VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI İŞLEM SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

TÜRKİYE ELEKTRONİK FON DAĞITIM PLATFORMU (TEFAS)
MILLENIUM MARKETING DEMO
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
SYSTEC SİSTEM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
Finansal Göstergelerin Anlamı Oral Erdoğan Piri Reis Üniversitesi Kocaeli, 30 Kasım
1-Kaldıraç sayesinde spekülatif kazanç miktarını yükseltir: Düşük bir teminatla, yüksek bir pozisyon kontrol etmek mümkündür. Örneğin; 1,4500 den aldığınız.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
MILLENIUM MARKETING SUNUMU
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Kurumsal Finansman Müdürlüğü Ağustos 2007 İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Vadeli İşlemler.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Teknokenti Kat:2 No: 3 ANTALYA Tel: Fax: STOK – COST CONTROL.
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
Örnek Bİr VerİtabanI TasarImI
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
1 AQAP-110 Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Plânlama Kurulu’nun Olağan Toplantısı (27 MART 2003) Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
FİNANSAL PİYASALAR 09 NİSAN 2008.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
TEFBİSTE KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
TEST – 1.
İşlem Yapılabilen Ensturmanlar Hisse Senedi, VIOP, Varant
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
SERMAYE PİYASASI VE BORSA TERMİNOLOJİSİ Dr
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
1 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI A.Ş. TAKAS İŞLEMLERİ VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI A.Ş. TAKAS İŞLEMLERİ 13 Mayıs 2004 TAKASBANK.
Risk Yönetim Prensipleri
İMKB’de Hisse Senedi Piyasaları
İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI
1 GEDİZ TSO SEÇİM TAKVİMİ MART SEÇİM SÜRECİ 18 ŞUBAT 2005 Cuma: Listelerin hakime verilmesi ( 3 nüsha ) 23 ŞUBAT 2005 Çarşamba: Listelerin hakimden.
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
1 Kısa Vadeli Kredi Maliyetlerinin Tahmini Yıllık Yüzdesel Maliyet  Farklı vadelerdeki kredileri karşılaştırabilmek için kredi maliyetlerinin belirlenmesinde.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
Microsoft EXCEL (1).
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
VADELİ İŞLEM ve OPSİYON PİYASASI PAZARLARI (VİOP)
YRD.DOÇ.DR.(YMM-BD-DU) E. YASEMİN YEGİNBOY
Borsa İstanbul Yeni Seans Salonu
Menkul Kıymet Borsaları
Portföy Performansının Ölçülmesi
Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları
1. Sunum Planı  PAY PİYASASINDA RİSK ve TEMİNAT YÖNETİMİ SÜRECİ  Hesap Yapısı  Gün Sonu Risk Yönetimi Uygulamaları  Gün İçi Risk Yönetimi Uygulamaları.
Hakkımızda 2000’li Yılların sonunda Şirketlere Muhasebesel, Finansal ve Ticari konularda hizmet sağlamak amacıyla yola çıkmış bir grubuz. İlk sağladığımız.
Tahviller ve Değerlemesi
-2- Türev Araç İşlemleri
InvestAZ Yurtiçi Piyasalar Direktörü
ÇALIŞMA SORULARI.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
2015 DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI İŞLEM SİSTEMİ VOBİS

Genel Özellikler Otomatik eşleşme Parametrik yapı Windows tabanlı kullanıcı ekranları Takasbank ile on-line bağlantı Real-time pozisyon teminat kontrolü Emirler, teminatlar ve pozisyonlar hesap bazında

Üç temel bölüm Database (DB) Sisteme ilişkin tüm verilerin ve parametrelerin tanımlandığı ve raporların alındığı bölüm Trading Engine (TE) DB’de tanımlanan parametrelerin yüklendiği, emir eşleşmesi ve risk yönetiminin yapıldığı bölüm Trader Workplace (TW) TE ile kullanıcıların haberleşmesini sağlayan çok sayıda sorgu ekranının bulunduğu bölüm.

Arayüzler Takasbank Veri dağıtım şirketleri Spot piyasalar

Raporlar Dönemsel bültenler (Günlük, aylık vs) Gözetim amaçlı raporlar Tarihsel veriler içeren raporlar Elektronik rapor dağıtımı (ERD) (csv formatında e-mail)

Üyelik türleri Borsa Üyeleri Doğrudan takas üyeleri Takas üyesi olan Borsa üyeleri Doğrudan takas üyeleri Genel takas üyeleri Takas üyesi olmayan Borsa üyeleri

Piyasa Yapıcılık Piyasanın gelişimine ve gelecek taleplere bağlı olarak Piyasa Yapıcı üyelik yetkisi de verilebilir.

