ÇOCUK SUÇLULUĞU Bedriye Üneri Sosyal Hizmet Uzmanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
Advertisements

AKDUR, Dünya Gençlik Yılı1 Uluslararası Gençlik Yılı Işığında Sağlık Programları ve GENÇLER İÇİN SAĞLIK PROGRAMI Prof. Dr. Recep AKDUR
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
AÇILIŞ TARİHİ MERKEZ ANTALYA
«KASTAMONU MASA TENİSİ OYNUYOR» PROJESİ
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA
EVCİLER İLKÖĞRETİM OKULU BRİFİNG SUNUSU
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
1-2-3 Şubat 2012 tarihinde Bingöl Merkez İlköğretim Okulu Öğretmenlerine ‘Okullarda Afet Bilincini Oluşturma’ konulu eğitim semineri düzenlenmiştir.
KURULUŞLARDA FİİLEN KALAN ÇOCUK SAYISI
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
PROENİN ORTAYA ÇIKIŞ GEREKÇESİ PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI
KORUYUCU AİLE NEDİR?.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
SOSYAL HİZMET ÇALIŞMALARI
OKULLARDA SUÇ VE ŞİDDETİ ÖNLEME
1 Van Kadın Derneği 2008 Yılı Verileri. sınıflandırma Yüzyüze ve/veya telefonla 805 başvuru 1262 neden 350 Türkiyeli Kadın 525 nedenle 455 Sığınmacı ve.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu veya kısaca UNICEF, 1946 yılında dünya çocuklarının haklarını korumak amacıyla kurulmuş uluslararası bir teşkilattır.
COMENIUS REGIO PROJESİ “Güvenli İnternet Ortamları için iyi Uygulamaların Oluşturulması ve Yaygınlaştırılması”
Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi. AMAÇ 1.Kadınların mesleki açık öğretim ortaokul ve liselerine kayıt yapmalarını sağlamak. 2.Kadınları kayıt.
Duyarlı olalım, çocuk haklarına saygı duyalım…. Çocuğa yönelik şiddet için yaygın olarak kullanılan terim çocuk istismarıdır ve çocuğun ailesi ya da ondan.
Genç Dostu CSÜS Hizmetleri Uluslararası Katılımlı Sempozyumu
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme
GELENBEVİ ÇALIŞIYOR ÇALIŞIYORGELENBEVİ. Öğrencilerin farklı yaşam alanlarında edindikleri deneyimlerle kişilik gelişimini çok yönlü bir şekilde desteklenmiş.
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GENÇLİK DAİRELERİ AİLE DEVLET İLİŞKİLERİ.
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
1922 SALİHLİ GENÇLİK ve SPOR KULÜBÜ
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
ALTINDAĞ SOSYAL HİZMET ERKEZİ
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Diyanet İşleri Başkanlığının
SOKAKTA ÇALIŞAN VE SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLAR Sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocuklar; anne veya babası tarafından ihmal edilip,dilencilik,uçucu.
ÇOCUK HAKLARI.
ENGELLİLER VE SPOR  Bilindiği gibi spor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için gerekli bir uğraştır ve tüm insanlar için önemlidir. Ancak sporun, engelli bireyler.
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
ÇOCUK MAHKEMELERİNDE PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK
BENİMLE OYNAR MISIN? Yrd. Doç. Dr. Raif ZİLELİ
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
UŞAK ÇOCUKLARINA KORUYUCU AİLE OLUYOR
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
SPOR AMAÇLI KURULMUŞ DERNEKLER
ÇOCUK HAKLARI 1- Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir. 2- Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir.
Sunum transkripti:

ÇOCUK SUÇLULUĞU Bedriye Üneri Sosyal Hizmet Uzmanı

1929 yılında kabul edilen Çocukların Korunmasına Dair Cenevre Bildirgesi ile Ekim ayının ilk Pazartesi günü "Dünya Çocuk Günü" ilan edilmiştir. Türkiye, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1990'da imzaladı, 1995'te yılında yürürlüğe girdi.

Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz. Suça itilen çocuklar, yetişkinler gibi cezalandırılamaz, özel yasalarla yeniden topluma kazandırılırlar. Çocuklar hiçbir şekilde insanlık dışı yöntemlerle ya da aşağılanarak cezalandırılamaz.

Çocuğun gereksinimleri şöyle sıralayabiliriz; * Değerli olma duygusu * Güven duygusu * Yakınlık ve dayanışma duygusu * Sorumluluk duygusu, * Mücadele etmesini ve zorlukların üstesinden gelmeyi öğrenme duygusu, * Mutluluk ve kendini gerçekleştirme duygusu, * Sağlıklı manevi yaşamın temellerini oluşturma duygusu,

ÇOCUK SUÇLULUĞU 18 yaşını bitirmemiş kişilerin toplumun veya yasaların suç saydığı bir fiili işlemesi neticesinde ortaya çıkan olguya çocuk suçluluğu adı verilir.

Sokak Çocukları Kavramı UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Sokakta Çalışan Çocuk Aileleriyle sürekli ilişkisi olan çocuklar. Sokaktaki Çocuklar Aileleriyle zaman zaman ilişki kuran çocuklar Sokağın Çocukları Aileleriyle hiç ilişkisi olmayan çocuklar

Türk Ceza Kanunu Madde 31: Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş olup 15 yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur. Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup 18 yaşını doldurmamış çocukların ceza sorumluluğu var kabul edilmiştir yoktur.

