END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm I Temel Kavramlar
Advertisements

KURUMSAL SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ
Hazırlayan: Özlem AYDIN
PAZARLAMA KARMA ELEMANLARI: SÜREÇLER
Öğrenme Faaliyeti 1 Yönetim Çiğdem YILDIRIM 626 Doruk YOĞURTÇU 628
Simülasyon Teknikleri
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
Bozok Üniversitesi Kütüphane Binası
Peyzaj Kavramı ve Peyzaj Planlama Üzerine Birkaç Söz
Bölüm 7 İŞ VE KİNETİK ENERJİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
ZiHiNSEL ÖZELLiKLER.
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
Çizge Teorisi, Dağıtık Algoritmalar ve Telsiz Duyarga Ağları
Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha.
Veri – Bilgi – Karar Kuramları ve Özellikleri
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Ece Olcay Güneş & S. Berna Örs
Derleyici Teorisine Giriş
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
ÇERÇEVELER ve MAKİNALAR
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Restorasyon Projesi Nasıl Hazırlanır
ÜNİTE 7: PROGRAM TASARISI HAZIRLAMA
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
BOŞ KÜME DENK KÜME EVRENSEL KÜME EŞİT KÜME İÇİNDEKİLER.
SİSTEM ANALİZİ ve TASARIMI (SYSTEM ANALYSIS AND DESING) Engin OĞUZAY
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Sistem Belirli bir ya da daha fazla amaç (goal) için bir araya getirilmiş fiziksel ya da kavramsal bileşenlerden oluşan bir bütündür.
Giriş ve Kuramsal Altyapı
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 12 Öğrenmek İçin Okuma.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
Geleneksel Tasarım Araçları
BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YRD. DOÇ. DR. FATİH ÇALLI
Yönetim ve Organizasyon
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ ÖRGÜTLER.
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
KESİR GÖSTERİMLERİ Kesirlerin somut modellerle gösteriminde dört değişik yol vardır. Bunlar, bölge, çizgi, küme ve alan gösterimleridir. BÖLGE MODELİ.
Sistem Yaklaşımı.
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
Geleneksel Tasarım Araçları
MODERN YÖNETİM TEORİSİ
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
İnşaat Mühendisliği Bölümü
EĞİTİM YÖNETİMİNDE KURAM VE UYGULAMA Sosyal Bir Sistem Olarak Okul
Dizinin Yakınsaklığı, Limit
KURUM MÜHENDİSLİĞİ VE kurumsal modelleme
Mobil öğrenme; kendine özgü içeriği olan ve buna uygun formatlarla mobil cihazlar aracılığıyla eğitim ortamına aktaran uygulamadır.
Problem Çözme Yaklaşımları
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Okul Öğrenmelerinde Ölçme ve Değerlendirmenin Önemi
Modern Dönem Sistem Teorisi
SÜREÇ KONTROL Öğr.Grv.Canan AKAY.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GRUP İLETİŞİMİ.
Yapay Zeka Nadir Can KAVKAS
Peyzaj Yapısı Prof. Dr. Şükran Şahin PEYZAJ EKOLOJİSİ.
Baraj.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
Sunum transkripti:

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ TEMEL KAVRAMLAR

SİSTEM TANIMLARI VE KAVRAMLARI Karşılıklı etkileşim içinde belli bir ortak amaca doğru yönelmiş olan öğeler kümesi Sistem Örnekleri: Karmaşık bir bütün oluşturan elemanlar topluluğu: ulaştırma sistemi Gerçeklerin ve düşüncelerin sıralanmış ve kapsamlı bir bütünlüğü: felsefe sistemi Eşgüdümlü biçimde uygulanan yöntem ve planlar dizisi: yönetim ve organizasyon sistemi

Sistemin Elemanları: Bileşenler: Girdi, süreç ve çıktıyı kapsayan işleyen kısımlar Özellikler: Sistemin bileşenlerinin karakteristik nitelikleri İlişkiler: Bileşenler ve özellikler arasındaki bağlantılar

Sistem Bileşenlerinin Özellikleri Küme içindeki her bir bileşenin özellikleri ve davranışının tüm kümenin özellikleri ve davranışı üzerinde etkisi vardır. Küme içindeki her bir bileşenin özellikleri ve davranışı, küme içindeki diğer bileşenlerin en az birinin özellikleri ve davranışına bağlıdır. Her bir olası bileşenler alt kümesi yukarıdaki özelliklere sahiptir; bileşenler bağımsız alt kümelere ayrılamaz.

Temel Sistem Kavramları İşlev (fonksiyon): Bir sistem tarafından yerine getirilen anlamlı eylem. Yaygın bir işlev: Malzeme, enerji veya bilgide değişiklik yapmak. (imalat sistemi, enerji santrali, bilgi işlem sistemi) Yapısal bileşenler, işleyen bileşenler, akış bileşenleri: Yapısal bileşenler: Statik parçalar İşleyen bileşenler: İşlemeyi gerçekleştiren parçalar Akış bileşenleri: Değişikliğe uğrayan malzeme, enerji, bilgi

Sistem/alt sistem: Sistemlerin yapısı içinde alt düzeyde yer alan sistem özelliğindeki bileşenlere alt sistem adı verilir. Örneğin, havayolu sisteminde terminaller, kule kontrol vb. Çevre: Sistemin sınırları veya kapsamı dışında kalan her şey. Malzeme, bilgi ve enerji sistemin sınırlarından girdi olarak geçer. İşlenen malzeme, bilgi ve enerji sistemin sınırlarından geçerek çevreye çıktı olarak sunulur.

Analiz - Sentez Analiz (ayrıştırma): Bütünle ilgili açıklamaların parçalardan elde edilen bilgilere dayandırılması Sentez (birleştirme): Bütünün açıklanması için parçaların bütünün içinde aldığı göreve bakılması

Sistemlerin Sınıflandırılması Doğal ve İnsan Yapımı Sistemler: Doğal süreçler sonucu meydana gelen doğal sistemlere (örneğin; güneş sistemi, akarsular) karşılık bileşen, özellik ve ilişkilerinin belirlenmesinde insanın payı bulunan sistemler (örneğin; barajlar, sulama sistemleri) de vardır. Fiziksel ve Kavramsal Sistemler: Fiziksel olarak varlığı rahatlıkla görülen sistemlere karşılık bileşenlerinin özelliklerinin simgelerle gösterildiği sistemler (düşünceler, planlar, kavramlar ve hipotezler) de vardır. Belli bir sonuca ulaşmak üzere sistemin durumunu değiştirmek için bir süreç kullanılabilir. Süreçler, hem fiziksel hem de kavramsal sistemlerde bulunabilir.

Durağan (Statik) ve Devingen (Dinamik) Sistemler: Herhangi bir etkinlik göstermeyen yapıya sahip sistemler (ör. köprü) olabildiği gibi, yapısal bileşenlerini etkinlikler aracılığıyla birleştiren sistemler (ör. okul) de vardır. Kapalı ve Açık Sistemler: Çevresel etkilere kapalı sistemler (ör. kimya laboratuarında yapılan bir kapalı deney) olabileceği gibi ilk aşamasından son aşamasına kadar çevresi ile etkileşimde olan sistemler de vardır.