TÜRKİYE DE ÇİĞ SÜTÜN TOPLANMASI VE KALİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜT SEKTÖRÜNDE GIDA GÜVENLİĞİ
Advertisements

T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
ders 3 esneklİk Mankiw 2007, BL. 5
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı)
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
Piyasa Dengesi ve Devlet Müdahaleleri.
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Doğu Mesarya Bölgesinde Tarım ve Çevre Analizi Serdarlı, 29 Mart 2011.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
Envanter. Envanter Envanter bir Mali Yatırımdır Sonuçları: Talep Tahmininde Hata Planlama Hataları Kayıt Kusurları Kalite, İşgücü, Makine Problemleri.
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
İçerik Netlog Lojistik Grubu Sektör Özeti Temel Kavramlar
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU 22 Eylül DG AGRI C3 Forecast working group 22 Eylül 2014 Ağır ve Hafif Kuzu Karkasları için AB Ortalama Pazar Fiyat Gelişimi.
Süt Kotaları (ton) Türkiye.
6. BÖLÜM Tam Rekabet Piyasası ve Firma Dengesi
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.
Çiğ Süt Pastörize Süt ve UHT Süt
Süt Pazar Durumu Brüksel, 11 Aralık Aralık !!! Bazı Üye Devletlerden veriler gizlidir ve bu tabloda bulunmamaktadır AB Üretimleri AB-28.
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
Süt Pazar Durumu Brüksel, 28 Ağustos Ağustos !!! Bazı Üye Devletlerden veriler kesin değildir ve bu tabloda bulunmamaktadır AB Üretimleri.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim AB Üretimleri (Ocak- Ağustos 2015’in Ocak- Ağustos 2014 ile kıyaslanması) 22 Ekim Bazı üye devletlerin.
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD ( ) SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELER 1.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Değişken Ağırlık Yaklaşımı Ulusal Hesaplar ve Ekonomik Göstergeler.
Gelin şimdi şu söyleyeceklerimi birlikte değerlendirelim; Müşteriler Meslek mensubunu seçerken Nelere Dikkat Etmeli? Muhasebe ve denetim hizmetlerinin.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Keşan Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 20 Temmuz 2017.
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
AĞRI İLİNDE KÖYDE KALKINMA BAŞLIYOR AĞRI SÜT İLE YENİDEN DOĞUYOR
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim 2015.
ÜRETİM ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 18 Mayıs 2017.
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
YEM BİLGİSİ.
İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
Organik süt nedir? Organik süt, sentetik kimyasal tarım ilaçları kullanılmadan yetiştirilen yem bitkilerini ile beslenen ve sentetik kimyasallar, hormonlar,
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
KOMISYONCU TAŞIMACI VE TAŞIMACILIK KOOPERATİFİ
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
REKABET KOŞULLARINA GÖRE PİYASALAR VE FİRMA DENGESİ
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
Sunum transkripti:

TÜRKİYE DE ÇİĞ SÜTÜN TOPLANMASI VE KALİTESİ Hamit Can Eker Süt ürünleri A.Ş.

ÇİĞ SÜT TOPLAMA ŞEKLİ Süt işleyen firmaların kapı kapı veya merkezi süt toplaması Aracıların (tacir, müteahhit, toplayıcı) alıcı firmalar adına süt toplaması Kooperatif ve birliklerin Merkezi Toplama yoluyla veya kapı kapı süt toplaması Soğutma altyapısı olan ve sağımdan direk soğutma tankına süt gönderen işletmeler

ÇİĞ SÜT TOPLAMA İŞLEMİNDE YAŞANAN SORUNLARIN KAYNAGI A-SÜT ÜRETİCİSİ TARAFINDAKİ EKSİKLİKLER Üreticinin Temizlik ve hijyen konusundaki bilgisizliği Üreticinin hayvan tedavisi ve Antibiyotik kullanımı konusundaki tutarsızlığı Sağım ve taşıma ekipmanların yetersizliği Hayvan Barınaklarının uygun olmaması Bakım işi yapan kalifiye eleman yetersizliği Hayvan beslenmesinde bilgi eksikliği Besin ögelerinde büyük değişimler

B-Süt alan firmalarldaki eksiklikler Firma taleplerinin mevsimsel değişkenliği Düzensiz süt alımı yapan firmaların olması Rekabet nedeniyle bir köyde birkaç alıcının olması Firmaların kapı kapı süt toplama işi yapması Antibiyotikli veya alkol kesiği sütlerin bazı firmalarca zaman zaman alınıp işlenmesi Talebin fazla olduğu dönemlerde kalitenin gözardı edilmesi

C-yapısal sorunlar ve çözümler Mevsimsel süt üretiminin değişkenliğinin fazla olması Çiğ süt toplama Kriterlerinin belirlenip uygulamanın standart hale getirilmesi Çiğ süt arz talep dengesinin oluşturulamaması Çiğ süt fiyatlarının bölgesel farklılığı Süt üreticisi ile Alıcı firma arasında yapılan sözleşmelerin hukuki altyapısı Süt işletmelerinde kalifiye eleman yetersizliği Kaba yemlerde aflatoksin ve pestisit kalıntısı sorunu Karma yemlerin kalite problemleri

C-yapısal sorunlar ve çözümler Çiğ süt kalite standartlarının gözden geçirilmesi Çiğ Süt ve IİG Sütler Tebliğindeki değerler   PROTEIN% YAĞ% YOGUNLUK İnek sütü 2,80 3,50 1,028 Koyun sütü 3,10 5,50 1,030 Keçi sütü 4,50 1,026

C-yapısal sorunlar ve çözümler Avrupa ülkelerindeki değerler ve fiyatların Türkiye fiyatları ile mukayesesi İNEK SÜTÜ KALİTE VE FİYATLARI Eylül 2011   PROTEIN% YAĞ% FİYAT/1000 L ALMANYA 3,20 3,80 326,00 € İSPANYA 362,73 € FRANSA 355,29 € İNGİLTERE 305,46 € TÜRKİYE 2,80 3,50 382,98 €

C-yapısal sorunlar ve çözümler Çiğ süt fiyatlarının Besin değerlerine (Protein-Yağ )değerlerine göre belirlenmesi Süt Arzı fazlalığının talebin çok olduğu aylara kaydırılması için çalışma yapılması

TEŞEKKÜR EDERİZ.