ENZİM SAFLAŞTIRILMASI VE NİTELENDİRİLMESİ 1. DERS: ENZİMLERİN TANITILMASI
ENZİMLER BİYOLOJİK KATALİZÖRLERDİR. BİYOKİMYASAL REAKSİYONLARI ÇOK HIZLI HALE GETİRİRLER TEKRAR TEKRAR KULLANILABİLİRLER PROTEİN YAPISINDADIRLAR GENLERİN KONTROLÜNDE SENTEZLENEREK FAALİYET GÖSTERİRLER
ENZİMLERİN SAFLAŞTIRLMASI 2. DERS ENZİMLERİN SAFLAŞTIRLMASI TEMEL KRİTER EN DÜŞÜK MALİYETLE, EN YÜKSEK SAFLIK VE ENZİM AKTİVİTESİ ELDE ETMEKTİR.
ENZİM KAYNAĞI BELİRLENMELİDİR ( Bitki, Hayvan, Bakteri...) SAFLAŞTIRILACAK ENZİMİN NE İÇİN GEREKLİ OLDUĞUNA KARAR VERİLMELİDİR 1. LABORATUVAR ÇALIŞMASI İÇİN 2. SANAYİDE KULLANIM İÇİN MALİYET VE ZAMAN HESAPLANMALIDIR ENZİM KAYNAĞI BELİRLENMELİDİR ( Bitki, Hayvan, Bakteri...) LİTERATÜRDEN GEREKLİ BİLGİLER ELDE EDİLMELİDİR EZİM AKTİVİTESİNİN KORUNMALIDIR 1. Enzim her zaman +4 ºC’de saklanmalıdır. 2. Her enzim için uygun bir tampon kullanılmadır. 3. Kullanılan araç-gereç, kimyasalların uygun nitelikte olması gerekmektedir 4. Tampona EDTA gibi kompleks oluşturucu maddeler ilave edilebilir
BELLİ BAŞLI SAFLAŞTIRMA İŞLEMLERİ 1. Enzim Kaynağından Enzimin Çıkarılması (Ekstraksiyon) 2. Santrifüjleme 3. Amonyum Sülfatla Çöktürme 4. Diyaliz 5. Isıtma ( Heat Treatment) 6. İzoelektrik Noktaya Göre Çöktürme 7. Kolon Kromatografisi