Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
COĞRAFYANIN KONUSU.
Advertisements

DÜNYA’MIZ NASIL OLUŞTU? HAZIRLAYAN: Hülya ARSLAN
İKLİM VE ATMOSFER.
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferin Katmanları
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
GEZEGENİMİZ DÜNYA
DÜNYAMIZI TANIYALIM.
Dünyamız Güneş Gece Ve Gündüz Yağmur Hava Durumu
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Dünyamızı tanıyalım.
DÜNYAMIZI TANIYALIM mustafakaankurt.weebly.com.
METEOROLOJİ DERSİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
(Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel /Bursa)
3-7 MART YERİN YAPISI VE OLUŞUMU
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
Dünya’mIz Hadi çocuklar Dünya’mızı daha yakından tanıyalım.
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
HAYAT BİLGİSİ 2.SINIF DÜNYA VE UZAY
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Dünyamızın ş ekli sizce nasıldır ?.  Dünyanın Ş ekli tam yuvarlak olmayıp, kutuplardan biraz basık, ekvatordan ise daha ş i ş kin küreye yakın bir görünüme.
Dünya’nın katmanları.
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
ÜNİTE: 5 YER YÜZÜNDE VE GÖKYÜZÜNDE GÖRDÜKLERİMİZ.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Yıldızlar.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
Yerkürenin Katmanları
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
4. SINIFFEN VE TEKNOLOJİ KATMANLAR
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
DÜNYA’MIZIN YAPISINI TANIYALIM
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİNİ GÖZDEN GEÇİRELİM.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
*Prof. Dr. Yıldız ALTINOK’un notları revize edilerek kullanılmıştır.
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
Suyun Yolculuğu.
FEN VE TEKNOLOJİ GEZEGENİMİZ DÜNYA.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
GÜNEŞ, DÜNYA ve AY.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
ÜNİTE: 5 YER YÜZÜNDE VE GÖKYÜZÜNDE GÖRDÜKLERİMİZ
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji) A)YER KÜRENİN YAPISI Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji) uzayı araştıran bilim dalına da gök bilimi denir.

Dünyanın şekli hakkında bilim adamları birçok araştırma yapmışlardır Dünyanın şekli hakkında bilim adamları birçok araştırma yapmışlardır.Ay'dan ve uzaydan Dünyanın fotoğraflarını çeken bilim adamları,Dünyanın küre biçiminde olduğunu kanıtlamışlardır.

Yer küre bilindiği kadar, üzerinde canlı yaşayan tek gezegendir Yer küre bilindiği kadar, üzerinde canlı yaşayan tek gezegendir.Beş katmandan oluşur.Bu katmanlar sırası ile ; - hava katmanı (atmosfer), - su katmanı (hıdrosfer), - yer kabuğu katmanı (litosfer), - magma katmanı (pirosfer) - çekirdek katmanı (barisfer) ‘dir. Şekilde yer kürenin katmanları görülmektedir.

1.HAVA KÜRE:

Hava küre, yerkürenin etrafını saran ve onunla birlikte dönen gaz katmanıdır.Hava kürenin kalınlığı yaklaşık 900 ile 1000 km olarak kabul edilmektedir.

Hava küre, yeryüzünden çıkıldıkça sıcaklık farklılıklarına göre, değişik özellikler gösteren tabakalardan oluşmuştur.Yeryüzünden itibaren bu tabakalar sırası ile 1-Troposfer, 2-Stratosfer, 3-Mezosfer, 4-Termosfer olarak isimlendirilir.

2.SU KÜRE:

Yerkürenin yaklaşık dörtte üçü sularla kaplıdır Yerkürenin yaklaşık dörtte üçü sularla kaplıdır.Denizler , göller,akar sular ve yer altı suları; yer kürenin su katmanını oluştururlar. Topraktaki akar sulardan göllerden ve denizlerden buharlaşan su, atmosferin üst katmanlarında zerreler halinde yoğunlaşarak bulutları meydana getirir..

Soğuk hava katmanlarında ısı kaybeden su zerrelerinin birleşmesi ile yağmuru kar veya dolu oluşur.Böylece atmosfere karışan su yer yüzüne geri döner.Bu olaya suyun doğal çevrimi denir.

3.YER KABUĞU:

Bu tabakaya taşküre denir. Canlılar yerkabuğu üzerinde yaşar Bu tabakaya taşküre denir.Canlılar yerkabuğu üzerinde yaşar.Dünyanın yaklaşık dörtte biri karalarla kaplıdır. Yer kabuğunun derinlerine inildikçe sıcaklık her 33 metrede ortalama 1C artar.Buna jeoterm denir.

4.YERİN DERİNLİKLERİ:

Yerin derinlikleri kendi arasında, ateş küre ve çekirdek olarak ikiye ayrılır. a)ATEŞ KÜRE(MAGMA):Yer kabuğunun altında, sıcaklığı en yüksek küre olarak bulunur.Kalınlığı tahmini 3000 km kadardır.Yapısında demir, nikel gb. elementler bulunur.

b)ÇEKİRDEK:Yer kürenin merkezini oluşturan bu tabakaya barisfer veya çekirdek denir.Kalınlığı yaklaşık 4000 km'dir.Burada basıncın çok yüksek olmasından yapının katıya yakın olduğu kabul edilir.

HAZIRLAYAN Serkan AKYÜZ www.forumses.com Bülent ÇETİN Blntctn@hotmail.com