kamuya yararlı dernek ve vakıfların işlettikleri tüzel kişiliği bulunmayan işletmeler ile kamu tüzel kişileri tarafından işletilen ve tüzel kişiliği bulunmayan ticari işletmelerin ticaret unvanları kendilerini işleten tüzel kişinin adı ve işletme konusunu gösteren ibarelerden oluşur

Donatma İştiraki Donatma iştiraki nedir? Ya müşterek donatanlardan en az birisinin adı ve soyadı ve donatma iştiraki ibaresine yer vererek Ya da geminin adı ve donatma iştiraki ibaresine yer vererek oluşturulabilir

Ek Kısım Unvana ek yapmak kural olarak mecburi olmayıp isteğe bağlıdır. Örnekler: «Murat Kara Giyim Anonim Şirketi»

Ek Kısım Tacirler ticaret unvanının yerine göre daha ilginç ve hatırda kalması ve böylece işletmesine daha kolay müşteri çekebilme gibi düşüncelerle unvanındaki çekirdek kısma ek yaparlar. Ekin seçiminde nelere dikkat etmeli? Türk, Türkiye, Cumhuriyet, Milli Kelimeleri

Ek Kısım Üçüncü şahıslarda yanlış izlenim uyandırabilecek veya kullanılması yasak olan ekleri içeren ticaret unvanı sicil memurunca tescil edilmez

Ek Kısım KOYMA MECBURİYETİ İlki ayırt edici ektir. Gerçek kişi veya tüzel kişi unvanına ayırt edici ekler eklenmesiyle ilgilidir. İkincisi, ticari işletmelerin şube ekiyle ilgilidir. Üçüncüsü ise tasfiye halidir.

Ticaret Unvanı Seçme ve Kullanma Yükümlülüğü TTK md. 40, f. 1 hükmü gereğince tacirler, ticari işletmesinin açıldığı günden itibaren 15 gün içinde ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını işletme merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil ve ilan ettirmek zorundadır. Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır Cezai yaptırım söz konusudur

Unvanı Kullanma Hakkı VE KORUNMASI Münhasır yetkili sahibine aittir. Tüm tacirler bakımından ülke çapında koruma esası kabul edilmiştir Ticaret unvanının aynısı veya karıştırılacak şekildeki benzerleri başkası tarafından tekrar tescil edilemez.

Unvanın Korunması Tescil edilip edilmemesine göre koruma durumu: Unvanın TTK md. 52 gereği korunması için tescil zorunludur. Tescil şarttır!

Unvanın Korunması a) Tespit b) Men c) Haksız kullanılan ticaret unvanı tescil edilmişse kanuna uygun bir şekilde değiştirilmesini veya silinmesini; d) Tecavüzün sonucu olan maddi durumun ortadan kaldırılmasını;

Unvanın Korunması e) imhasını f) maddi ve manevi tazminat g) Elde Edilen Menfaat h) gazetede yayım

İşletme Adı İşletmeye verilen isimdir.

İşletme Adı Mecburi mi? Esnaflar kullanabilir mi? Nasıl oluşturulur?

İşletme Adı İşletme adı kullanma mecburi olmamakla birlikte tacir işletme adı kullanıyorsa bunu tescil ettirmek zorundadır İşletme devrinde durum?

İşletme Adı Tescil ve ilan edilmiş işletme adı sahibine kullanma bakımından tekel hakkı sağlar. İşletme adını tescil ve ilan ettiren tacir, bu hakkına vaki ihlaller halinde TTK md. 52’ye dayanarak koruma talep edebilir. Tescil ettirilmemişse durum nedir?

Marka Marka kullanmak mecburi değildir. Marka tescil edilirken hangi mal veya hizmetler için kullanılacağı belirtilir ve tescilli marka koruması yalnızca onlar için söz konusu olur.

Markanın Tanımı 556 sayılı KHK md. 5’te marka şöyle tanımlanmıştır: Marka bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların veya ambalajlarının biçimi gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.

Markanın Tanımı Bir işaretin marka olarak tescil edilebilmesi için ayırt edicilik özelliğine sahip olması, marka olarak kullanılmaya uygun olması ve baskı yoluyla çoğaltılabilmesi şartları aranır.

Markanın Tescili ve Koruma Süresi 556 sayılı KHK – Haksız Rekabet 10 yıllık ve 6 aylık süre Markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi durumu?

Markanın Hukuki İşlemlere Konu Olması Marka hakkı birçok hukuki işlem ve hukuki olaya konu olur: Devir, miras yoluyla geçme, lisans verme, haczedilme, rehin verme.

Hukuki Sorumluluk 556 s. KHK’ye göre marka hakkı tecavüze uğrayan marka sahibi, mahkemeden aşağıdaki taleplerde bulunabilir: 1. Marka hakkına tecavüz sayılabilecek olayların tespiti (KHK md. 75). 2. Marka hakkına tecavüz fiillerinin durdurulması 3. Tecavüzün giderilmesi, maddi ve manevi zararın tazmini

Hukuki Sorumluluk 4. Marka hakkına tecavüz sebebiyle el konulan ürünler üzerinde kendisine mülkiyet hakkı tanınması. 5. Marka hakkına tecavüzün devamını önlemek amacıyla el konulan ürünler ve araçlar üzerindeki markaların silinmesi ve tecavüzün önlenmesi bakımından zorunlu ise imha edilmesi 6. Marka hakkına tecavüz eden kişi aleyhine verilen kararın masrafları bu şahsa ait olmak üzere ilgililere tebliğ edilmesi ve yayın yoluyla kamuya duyurulması