Yer Manyetik Alanı DİNAMO TEORİSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Advertisements

PUSULA Doğa yürüyüşünde yolları ve patikaları izlemek istemiyorsan bir pusulaya ihtiyacın olacak. Pusula enerji hatlarından 55 metre, telefon hatlarından.
Nükleer Modeller Tutay Ders:
KUVVET VE HAREKET Kuvvet, * bir cismi hareket ettirebilir,
Konular: 1-Kuvvet ve hareket 2-Mıknatısları tanıyalım
DERS:FEN VE TEKNOLOJİ KONU:KUVVET VE HAREKET
KUVVETLER VE MIKNATISLAR.
MANYETİZMA
ENERJİ, ENERJİ GEÇİŞİ VE GENEL ENERJİ ANALİZİ
Kuvvet, Cisimlerin Hareket ve Şeklini Etkiler
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Hazırlayanlar Halil TAŞEL Gökhan ÖZENÇ Yasin KAYIŞ Turan ACAR
FİZİĞİN DOĞASI.
Manyetik Maddelerin Sınıflandırılması
Enlem ve Paraleller elle tutulur mu?
8. Ünite ~Doğal Süreçler~
PUSULA Doğa yürüyüşünde yolları ve patikaları izlemek istemiyorsan bir pusulaya ihtiyacın olacak. Pusula enerji hatlarından 55 metre, telefon hatlarından.
Manyetik alan ve kuvvetler Manyetizma  Magnetler.
6.Ünİte Madde ve IsI.
F-255 Elektrik ve Manyetizma Laboratuarı
MANYETİZMA.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİ
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
ELEKTRİK AKIMI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö) 3.SINIF HALİME İSLİKAYE
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
BÖLÜM 31 Faraday Yasası Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR Dr. Kadir DEMİR
T.C.Milli Eğitim Bakanlığı-TÜBİTAK - BİDEB YİBO Öğretmenleri (Fen Ve Teknoloji,Fizik,Kimya,Biyoloji Ve Matematik)Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı.
Yrd. Doç. Dr. İlkay BUĞDAYCI
Bölüm29 Manyetik Alanlar
Elektrik Akımının geçtiği iletkene mıknatıs alanının etkisi
Bölüm23 Elektrik Alanlar
Maddelerin Manyetik Özellikleri  Manyetik özelliklerine bağlı olarak maddeler başlıca 5 sınıfa ayrılabilir. Paramanyetik Diyamanyetik Ferrimanyetik Ferromanyetik.
Manyetik Alanın Kaynakları
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
MIKNATIS ve ÖZELLİKLERİ
MIKNATIS KIRILDIĞINDA ETKİSİ DEĞİŞİR Mİ ?
ATOMUN YAPISI.
ELEKTRO MIKNATIS VE ONUN YAPILARI …
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
Yerkürenin Katmanları
ATOMUN YAPISI.
MIKNATISLAR.
Bir mıknatısın çekim alanıdır. Yeryüzü üzerinde mıknatıs özelliği gösteren birçok madde olduğundan yerin bir magnetik alanı vardır. Bunu en doğru.
JEOLOJİ DERSİ.
Yapılan araştırmalarda elektrik akımın bir manyetik alan oluşturduğu bilinmektedir. Tam tersine, manyetik alan da bir elektrik akımı oluşturur mu?
PUSULA.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Mağnetik varlığını nereden anlıyoruz. YERİN DİPOL ALANI.
DOĞAL SÜREÇLER Evren ve Dünya’mız Nasıl Oluştu? Bilim insanları, evrenin oluşumu hakkında tarih boyunca değişik görüşler ortaya atmıştır. Fakat bu görüşler.
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
MANYETİZMA HALİM GÜNEŞ (ELAZIĞ-KARAKOÇAN)
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Sert Manyetik Malzemeler.
Madde ve Özellikleri.
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
DÜNYA’NIN HAREKETLERİ
Manyetizma ve Elektrik
Yarı İletkenlerin Optik Özellikleri
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
FEN : DÜNYA VE GÜNEŞ HAZIRLAYAN:BÜNYAMİN,ELİF NAZ,RENAS,EKİN SINIF:6/A NO:313,321,317.
ELEKTRO MIKNATISLARIN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ UYGULAMA ALANLARI Zeliha IŞIK
BÖLÜM 31 Faraday Yasası Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR Dr. Kadir DEMİR
Bölüm29 Manyetik Alanlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ne Öğreneceğiz ! Manyetizma ve Elektromanyetik İndüklenme
Sunum transkripti:

