Avrupa’da Yaygın Olan Program Modelleri S.57-64

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

Bilişsel Alan Kuramları ve Eğitim Programları S.37-47
BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN
Bilişsel süreçler Ömer Faruk KOCAMAN
GELİŞİM ÖĞRENME ÖĞRENMENİN DOĞASI-Sadreddin ARSLAN
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri S.17-27
Etkin ve İşbirliğine Dayalı Öğrenme S
YAŞAM ALANI Lewin ve Gestalt Selma Çelik
GESTALT KURAMINDA ÖĞRENME YILMAZ TORUN
Pragnanz Yasaları Cemil YAYLAR
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
Program Geliştirmenim Psikolojik Temelleri S.28-34
Yapılandırmacılık ve Proje Tabanlı Öğrenme S
EĞİTİMDE AMAÇLAR VE FELSEFE
Eğitim Programı Tasarımı S.47-57
Eğitim Programlarının Değerlendirilmesi
Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM VE MODELLERİ
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
Gözlem Yoluyla Öğrenme Süreçleri Ali ÇOBAN AKIN
Psik.Dan.& Reh. Yusuf ŞARLAK
Özel Öğretim Yöntemleri
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
PROGRAM TASARIMI
ÖĞRETMENLİK M E S L E Ğ İ.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM VE MODELLERİ
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Ferdi Odabaşı
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
PROGRAM DEĞERLENDİRME
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME
ARABALAR İÇİN TRAFİK İŞARETLERİ YÜKLENİYOR.
PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM
Erken Çocukluk Dönemi Öğretmen!n!n Özell!kler!.
PORTFOLYO DEĞERLENDİRME
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Görüşme, uzman bir kişi veya araştırmanın denekleriyle genellikle karşılıklı konuşma yoluyla (yüz yüze, telefonla veya video konferansla görüşerek)
Eğitimde Program Geliştirme
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
ÜNİTE 11: DEĞERLENDİRME Ünitenin hedefleri
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
Sınama Durumları Sınama durumları, öğrencide gözlemeye karar verdiğimiz istendik davranışların kazanılıp kazanılmadığı hakkında bir yargıya varma işidir.
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
GİRİŞ Hayat Bilgisi Öğretim Programı yoluyla çocuklar, kendilerini tanıyarak değişen toplum yaşamına hazırlanmaktadır. Bu bölümde, Millî Eğitim.
Probleme Dayalı Öğrenme
EĞİTİM BİR KÜLTÜRLEME ARACIDIR Kasıtlılık: Planlı olma.
MEB İLKÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Okul Gelişim ve Rehberlik Şubesi İKS Proje Sorumlusu Program Geliştirme Uzm: Bahar KÜÇÜKTEPE Haziran 2010 İLKÖĞRETİM KURUMLARI.
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
Eğitimde Program Geliştirme Süreci ve Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM
ACCESS GRUBU 5.SINIF MATEMATİK ÜÇ BOYUTLU GEOMETRİK CİSİMLER
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
TAM ÖĞRENME MODELİ.
Öğretimin Planlanması
GÖSTERİ (DEMONSTRASYON) YÖNTEMİ
Mobil öğrenme; kendine özgü içeriği olan ve buna uygun formatlarla mobil cihazlar aracılığıyla eğitim ortamına aktaran uygulamadır.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Sunum transkripti:

Avrupa’da Yaygın Olan Program Modelleri S.57-64 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cihan SELİMOĞLU 2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ , 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın. 2-Verdiğiniz Yanıtların Şıklarını Kenara Yazın. 3-Sonra Yanıtlarınızı Kontrol Ediniz. 4-Yanlış Yanıtları Muhakeme Ediniz. 5-Gösteriyi İzleyin Tekrar Aynı İşlemi Yapınız.

AVRUPA’DA YAYGIN OLAN PROGRAM MODELLERİ Program geliştirme çalışmlarının toplumun değer sisitemlerine ve ideolojilerini yansıttığını belirten white ingiliz eğitim sisteminde üç farklı program modelinden soz etmektedir.

Avrupa’da Yaygın Olan Program Modelleri S.57-64 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Sunuyu Hazırlayan; NEVAF ABAY 2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ , 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın. 2-Verdiğiniz Yanıtların Şıklarını Kenara Yazın. 3-Sonra Yanıtlarınızı Kontrol Ediniz. 4-Yanlış Yanıtları Muhakeme Ediniz. 5-Gösteriyi İzleyin Tekrar Aynı İşlemi Yapınız

RASYONEL PLANLAMA MODELİ Bu modele göre eğitim programında 5 öge bulunur. Genel amaçlar,amaçlar ,öğrenme durumları, değerlendirme. Bu model yeniden kurmacılık felsefi görüşüne dayanır. Durumsal modelle çok yakındır

YENİLİKCİ-DURUMSAL MODEL Bu modelde de eğitim sürecinin 5 temel ögesi bulunur. Durum çözümlenmesi,amaçlar ,öğrenme ,öğretmeprogramı desenleme –programı uygulama, değerlendirme. Okulu merkeze aldığından okul ve yakın çevresindeki durumun değerlendirmesini önemli görmektedir. Rasyonel modelle çok benzer.

SÜREÇ YAKLAŞIMI MODELİ Bu modele göre de eğitim programında temel olarak 5 öge bulunur. İçerik-bağlam, öğrenme durumları,genel amaçlar, değerlendirme. Bu model diğer iki modelden çok farklıdır. En büyük fakı sınıf öğretmenine özerklik sağladığı için öğretmenlerin çok iyi yetişmiş olmasını gerekli kılmaktadır.

TÜRKİYE’DE YAYGIN OLAN PROGRAM MODELLERİ Türkiye’de bulunan program geliştirme uzmanlarının tamamına yakını bir programın temel ögelerini amaçlar,içerik,öğrenme öğretme süreçleri vedeğerlendirme olduğunu belirtmişlerdir. Bu konuda Demirel’in, özgen Gönentürkün çalışmaları olmuştur. Programın öğrenme-öğretme sürecinin boyutunun merkezinde öğrencinin bulunmasının gerktiği konusunda uzmanların tamamı ortak bir görüşte birleşmişlerdir.

MEB PROGRAM GELİŞTİRME MODELİ Modelin aşamaları şöyledir.

DEMİREL MODELİ Bu modelin öğretmen eğitimi programların hazırlanmasından esinlenerek ortaya çıktığı görülmektedir. İlk aşamayı planlama içerir. İkinci aşamayı ihtiyaç analizi ve değerlendirilmesi çalışmalarına yer ülkenin uzak hedefleri ile ilgili tutarlı bir yol izlenir. Üçüncü aşamada hedefler belirtilir. Dördüncü aşamada içerik belirtilir ve hedef-içerik ilişkisi kurulur. Bundan sonraki aşamalarda sırasıyla taslak programın denenmesinde öğrenme öğretme ortamını düzeltilmesi,çok ortamın seçilmesi önem taşır. Sonucun değerlendirmesinde alan testi yapılır,sonuçlara göre dönüt sağlanır böylece program düzeltilmesi yapılır ve program tanıtıltıktan sonra ülke genelinde yaygınlaştırılır.