Sözcükte anlam-.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
Advertisements

Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
1 ? Aşağıdaki seçeneklerde varlıklar ve
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
SIFATLAR ÖN AD.
İsmail KAHRAMAN GERÇEK VE MECAZ ANLAM İsmail KAHRAMAN
9. Sınıf Dil ve Anlatım ŞUBAT
SÖZCÜKTE ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
A) şair , şiirde sevgiyi güzel tasvir etmiş .
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
Bilgi güç demektir Bilgi güç demektir.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
türkçe performans ödevi
YEŞİM ÇAKIR 8/A 535.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
CÜMLEDE ANLAM.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
DERS:DİLBİLGİSİ KONU: KELİME VE ÇEŞİTLERİ
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
YAPI BİLGİSİ.
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
SORULAR.
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
ZARF (BELİRTEÇ).
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Sözcükte Anlam 1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir? A) En başta umudu olmayan adam şiir yazamaz. B) Edebiyat öncelikle büyük.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Ses Bilgisi.
CÜMLEDE ANLAM İLİŞKİLERİ - 1
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
SÖZCÜKTE ANLAM.
PEMBE İNCİLİ KAPTAN "Muhsin Çelebi, çekinmeden, sıkılmadan, ezilip büzülmeden, gayet tabii bir hareketle kendine gösterilen şilteye oturdu. Sadrazam,
SES BİLGİSİ.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
SÖZCÜKTE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Sözcükte anlam sorular.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Sözcükler Karşıt (Zıt) Anlamlı Sözcükler
TAMLAMALAR.
Sözcükte Anlam Sorular.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
2012 – 2013 Eğitim – Öğretim Yılı Ömerli Gazi YBO
Eğitim Fakültesi 2. sınıf
arkadaş B) konuk C) öğrenci
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
SESTEŞ ( EŞSESLİ ) KELİMELER
Zıt Anlamlı Kelimeleri Tahmin Edelim
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
Karışık olarak verilen kelimeleri anlamlı cümle olarak yazalım …
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
MEB KAZANIM TESTİ 1 Sözcükte Anlam - 1 (Çok Anlamlılık)
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
KONU 1: SÖZCÜKTE ANLAM.
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
Sunum transkripti:

Sözcükte anlam-

Sözcükte anlam "Muhsin Çelebi, çekinmeden, sıkılmadan, ezilip büzülmeden, gayet tabii bir hareketle kendine gösterilen şilteye oturdu. Sadrazam, halâ ellerinde tuttuğu kıvrık kâğıtlara bakarak içinden:" Ne biçim adam? Acaba deli mi?" diyordu. Hâlbuki... Hayır. Bu çelebi gayet akıllı bir insandı! Merde, namerde muhtaç olmayacak kadar bir serveti vardı. Çamlıca ormanının arkasındaki büyük mandıra ile büyük çiftliğini işletir, namusuyla yaşar, kimseye eyvallah etmezdi. Fukaraya, gariplere bakar, sofrasında hiç misafir eksik olmazdı. Din ve millet aşkını kalbinde duyanlardandı. Devletinin büyüklüğünü, kutsîliğini anlardı. Ömer Seyfettin Pembe İncili Kaftan (İlk dört soruya parçaya göre cevaplayınız)

Cevap 1D

Sözcükte anlam-1 1. Sadrazam, Muhsin Çelebi'ye bakınca onun hakkında aşağıdakilerden hangisin düşünmek*tedir? A) Şehrin önde gelen âlimlerinden sanmıştır. B) Onun bir dilenci olduğunu sanmıştır. C) Muhsin Çelebi'nin servet sahibi biri olduğu*nu düşünmüştür. D) Onun ne olduğunun anlaşılması zor bir insan olduğunu düşünmüştür.

Cevap 1D

Sözcükte anlam-2 2. Aşağıdakilerden hangisi Muhsin Çelebi için söylenebilir? A) Fakirleri küçük görür. B) Yardımseverdir. C) Kötümserdir. D) Bencildir

Cevap 2-b

Sözcükte anlam-3 3. Muhsin Çelebi'nin gerçekte parasal durumu nasıldır? A) Fakir bir insandır. B) Şehrin en zenginidir. C) Kendine yetecek miktarda parası vardır. D) Sıkıntı çekmektedir.

