TS EN 81-21 ASANSÖRLER - İNSAN VE YÜK TAŞIMAK İÇİN - YAPIM VE MONTAJ İLE İLGİLİ GÜVENLİK KURALLARI BÖLÜM 21: MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sorular ve Cevaplar.
Advertisements

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI
YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI
Bilişim Teknolojileri ve Yönetim Dersi (IYO 713) Sunumu
KAPSAM 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanması Hakkındaki Kanun ve bu kanuna dayanarak hazırlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne.
………TECRÜBE ………….KALİTE …………………GÜVEN
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
YAPILAN ÇALIŞMALAR Dersliklerin PVC olan kapıları sökülerek yerine çelik kasalı 14 adet ahşap kapı takıldı. Lavabolarda kırık ve kullanılamaz durumda olan.
Yeni Nesil Asansörler: GeN2
SORU 1 Kayış kasnak koruyucuları,hangi tip koruyucudur?
A C İ L A Y D I N L A T M A V E Y Ö N L E N D İ R M E
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
ASANSÖR ÜRETİM SÜREÇLERİ
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
Microsoft Excel.
GÜVENLİK TALİMATI ANKARA DM TAHLİYE PLANI.
YANGIN YÖNETMELİĞİNDE ASANSÖR
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
‘’Kaliteli, sağlam, hızlı ve güvenilirlik’’ mantığı ile hizmet kalitesini ve müşteri memnuniyeti en üst seviyeye çıkararak profesyonel hizmetler sunmak.
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
HVAC UVGI (Ultra Viyola Antiseptik Işınlama) ’si Salgın Hastalık Ve Biyolojik Güvenlik.
İş sağlığı ve güvenliğiniz için vazgeçilmez çözüm. Elektrik kesintilerinde, çalışanlarınızı ve iş yerinizi riske atmayın.  Elektrik kesintilerinde otomatik.
SİTE TEMİZLİĞİ.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye
BASIN AÇIKLAMASI – CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK AMACIYLA HAZIRLANAN “BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK” YENİ HALİYLE BİR.
TEST – 1.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28717
HiperTech Ltd. Hiperbarik Sistem Teknolojilerinde Lider.
Kemik İliği Nakli Ünitesi Yapım Süreci ( Haziran Aralık 2013) Prof.Dr. Nazım MUTLU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK)
YAŞLI ve ENGELLİLERİ DE TAŞIYAN ASANSÖRLERİN ÖZELLİKLERİ
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
1.) A VE B BLOK OTOPARKINDA TESPİT EDİLEN SU SIZINTILARI.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
TESTLER. 2 Değerlendirme  Öğretim sürecindeki değerlendirme basamağı etkili öğretim için vazgeçilmezdir.  Değerlendirme; Konunun ne düzeyde anlaşıldığını.
TS EN CEPHE İSKELELERİNİN BELGELENDİRMESİ
ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE ÇAMAŞIRHANE E-KİTAP
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Acil Aydınlatma Sunumu. Acil Durum Aydınlatmasına Neden İhtiyaç Duyarız? - Acil bir durumda insanları binadan güvenle tahliye etmeye yardımcı olmak, -
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
* Amaç * Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, işyerinde iş araç ve gereçlerinin kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları.
XP-D30C Serisi Kayış Arıza Tespit Cihazı Kayış tip makinelerinin güvenlik kontrolü için, kayışın içindeki arızalı çelik halat tespit edilir ve makine otomatik.
KAYNAK İŞLERİNDE İŞ GÜVENLİĞİ
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
4. TSE.
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
DURMA DURAKLAM VE PARK ETME KURALLARI DURMA: Görevli kişilerce verilen dur emrinde, sesli, işaretli dur emrinde, kırmızı ışıkta,işaret.
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
Bina Trafiği ve İnsan Trafik Hareketi
ETRİYELER.
İŞYERİ BİNA VE EKLENTİLERİNDE GENEL SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
Basit Makineler İsmail Hakkı ÇINAR
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
Bir-fazlı transformatorların bağlantıları
ISO Hijyen Uygulamaları
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
İş Tehlike Analizi Aşamaları
1 / 491 / / 21 3 / 21 4 / 21 5 / 21 6 / 21.
Sunum transkripti:

TS EN 81-21 ASANSÖRLER - İNSAN VE YÜK TAŞIMAK İÇİN - YAPIM VE MONTAJ İLE İLGİLİ GÜVENLİK KURALLARI BÖLÜM 21: MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Avrupa’da Haziran 2003’ te yürürlüğe giren EN 81-21 Mevcut Binalarda Yeni İnsan ve Yük / İnsan Taşıma Asansörleri Standardı Ocak 2010 tarihinde Türkçe olarak yayınlanmıştır.

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ EN 81-21 Standardının uygulanabilmesi için: Binanın mevcut, Asansörün yeni, Mevcut binan yapısının getirdiği kısıtlamaların EN 81-1 veya EN 81-2 ve bunların ekleri olan A1, A2 ve A3’teki bir veya birkaç kuralın yerine getirilemediği durumlar olması gerekir, ancak o takdirde EN 81-21’in ilgili kuralları uygulanır.