Yer Manyetik Alanı DİNAMO TEORİSİ

Yer Manyetik Alanı Yerin manyetik alanı, dünyanın sıvı dış çekirdeğindeki konveksiyon akımları ile oluşur. Dış çekirdekteki konveksiyon hareketleri, zaman içinde manyetik alanı oluşturur. Bu konveksiyon hareketlerinin dünyanın oluşumundan beri meydana geldiği düşünülmektedir. Atomların yeterli bir güçle ve düzenli bir şekilde yer değiştirmesi kalıcı mıknatıslanmaya neden olduğundan dünyanın kabuğunda kalıcı mıknatıslanma yaratır.

Yer Manyetik Alanı Dünya manyetik alanı, kuzey ve güney kutupları olan, merkezde yerleşmiş bir dipol mıknatıs çubuk olarak da tanımlanır. Dünyanın dönüş ekseni ile dipolün ekseni arasında yaklaşık olarak 11 derece fark vardır. Bu kuzey ve güney coğrafi kutuplarla, manyetik kutupların üst üste gelmediğini gösterir. Herhangi bir noktadaki yer mıknatıssal alanı, ölçülen bileşen ve yön ile belirtilir. Yerin içindeki dev mıknatıs Coğrafi kuzey-güney doğrultusuyla yaklaşık 11-15 derece lik bir açı yapacak şekilde konumlandığından pusulanın gösterdiği yön tam olarak coğrafi kuzey yönü olmayıp 11-15 derece arasında sapma yapar.

Yer Manyetik Alanı Laboratuvar deneyleri, ısının manyetizmayı yokettiğini, ve sıcaklığın 500° aşması ile maddelerin mıknatıs olma özelliklerinin kalktığını göstermiştir. Buna göre, 20 ila 30 km derinliklerde malzemeler, sıcaklığın bu seviyeler ulaşması nedeni ile, mıknatıslanma gösteremez.Bu sebepten mıknatıs düşüncesi manyetik alanı açıklayamayınca dinamo teorisi ortaya atılmıştır.

Dinamo Teorisi Dinamo teorisi ilk defa 1920'de Larmor tarafından güneşin manyetik alanı ile ilgili özelliklerini açıklamak amacı ile önerilmiştir. Yerin manyetik alan kaynağı dinamo teorisiyle açıklanır.Bu teori, yerin metalik ve sıvı olan dış çekirdeğinin “kendi kendini işleten bir dinamo” gibi davranmakta olduğu düşüncesine dayanır.

Teorinin fiziksel yönü ise, mağneto-hidrodinamik bir olay olarak açıklanmaktadır. Sıvı (ergimiş) halde demir-nikel karışımından meydana gelmiş olan ve elektrik akımı için iyi bir iletken durumunda bulunan yerin dış çekirdeği içinde sürekli olarak meydana gelen termal konveksiyon hareketi elektrik akımı oluşturmakta ve bu akım yerin asıl manyetik alanını meydana getirmektedir.

3 Temel Prensip Dinamo teorisi, bir gök cisminin manyetik alanını gök cisminin içindeki elektrik alanı ile açıklamaya çalışır. Teorinin 3 temel prensibi vardır. Nedeni ne olursa olsun başlangıçta zayıf bir manyetik alan varlığı, Gök cismi içinde yer alan malzemede bazı hareketlerin varlığı ve devamlılığı Gök cismi içinde elektrik iletkenliği yüksek ve yeterince büyük bir ortamın varlığıdır.

3 Temel Prensip Katı iç çekirdeğin dinamo hareketlerine doğrudan katkısı söz konusu değildir. Başlangıçtaki zayıf dış alan elektriksel iletkenliği yüksek sıvı dış çekirdekteki hareketli maddede indüksiyon etkisi ile bir elektrik akımı oluşur. Bu akımdan kaynaklanan manyetik alan yerin manyetik alanını oluşturur. Yüksek elektriksel iletkenliğe sahip sıvı dış çekirdekteki hareketlerin gerçekleşmesinin 2 şartı vardır. Kütle hareketleri uygun olmalı Kütle hareketleri devamlı olmalıdır. 

Yer Manyetik Alanı

Kaynaklar Fen ve Mühendislik İçin Fizik 2 (Servay Beichner) http://tr.wikipedia.org/wiki/Manyetik_alan http://www.ehli-beyt.net/yazilar-goster-62-dunyanin_manyetik_alani_nasil_olusuyor_dinamik_cekirdek_teorisi_nedir.html