Cevap 3C

Sözcükte anlam-4 4. Aşağıdakilerden hangisini Muhsin Çelebi yapmaz? A) Vatanını ve milletini sever. B) Fakir ve fukarayı besler. C) İnsanlar arasında ayrım yapardı. D) Sofrasında misafir eksik olmaz.

Cevap 4C

Sözcükte anlam-5 5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime yoktur? A) Suratını bir karış asmıştı. B) Boş yere yalan atıyordu. C) Sıcak bir gülümsemeyle karşıladı bizi. D) Bilgisi olmadığı yerde susuyordu.

Cevap 5D

Sözcükte anlam-6 6. Aşağıda verilen deyim ve açıklamasından hangisi yanlıştır? A) Gözleri kamaşmak-Hayran olmak B) Bitap düşmek-Yorulmak C) Yüz akıyla çıkmak-İşte fazla başarılı ola*mamak D) Alnı açık olmak-Verilemeyecek hesabı olmamak

Cevap 6C

Sözcükte anlam-7 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "çevresi*ne yararlı olamama" anlamında bir atasözü vardır? A) Besle kargayı oysun gözünü. B) Mum dibine ışık vermez. C) Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür. D) Bugünün işini yarına bırakma.

Cevap 7B

Sözcükte anlam-8 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir kelime yoktur? A) Rahat tavırlarıyla çevresine güven veriyordu. B) Komedi en çok sevdiğim tiyatro türüdür. C) Notaları bilen çok rahat müzik aleti çalar. D) Şiire gönül verenleri bir araya topladı.

Cevap 8A

Sözcükte anlam-9 9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerden hangisinin anlamdaşı yoktur? A) Çevremizdeki yoksul insanlara yardım et*meliyiz. B) Hiçbir gerçek, sonsuza kadar gizli kalamaz. C) Bakışlarıyla etrafı süzüyordu. D) Kendisinin birden değiştiğini söylüyordu.

Cevap 9D

Sözcükte anlam-10 10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmıştır? A) Köyde fırtına öncesi sessizlik yaşanıyordu. B) Eserlerinde eski ile yeniyi iç içe yaşatıyor*du. C) Arkadaşlarına için için dert yanıyordu. D) Düşüncelerimi size söyleyip söylemediğini bilmiyorum.

Cevap 10B

Sözcükte anlam-11 11. I. Bütün hayalleri suya düştü. II. Koşarken ayağı taşa takılınca yere düştü. III. Bu hafta domates fiyatları düştü. IV. Yıllardır aradığı kitabın peşine düştü. "Düşmek" kelimesi yukarıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır? A) I B) I C) III D) IV

Cevap 11D

Sözcükte anlam-12 12. Aşağıdaki kelimelerin hangisinde farklı bir anlam ilişkisi vardır? A) Uzak-Yakın B) İnce-Kalın C) Yalan-Yanlış D) Alt-Üst

Cevap 12C

Sözcükte anlam-13 13. "Açmak" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamının dışında kullanıl*mıştır? A) Kapıyı açınca karşımda ablamı gördüm. B) Köy kahvesi sabaha kadar açıktı. C) Çevresindekilere açık sözler sarf ediyordu. D) Burada marketler gece açılmaz.

Cevap 13C

Sözcükte anlam-14 14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylama yoktur? A) Balıkçı derya kuzusu bunlar diyordu. B) Çevremizi temiz tutmak insanlık görevidir. C) Sarı kanaryalar şampiyonluğa hazırlanıyor. D) Sihirli kutu daha çok çocuklara hitap ediyor.

Cevap 14B

Sözcükte anlam-15 16. Aşağıdakilerden hangisinin eş seslisi yoktur? A)Sel B)Yüz C)Sağ D)Din

Cevap 15A