Hesap Tipleri Portföy Müşteri Piyasa Yapıcı Global (Bu hesap tipinin altında birden fazla küçük müşteri hesabı izlenir,bu hesabın detayları üye tarafından tutulur ve belirli sürelerle Takasbank’la mutabakat yapılır.)

Temsilci Tipleri Yönetici temsilci Temsilci Piyasa yapıcı temsilci Sorgulamacı temsilci

Seans Türleri Fiyat sabitleyici seanslar Emirler toplanır, sistem en yüksek miktarın gerçekleşmesini mümkün kılacak olan fiyatı “denge fiyatı” olarak ilan eder. Denge fiyatını karşılayan emirler eşleşir. Açılış öncesi seansı baz fiyatı değiştirir. Kapanış seansı uzlaşma fiyatını değiştirir. Normal seans (sürekli müzayede) Sisteme girilen basit fiyat ve zaman önceliğine göre eşleşir.

RİSK YÖNETİMİ (1) Emirler hesap bazında girilir. (İşlemler hesap bazında gerçekleşir.) Takasbank’taki hesabında yeterli teminatı bulunmayan hesaplar pozisyon alamaz. Emrin gerçekleşmesi aşamasında sistem pozisyon limiti kontrolü de yapar.

RİSK YÖNETİMİ (2) Belirli periyotlarla seans içi uzlaşma fiyatı belirlenerek geçici kar/zarar hesaplamaları yapılır. Geçici kar/zarara göre hesaplar “riskli” duruma gelebilir.

RİSK YÖNETİMİ (3) Uzlaşma fiyatı seansın son X dakikasında gerçekleşen minimum N adet işlemin ağırlıklı ortalamasıdır. Kesin kar/zarar günsonunda hesaplanan uzlaşma fiyatına göre bulunur.

RİSK YÖNETİMİ (4) Önemli bir fiyat ve miktar hareketi olduğunda; otomatik olarak uyarılar yayınlanır, “circuit breaker” devreye girebilir ve belirli bir süre için ilgili sözleşmede işlemleri durdurabilir. Hisse senedi endeksi sözleşmeleri için endekse dahil hisselerin temettülerinin de dikkate alındığı Teorik Fiyat hesaplaması yapılabilir.

Sorgu ekranları (TW) Emirlerin, işlemlerin, teminatların, pozisyonların ve sözleşme bilgilerinin izlenebileceği çok sayıda sorgu ekranı bulunmaktadır. Sorgu ekranlarının Excel’e transfer edilmesi mümkün olduğundan günlük verilerin tamamını ve tarihsel verilerin bir kısmını Excel’den almak ve izlemek mümkündür.

Emir giriş ekranı

İşlemler

Teminatlar ve Pozisyonlar

Toplu Emir Girişi Seans başlamadan önce ya da seans sırasında birden fazla (maksimum 50 tane) emir girişi hazırlanıp, bir kerede sisteme gönderilebilir. Merkez dışından gelecek emirler sisteme Toplu Emir Girişi ekranı aracılığıyla girilebilir.

Sözleşme Bazında Teminatlandırma (NET) S sözleşme türüne bağlı S1 ve S2 adlı iki sözleşmemiz olsun. Bu sözleşmeler için; Başlangıç Teminatı (BT)= 100 TL. Sürdürme Teminatı (ST)= %75 (75 TL.) Sözleşme Büyüklüğü (SB)= 1000 $ Spread Teminatı= 100 TL.

Düz Pozisyon S1 Sözleşmesinde; 1 U 1x100 = 100 TL +5K 2x100 = 200 TL +2K 200+(2x100) = 400 TL

Spread Pozisyonu Bu durumda alınması gereken teminat; S1 sözleşmesiyle aynı sözleşme türüne bağlı farklı vadeli bir S2 sözleşmesinde de pozisyon alındığını varsayalım: S1 2K S2 3U Bu durumda alınması gereken teminat; 2 spread pozisyonu + 1 düz pozisyon (2x100)+(1x100)=300 TL

Kar/Zarar Hesaplamaları (1) S1 sözleşmesinde 1.5 TL’ye 1 uzun pozisyon alındığını varsayalım. Ertesi gün uzlaşma fiyatı 1.6 TL’ye çıkarsa: Kar= (1.6-1.5) X 1000 X 1=100 TL

Kar/Zarar Hesaplamaları (2) S1 sözleşmesinde 1.5 TL’ye 1 kısa pozisyon alınırsa, Ertesi günü UF yine 1.6 TL’ye çıkarsa: Zarar=(1.5-1.6)x1000x1=100 TL