Ortodontik Anomalilerde Etyoloji

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞMİŞ HORİZONTAL KÖK KIRIĞI: ÜÇ VAKA RAPORU YAMAN Y 1, ÜNGÖR M 1, AYDIN Ü 2 1. ENDODONTİ ANABİLİM DALI 2. AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ.
Advertisements

ICON İNDEKSİ.
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Besin nedir?.
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
İlk grafide muhtemelen pulmoner fibrozise bağlı kaba retiküler patern izleniyor.Bu hastada geçirilmiş kardiak cerrahi ve KOAH öyküsü mevcuttur.Altta.
KAFA VE YÜZ KEMİKLERİ DR. ÖZGÜR ÖZDEMİR. KAFA VE YÜZ KEMİKLERİ DR. ÖZGÜR ÖZDEMİR.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ALT KANİN DİŞİ DENS CANINUS PERMANENS INFERIOR
BÜYÜME VE GELİŞME.
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
Serebral palsi Yrd.Doç.Dr. Bülent ÜNAY.
TÜRKİYENİN İLK BEBEK DOSTU EĞİTİM DİŞ HASTANESİ
1.DİŞLER Yaşlanmayla birlikte dişler hem görünümleri hem de yapısal özellikleri açısından değişime uğrar. Minedeki fizyolojik aşınmalar sonucu dişlerde.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Ağız ve Diş Sağlığımız Dt. Zeynep CANVERDİ.
BURNUN DOĞUMSAL VE EDİNSEL YAPISAL BOZUKLUKLARI
HAZIRLAYAN : SEDA DEPERLİOĞLU.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
PROTEZ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Dr. Fulya Deveci H.Ü.T.F. K.B.B. Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı
Varikoselektominin İnfertilite Tedavisindeki Yeri
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Prof.Dr.Şenol ERTÜRKOĞLU
MALNÜTRİSYON Dr. Tülay Erkan.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ORBİTA ANATOMİSİ.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
POSTUR ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
MUAYENE YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
PEDODONTİDE LAZER Prof.Dr. Serap ÇETİNER. İnsan gelişiminin en aktif dönemi olan çocuklukta, süt dişlerinin sağlıklı oluşu ve bütünlüğü İyi bir çiğneme.
SCHEUERMANN HASTALIĞI
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
SES VE ÇEŞİTLERİ SES NEDİR ? Ses, dilin en küçük birimidir. Genellikle sesler tek başına bir anlam taşımaz.
20 Yaş Dişleri.
DESTEKLEYİCİ PERİODONTAL TEDAVİ
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Gastroözofagial reflü Konjenital pilor ve antrum tıkanıklığı
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
PERİODONTAL AÇIDAN ESTETİK
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Doğal dişler kg lık kuvvetlere dayanıklılık gösterirler.
GİRİŞ KAVİTESİ PREPARASYONU VE PULPA ANATOMİLERİ
TERMİNOLOJİYE GİRİŞ.
ÜST ORTA ve YAN KESİCİ DİŞLER
ALT 1. KÜÇÜKAZI Prof. Dr. Yasemin KESKİN
ALT KANİN DİŞİ Prof.Dr.A.Cavidan AKÖREN
ADI:ARDA SOYADI:AZCAN NO:1254 SINIF:9-H KONU:SEDEF HASTALIĞI SAĞLIK BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Spirometreler BMET 306.
SPOR ANTROPOLOJİSİ Pro.Dr. Timur Gültekin.
PERİODONTAL MUAYENE Prof.Dr. Murat AKKAYA.
Cam-iyonomer Simanlar
İNDEXLER VE KLİNİK BULGULARI
DİŞLERİN MORFOLOJİSİ PROF.DR.PELİN ÖZKAN.
İntraoral anesteziler Prof.Dr. Yelda Pınar. Rr.alveolares superiores posteriores Tuber maxilla’ya anestezi yapılır. 3.molar diş arka kenarından geçen.
TAM PROTEZ SORUNLARI.
DİŞLERİN MORFOLOJİSİ PROF.DR.PELİN ÖZKAN.
Maksiller II.Büyükazı Dişi Morfolojisi
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
HAREKETLİ BÖLÜMLÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