ÇOCUK MAHKEMELERİ Suç işleyen çocukların yargılandığı, yargıç ve savcısının özel eğitimden geçirildiği özel mahkemelerdir. Çocuk Mahkemeleri Kuruluş 2005 yılında çıkartılan 5395 sayılı “Çocuk Koruma Kanunu” ile hayata geçirilmiştir.

TÜRKİYEDE ÇOCUK OLMAK!? Adli sicil verilerine göre Türkiye’de her yıl ortalama 150 bin çocuk suça karışıyor. Türkiye'de cezaevinde bulunan çocukların sayısı 2 bin 672'ye ulaşıyor Türkiye Avrupa’da suça karışan çocuk oranının en yüksek olduğu üçüncü ülke.

80.YIL ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİ 2003

ÇOGEM ÇALIŞMA PRENSİPLERİ AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇOGEM ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ALAN ÇALIŞMASI AİLE TARAMASI OKUL TAKİBİ PROJELER *Sokakta yaşayan /çalışan çocukların tespiti *Çocuklarla ilk irtibat noktasını oluşturmak *Aile tarafından yerine getirilmeyen denetimi yapmak *Sokağın risklerinden çocukları korumak *İstatistiki veri toplamak *Ailenin tanınması *Çocuğu sokaktan alıkoyacak verilerin toplanması *Aile için uygun Sosyal Hizmet Modellerinin saptanması *Aile bütünlüğünün sağlanması Çocuğun kontrolünün yapılabileceği en önemli unsur okul ortamından uzaklaşmasını engellemek Çocuğun bireysel donanımlarını arttırmaya yönelik tüm çalışmalar 80.Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi

Sokak Çalışması Çocukla ilk irtibatı sağlama İstatistiki veri toplama Sokakta karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda rehberlik Psiko-sosyal inceleme Gözlem Teşhis Tespit Mesleki Müdahale Ailelere ulaşarak gerekli sosyal hizmet modelleri oluşturmak İstatistiki veri toplama Çocukla ilk irtibatı sağlama

Sosyal Yardım Kaynakları Sosyal Ekonomik Destek Engelli Evde Bakım Okul Kıyafeti ve Kırtasiye Bayram vb. Zamanlarda Kıyafet Karne Kontrolü ve Hediyeleri

PROJELER Sevgi Kelebekleri Projesi 07/10/2011 tarihinde başlamış, 8 kız çocuğuyla, Yeni Han’daki dükkanda haftanın 7 günü faaliyetlere devam etmektedir. Kız çocuklarının dikiş, nakış vb. ile ilgilenerek sokaktan uzaklaştırılması, Toplumla iç içe olabilmeleri, Bir şey üreterek motive olmaları. Nilüfer Badminton Eğitim Projesi 21.02.2012 tarihinde, 50 çocukla, her salı ve perşembe kapalı spor salonunda çalışmalar devam etmekte. Ailelere sosyo-demografik bilgi formu dağıtılmış, aile incelemeleri başlatılmıştır. Suça karışma ya da suç mağduru olma riskiyle karşı karşıya bulunan çocuklara yönelik spor yoluyla rehabilite

FAALİYETLER Geziler Çeşitli il ve ilçelere sosyal ve kültürel gezintiler Spor Badminton Takımı Futbol Takımı Kamp Dikili-Bademli’deki Soma Rehabilitasyon Merkezi Kamp Tesisleri 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü Çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda farkındalık yaratmak için okullara şapka, tişört, kalem ve broşür dağıtımı

Çeşitli Kurum ve Kuruluşlarla İşbirliği Sağlık Eğitim Hukuk Ticaret İstihdam Sosyal Güvenlik

6. İşe Yerleştirme ve İş Takibi 7. Okula Kayıt ve Takibi Çocukların ve ailelerin iş ve meslek sahibi edinmek üzere eğitilmeleri ve işe yerleştirilmesine yönelik gerekli çalışmaları 7. Okula Kayıt ve Takibi Aileleri tarafından lise kaydı yaptırılmayan çocukların tespiti Okul kayıtları Kıyafet ve kırtasiye temini Okul notları ve devamsızlık takibi Öğretmenleri ve okul idaresiyle iletişim 8. Çocuk Şube İnceleme Talepleri İntihar girişimi Cinsel istismar Hırsızlık Aile içi şiddet Akran şiddeti vb. konularda Çocuk Şube tarafından alınan ifadeler

HEDEFLERİMİZ… Madde bağımlılığı ve suça karışma riskini azaltmaya dönük birey aile ve tolum ile çalışmalar yapmak, Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak, önleyici ve koruyucu çalışmalar yapmak, İlköğretim çağında olup eğitimine devam etmeyen suça yönelme riski olan ve davranış problemleri yaşayan çocukların okula motivasyonunu arttırmak, Temel eğitimini sonlandırmış ancak eğitime devam etmek istemeyen çocukları yeteneğine uygun işlere yönlendirmek, Haftada bir kez alan çalışması yaparak, sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocukları tespit etmek ve ailelerine rehberlik hizmeti vermek, Özel gün ve haftalara ilişkin çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemek ayrıca sömestr tatilinde ve Yaz tatilinde çocukların sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımını sağlamak, Kuruluşumuz bünyesinde düzenlenen sportif aktivitelere gençlerin katılımını sağlamak,

AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞEKKÜRLER