Antik Yunan (Grek) Dünyasında Bilim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARCHİMED (DOMENİCO FETTİ)
Advertisements

Grup Adı: Merak-ül Beşer Tarih:28/04/2010
Doğruluğu apaçık görüldüğü için, ispatlanmadan kabul edilen ve tüm bilimlerde ortak olan genel ilkelere aksiyom adı verilir. Postülatlar da ispatlanmadan.
Simetri ekseni (doğrusu)
BİLGİNLER ULUĞ BEY ARŞİMET EİNSTEİN NEWTON
Kazanımlar : Geometrik Cisimler
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
ÇOKGENLER.
ÜÇGENLERİN TARİHÇESİ.
GEOMETRİK CİSİMLERDE DÖNME HAREKETİ
ÜÇ BOYUTLU DÜNYAYA HOŞGELDİNİZ
GEOMETRİK CİSİMLER.
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
1/22 GEOMETRİ (Üçgen-Çember-Cisimler) Üç kenarı ve üç köşesi olan kapalı şekillere ne denir? Kare Dikdörtgen Üçgen Çember A B C D.
KATI CİSİMLERİN ALAN VE HACİMLERİ
ÜÇGENLER HAZIRLAYAN:Yaser KALKAN.
ÜÇGENLER.
GEOMETRİK CİSİMLER VE ÖZELLİKLERİ
Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal
EPİSTEMOLOJİ RASYONALİZM.
Burada bir gariplik mi var?
Üçgenin Çevresi Ve Özellikleri”
MANTIK DERSİ AKIL YÜRÜTME YÖNTEMLERİ
Romalılarda Bilim Antik Roma, MÖ 9. yüzyılda İtalya Yarımadası'nda kurulan Roma şehir devletindendoğarak tüm Akdeniz'i çevreleyen ve bir imparatorluk haline.
FELSEFEYE GİRİŞ II An Introduction to Philosophy
GEOMETRİK CİSİMLERİN SİMETRİLERİ
Estetik ZKÜ Estetik Ders Notları Mustafa Eyriboyun.
DÜNYA, GÜNEŞ ve AY.
Zaman içinde bilim.
FATMA ALTAY Matematik A

ÜÇGEN Üçgen prizma şeklindeki cisimlerin alt ve üst yüzeyleri üçgensel bölgedir. Üçgensel bölgeyi çevreleyen kapalı şekil ise üçgendir. Üçgen prizma.
THALES.
Öklit Matematikte ispat yöntemini ilk kullanan kişinin Thales (Tales) (MÖ. 624 – 547) olduğu düşünülmektedir. Euclides (Öklit), ispat yöntemini ince bir.
HAZIRLAYAN: KÜBRA NUR UÇAN /A
ÜÇGENLER.
MSGSÜ Felsefe Bölümü 2 Mart 2011 Cemsinan Deliduman.
Aristo ve Francis Bacon
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR
ÜÇGENLER.
GEOMETRİK CİSİMLER.
ÇOKGENLER.
Yunanistan’da Dorlar’ın istilasından kaçan Akalar Batı Anadolu’ya göç etmişlerdir. Akalar bu bölgede yaşayan yerli halkla kaynaşıp şehir devletleri oluşturdular.
ÖKLİD’İN ELEMANLAR İSİMLİ
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Üçgenin Çevresi Ve Özellikleri”
KARŞIMDA KARE DİKDÖRTGEN VE ÜÇGEN
PRİZMALAR VE PİRAMİTLER
GEOMETRİK CİSİMLER VE ÖZELLİKLERİ
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Kurgusal Tarih Tasarımları
Batı’yı Aydınlatan İslam Düşünürü
MATEMATİK.
ŞEKİLDEKİ AĞACIN SİZE ÇAĞRIŞTIRDIĞI ŞEY NEDİR?
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
ARCHİMED HAYATI
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
ARŞIMET. ARŞIMET KIMDIR ? Arşimet MÖ 287 yılında Sicilya’da dünyaya gelmiştir. Antik dünyanın ilk ve en büyük bilim adamı olarak bilinir. Arşimet dedi.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
Kurgusal Tarih Tasarımları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
THALES Thales kimdir,bilime nasıl katkı sağlamıştır?
YUNAN MATEMATİĞİNE GİRİŞ
MEZOPOTAMYA MATEMATİĞİ
Sunum transkripti:

Antik Yunan (Grek) Dünyasında Bilim Antik yunan da bilim iki dönemde incelenmektedir. 1. Helenik Dönem MÖ 700-MÖ 323 (Büyük İskender’in ölümü) 2. Helenistik Dönem MÖ 323-MÖ 30 (Romalıların Putolemaios krallığına son vermeleri)

Helenik Dönem Yunan halkının varlığı M.Ö.1000 yılları etrafında Ege Denizi kıyılarında hissedilmeye başlanıyor. Bu halkı oluşturanlar arasında İyonyalılar, Dorlar, Akalar başta geliyordu. Dünyayı irili ufaklı bir sürü doğaüstü kuvvetlerin yönettiğini sanıyorlardı, ilk ortaya koydukları efsaneler son derece güzel masallardan ibaretti. Daha sonra, M.Ö.7. yüzyılda Küçük Asya, Yunanistan, Güney İtalya ve Sicilya'da kurdukları kentlere yerleştiler ve çok geçmeden zengin bir edebiyat oluşturdular.

Helenik Dönem Varlıklar ve olgular doğaüstü nedenlerle değil doğal nedenlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Bilim ve felsefe din ve büyüden uzaklaştırılarak aklı bilimsel çalışmalarda kullanmışlardır. Dönemin en önemli kazanımları Astronomi Anatomi Zooloji Deneysel çalışmaların artması

Thales ve Milet Okulu Yunan bilimi, Asya'nın en batı kıyısı olan İyonya'da doğdu. Hakkında bilgi sahibi olduğumuz ilk bilgin Thales'dir. M.Ö.624 hareketli bir ticaret merkezi olan Milet'de yetişen Thales ile başlayan düşünce geleneği bugün bile kaybolmuş değildir. Bu gelenek, mitolojik düşünceden rasyonel düşünceye geçişi simgeler.

Thales (MÖ 621-538) Matematik ve geometriyle uğraştı Geometriye ispat fikrini soktu İlk defa tümdengelim yöntemini geometride kullandı Piramidin boyunu hesapladı Geometride önermeler ortaya attı Çap, daireyi iki eşit parçaya böler İkizkenar üçgenin komşu açıları eşittir İki doğru kesiştiğinde karşıt açılar eşittir İkişer açıları ve birer kenarları eşit olan üçgenler birbirine eşittir

Thales (MÖ 621-538) Felsefeyle uğraştı Her şey canlıdır, tanrılarla doludur Dünya su üzerinde yüzen bir disktir Su her şeyin özüdür. Evreni açıklamaya çalışmıştır ve böylece diğer düşünürlere de bu yolu açmıştır.

Anaksimandros (M.Ö.610-545) Miletli ve Thales’in öğrencisi Anaksimandros‘a göre her şeyin kökeni olan ana madde somut bir şey olarak düşünülmemelidir. Onun bir tek niteliği vardır ki, o da sonsuz ve sınırsız olmasıdır. Anaksimandros‘a göre sonsuz sayıda Dünya vardır ve bunlar sonsuz bir evrenden kopmuştu ve bir gün geri dönüp bu evren ile tekrar birleşeceklerdi.

Anaksimandros (M.Ö.610-545) Yer ve çevresi için de şu açıklamaları vardı; Madde önce parçalara ayrılmış ve bir dönme hareketinin etkisinde kalmıştı. Bunun sonucu ağır maddeler merkeze düşmüş ve yer meydana gelmişti. Ateş ve hava çevrede kalmış ve gök cisimlerini oluşturmuştu. Güneş ve Ay hava ile çevrili ateş halkalarından oluşmaktaydı. Havanın içinde boru şeklinde geçitler vardı ve güneşin ışığı bu geçitlerden geçmekteydi. Dünya kısa bir silindir şeklindeydi. Bütün hayvanlar güneş ışığının etkisi ile denizdeki maddelerden ve insan da balıktan türemişti.

Pyhthagoras (MÖ 532-497) Pisagor teoremi Her geometrik şekil bir doğal sayıya karşılık gelir Evrende belli bir matematiksel orantı vardır Yeryüzü küreseldir

Pyhthagoras (MÖ 532-497) Pisagor gençliğinde Mısır ve Babil ülkelerini ziyaret etmiş. Onu matematik öğrenmeğe ve her şeyin sayılardan ibaret olduğunu açıklamaya iten muhtemelen bu gezi olmuştur Öncelikle sayıların notalarla olan ilişkisini fark etmiş buna istinaden 12, 8 ve 6 sayılarının "armonik dizi" teşkil ettiğini söylemiş ve bu fikri geometriye uygulamış. Ve sonuç olarak 6 yüzü 8 köşesi ve 12 kenarı olduğu için küpün geometrik armoni içinde olduğunu iddia etmiş İkinci gözlemi de dik açılı üçgenlerle ilgiliydi ki hepimiz onu 3,4,5 veya 6,8,10 veya benzeri üçlü düzenlerde en büyük sayının karesinin diğer iki sayının karelerinin toplamına eşit olduğu ifadesi ile hatırlıyoruz. Aslında bu fikri Mısırlılar ve Babilliler’den öğrenmiş olması da çok kuvvetli ihtimaldir.

Pyhthagoras (MÖ 570-495) Üçüncü gözlem ise gök cisimlerinin yer çevresindeki yörüngelerini tamamlaması için geçen süreler arasında belirli sayısal bağlantılar bulunduğuydu. Pisagorcuların güzelliğe ve simetriye olan sevgileri, sayılarla uğraşmaları onları evren konusunda bazı önemli görüşlere ulaştırdı. Küre çok mükemmel bir geometriydi bu sebeple Yer küre şeklinde olmalıydı. Bir kere hem simetrisi vardı hem de bir tepsi veya yarım küreden çok daha zarifti Astronominin temeline geometrinin konması bu dönemde başlar

Pisagorculara göre evren                                                        Pisagorculara göre evren  

Evrenin merkezinde merkezi ateş vardır Gök cisimleri merkezi ateş etrafında dönmektedir. Yeryüzünün karşısında karşı yer vardır

Hipokrates (MÖ 460-377) Tıp bilimin doğuşunda önemli bir yeri vardır. 4 sıvı kuramını geliştirdi Kan, Balgam Kara Safra Sarı safra Dengesi bozulursa hastalık olur Tedavi bozulan dengeyi düzeltmek içindir. Kutsal hastalık yoktur, tüm hastalıklar doğaldır

Platon (MÖ 430-347) Gerçek, asla gözleyemeyeceğimiz ancak aklımızla bilgisine ulaşabileceğimiz bir şeydir Gözlem ve deney, saf kuramsal bilgi için engeldir. Gezegenlerin devinimi en iyi akılla anlaşılabilir, dikkatli gözlemler bu yolda işe yaramazlar

Platon (MÖ 430-347) Evren geometrik ve ahenkli bir bir bütündür Evren küreseldir ve merkezinde yer vardır (~Pisagorcular) Evren bir eksen etrafında 24 saatte bir dönüş yapmaktadır ve diğer gök cisimleri bu dönüşle hareket etmektedir

Aristoteles (MÖ 384-322) Felsefe, fizik, biyoloji ve astronomi ile uğraştı Gerçeği arama, doğayı ve maddeyi açıklama çabası içindeydi, Dörtlü doğa tasarımı, Madde Form Etken Amaç

Aristoteles (MÖ 384-322) Tümevarım- tümdengelim döngüsünü ortaya attı Evren küreseldir ve merkezinde yer vardır Evren ay-üstü ve ay-altı olmak üzere ikiye ayrılır.

Evren küreseldir ve merkezinde yer vardır Evren ay-üstü ve ay-altı olmak üzere ikiye ayrılır.

Fizikte Doğal Hareket (kuvvet cismin kendi ağırlığı) ve Zorunlu hareket kavramlarını ortaya attı Sürekli ZH (kuvvet sürekli uygulanıyorsa) Süreli ZH (hareket başladıktan sonra kuvvet kaldırılıyorsa) Kuvvet olmazsa harekette olmaz, Havaya fırlatılan cisimler hava boşluğunun kuvvetiyle hareket eder Bu yaklaşımlardaki en önemli sorun sadece gözleme dayanmasıdır. Yaklaşımlar Rönesans’a kadar etkisini sürdürmüştür.

Biyolojide, 520 hayvan türünün tanımını yapmış ve davranış yapılarını belirlemiştir, Embriyolojik gözlem ve üremeye ilişkin gözlemler yapmış ve yayınlamıştır, Canlıların oluşumuna yönelik ilk varsayım; Abiyogenez’i (kendiliğinden oluşum) ortaya attı

Eucleides (MÖ 300) Geometrinin öncülerindedir, Elementler adlı kitabında geometrinin 13 farklı konusunda çalışmalar yayınladı, Geometride aksiyomlar, postulatlar ve ispatlar getirerek sistematik bir araştırma alanı olmasında katkı sağlamıştır,

Archimedes (MÖ 287-212) Matematik ve fizikte önemli buluşlar yaptı, Optik alanında çalışmalar yaptı (dev çukur ayna) Bileşik makara sistemlerini (palanga) kullandı, Geometride kürenin alanını ve hacmini hesapladı, İntegral hesabının temellerini attı

Archimedes (MÖ 287-212)

Eşit olmayan kollara asılan ağırlıklar F1.a=F2.b prensibine uyarlar, “Bana yeterince uzun bir çubuk ve bir destek noktası verin dünyayı yerinden oynatayım”

Archimedes prensibi