Ortodontik Anomalilerde Etyoloji Yrd. Doç. Dr. Nurhat ÖZKALAYCI

Etyoloji Problemlerin oluşum nedeni demektir. Problemlerin veya normalden sapmaların nedenlerinin ve oluşum koşullarının bilinmesi problemin çözümünde önem arz etmektedir. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Ortodontik Anomali Ortodontik Anomalileri tanımlamadan önce ortodontik bölgeyi tanımlamak gereklidir. Bu tanımlama için şöyle bir sistematik izlenebilir; İlk planda alt ve üst çenede var olan süt ve daimi dişler, dişlerin üzerinde konumlandığı alveolar kemik, alveolar kemiğin yer aldığı çene kemikleri ve çene kemiklerinin ilişki içinde oldukları kafa kemikleri ortodontik bölgeyi oluşturur. Tüm bu yapıları örten ; yumuşak dokular da ortodontik bölgenin içinde yer almaktadır. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Ortodontik Anomali Ortodontik bölge içerisindeki yapılarda görülen normalden sapmalara ortodontik anomali denir. Bu sapmalar; dişlerde, dişlerin birbiriyle olan ilişkilerinde, dişlerin yer aldıkları kemikle olan ilişkilerinde, çene kemiklerinde, çene kemiklerinin birbiriyle olan ilişkilerinde, çene kemiklerinin kafa kaidesiyle olan ilişkilerinde görülebilir. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Ortodontik Anomali Ortodontik anomaliler bireylerin sadece ağız içi görüntüsünü etkilemekle kalmayıp bireylerin ağız dışı görüntülerini de etkilerler. Ortodontik bölgede yer alan yapılar büyüme gelişim döneminde ve erişkin dönemde birbirleriyle ilişki halindedirler. Bu yapılardaki anomalilere ait çeşitli sınıflandırmalar mevcuttur. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Ortodontik Anomalilerin oluşumunda etkin olan etyolojik Faktörler Genetik Prenatal dönemdeki büyüme gelişim anomalileri Travma Fiziksel etkenler Kötü beslenme Hastalıklar (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Dişlere ait Anomaliler Şekil Anomalileri Hacim Anomalileri Konum Anomalileri Sayı Anomalileri (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Şekil Anomalileri Şekil anomalileri dişlerin kronlarını ve/veya köklerini etkileyebilirler. -Pirinç lateraller -Tüberkül sayısında veya konumundaki sapmalar -Dilasere kökler -İnce uzun pipet şeklinde kökler -Geminasyon(Tek köklü ikiye ayrılmış kronlu dişler) -Fusion(Kaynaşma) -Birleşme -Dens in dente -Hipersementoz (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Hacim Anomalileri Normalden büyük dişler (Makrodonti) Normalden küçük dişler (Mikrodonti) (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Konum Anomalileri Diş dizisinin lingualinde yada palatinalinde yer alan dişler Diş dizisinin vestibulunda yer alan dişler Gömülü kalmış dişler Uzamış dişler Rotasyonlu dişler (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Sayı Anomalileri Diş eksikliği -Anadonti -Hipodonti -Oligodonti Diş Fazlalığı -Mesiodens -Distomolar -Artı premolar dişler (Çoğunlukla gömülü ve germ şeklinde kalırlar) (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Kemiklere ait Anomaliler Hacim Anomalileri Konum Anomalileri Şekil Anomalileri (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Hacim Anomalileri Makrognati Mikrognati (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Konum Anomalileri Prognati (İskeletsel Anomaliler) Retrognati (İskeletsel Anomaliler) İskeletsel Açık Kapanış İskeletsel Derin Kapanış (Ülgen ; 1999, Proffitve ark.; 2007)

Şekil Anomalileri Çene kemiği uyumsuzlukları(İskeletsel Anomaliler) Asimetri Çenelerin şekillerindeki normalden sapmalar(Dudak damak yarıkları, travma v.b. ) (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

İskeletsel Anomaliler Yrd. Doç. Dr. Nurhat ÖZKALAYCI

İskeletsel Anomali Alt ve üst çene kemiklerinin birbirleriyle ve kafa kaidesi ile ilişkilerinin bozulması sonucu iskeletsel kökenli ortodontik anomaliler meydana gelirler. 1) Ön arka yöndeki Anomaliler 2) Dik yöndeki Anomaliler 3) Sağ sol yöndeki iskeletsel Anomaliler (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

Ön arka yöndeki Anomaliler Sella-Nasion-A noktası (SNA açısı) Sella-Nasion-B noktası (SNB açısı) A noktası-Nasion-B noktası (ANB açısı) Yukarıda verilen Steiner Analizi’ne ait parametreler çenelerin ön arka yönde birbirleriyle ve kafa kaidesi ile ilişkilerinin değerlendirilmesinde kullanılır. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

İskeletsel Sınıf I anomaliler Çene kemiklerinin birbiriyle ve kafa kaidesi ile ilşkilerinin normal olduğu anomalilerdir. Bir başka ifadeyle SNA, SNB, ANB açıları normal sınırlar içerisindedir. Ancak dişsel anomaliler mevcuttur. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

İskeletsel Sınıf I Anomaliler Eksik dişler, Diestemalar Devrilmiş dişler, Çapraz kapanış Yer darlığı, Vestibulopozisyonlar Gömülü dişler, Boşluklar Fotoğraflar ZKÜ Dişhek. Fak. Ortodonti kliniğinde Dr. Nurhat Özkalaycı tarafından tedavi edilen hastalara aittir.

İskeletsel Sınıf II Bölüm 1 Anomaliler SNA açısı= Normal veya artmış SNB açısı= Normal veya azalmış ANB açısı her zaman artmıştır. Artmış overjet Steiner analizi’ne ait yukarıdaki parametrelerdeki değişik sapma kombinasyonları İskeletsel sınıf II Bölüm 1 anomaliler de görülür. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

İskeletsel Sınıf II Bölüm 1 Anomaliler Fotoğraflar ZKÜ Dişhek. Fak. Ortodonti kliniğinde Dr. Nurhat Özkalaycı tarafından tedavi edilen hastalara aittir.

İskeletsel Sınıf III Anomaliler SNA açısı= Normal veya azalmış SNB açısı= Normal veya artmış ANB açısı her zaman azalmıştır. Negatif overjet Steiner analizi’ne ait yukarıdaki parametrelerdeki değişik sapma kombinasyonları İskeletsel sınıf III anomaliler de görülür. (Ülgen ; 1999, Proffit ve ark.; 2007)

İskeletsel Sınıf III Anomaliler Fotoğraflar ZKÜ Dişhek. Fak. Ortodonti kliniğinde Dr. Nurhat Özkalaycı tarafından tedavi edilen hastalara aittir.

Teşekkürler Kaynaklar Ülgen, M. (1999) Anomaliler, Sefalometri, Etioloji, Büyüme ve Gelişim, Tanı. Proffit, W.R., Fields, H. W., Sarver D. M. (2007) Contemporary Orthodontics.