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ EN 81-21 Standardı aşağıdakileri kapsar: Mevcut bir binada, bir veya birden fazla sayıda tamamen yeni asansör(ler) yeni kuyu ve makine mekanları dahil yapımı ve montajı; veya Mevcut kuyu veya kuyularda, bir veya birden fazla asansörün yenileriyle değiştirilmesi. EN 81-21 Standardı aşağıdakileri kapsamaz: Halihazırda tesis edilmiş bir asansörün bazı parçalarının değiştirilmesi veya tadil edilmesi, EN 81-1 veya EN 81-2 kapsamı dışındaki diğer uygulamaları.

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ TS EN 81- 21 Standardı EN ISO 14121-1’in Ek A’sında listelenen önemli tehlikeleri belirtmiş ve önlemler öngörmüştür. Mekanik Tehlikeler: Ezilme tehlikesi Kesme tehlikesi Takılma tehlikesi Kaptırma veya sıkışma tehlikesi Çarpma tehlikesi

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Kişilerin kayması, takılması ve düşmesi (makinayla ilgili) Hareketin kontrolsüz büyüklüğünden Parçaların yetersiz mekanik dayanımından Kasnak ve kasnakların yetersiz tasarımından Kişilerin taşıyıcıdan düşmesi

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Makina tasarımında ergonomik ilkelerin göz ardı edilmesiyle oluşan tehlikeler: Erişim Yetersiz bölgesel aydınlatma Sağlıksız durumlar İnsan hatası, insan davranışı Olağandışı montaj / test etme / kullanım / bakım şartlarından

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Makinanın kullanıldığı ortam ile ilgili tehlikeler: Güç besleme kaynağının arızalanması Kontrol devresinin arızalanması Beklenmedik çalışmaya başlama, beklenmedik aşırı hareket/aşırı hız (veya herhangi bir hatalı çalışma): - kesintiden sonra enerjinin yeniden sağlanması

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Güvenlik kuralları ve/veya koruyucu önlemler başlığı altında sıralanmış maddeler: Asansör kuyusunun perfore duvarı Kabin, karşı ağırlık veya dengeleyici ağırlık arasındaki boşluklar Karşı ağırlık veya dengeleyici ağırlık ayrı kuyuda Asansör kuyusundaki kasnaklar

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Azaltılmış üst boşluklar Kabin üstü korkuluğu Azaltılmış alt boşluklar Etek sacı Makina dairesinin yüksekliği Makina dairesi kapılarının yüksekliği Makina dairesi için kurtarma kapılarının boyutları

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Makara odalarının yüksekliği Makara odası için kurtarma kapılarının boyutları Durak kapılarının yüksekliği Güvenlik kuralları ve/veya koruyucu önlemlerin doğrulanması Doğrulama çizelgesi Asansörü hizmete sokmadan önce deneyler Teknik dosya

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Azaltılmış üst boşluklar Azaltılmış alt boşluklar Uzatılabilir Kabin eteği

TS EN 81- 21 MEVCUT BİNALARDA YENİ İNSAN VE YÜK / İNSAN TAŞIMA ASANSÖRLERİ Referans Standardlar EN, ISO, IEC vb. No Adı (İngilizce) TS No1) (Türkçe) EN 81-1:1998   Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 1: Electric lifts TS 10922 EN 81-1 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları Bölüm 1: Elektrikli asansörler EN 81-1/A1:2005 TS 10922 EN 81-1: 2001 A1: Mart 2007 Asansörler - Yapım ve montaj için güvenlik kuralları Bölüm 1: Elektrikli asansörler EN 81-1/A2:2004 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 1: Electric lifts — A2: Machinery and pulley spaces TS 10922 EN 81-1: 2001 A2: Nisan 2007 Asansörler- Yapım ve montaj için güvenlik kuralları Bölüm 1: Elektrikli asansörler – A2: Makina ve kasnak boşlukları EN 81-2:1998 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 2: Hydraulic lifts TS EN 81-2 Bölüm 2: Hidrolik asansörler EN 81-2/A1:2005 TS EN 81-2: 2002 A1: Şubat 2007 EN 81-2/A2:2004 Safety rules for the construction and installation of lifts — Part 2: Hydraulic lifts — A2: Machinery and pulley spaces TS EN 81-2: 2002 A2: Şubat 2007 EN ISO 12100-1:2003 Safety of machinery — Basic concepts, general princhalatles for design — Part 1: Basic terminology, methodology (ISO 12100-1:2003) TS EN ISO 12100-1 Makinalarda güvenlik - Temel kavramlar, tasarım için genel prenshalatlar Bölüm 1: Temel terminoloji, metodoloji EN ISO 12100-2:2003 Safety of machinery — Basic concepts, general princhalatles for design — Part 2:Technical princhalatles (ISO 12100-2:2003) TS EN ISO 12100-2 Makinalarda güvenlik – Temel kavramlar, tasarım için genel prenshalatlar Bölüm 2: Teknik prensipler ISO 3864-1:2002 Graphical symbols — Safety colours and safety signs — Part 1: Design princhalatles for safety signs in workplaces and public areas TS ISO 3864-1 Grafik semboller - Emniyet ile ilgili renk ve işaretler Bölüm 1: İş yerleri ve halka açık alanlardaki emniyet işaretleri için tasarım prensipleri

ayırmış olduğunuz zaman göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkürler. ve göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkürler.