Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

THALES.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "THALES."— Sunum transkripti:

1 THALES

2 M.Ö 624 – M.Ö 546 arasında yaşamıştır.
Sokrates öncesi dönemde yaşamış Anadolulu olan bir filozoftur. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılmıştır. Eski Yunan’ın Yedi Bilge’sinden ilkidir.

3 ARKA PLAN Thales'in yaşadığı tarihler tam olarak bilinmese de, kaynaklarda geçen bazı olayların tarihleri yardımıyla yaklaşık tahminlerde bulunulmuştur. Heredot'a göre (modern metotların saptamasıyla aynı şekilde) Thales 28 Mayıs 585(MÖ) tarihindeki güneş tutulmasını tahmin etmiştir.  Laertios Diogenes'in Atina'lı Apolloderus'tan vakayinamesinden yaptığı alıntıya göre Thales, 58. Olimpiyat döneminde(MÖ ) 78 yaşında ölmüştür.

4 TEORİLERİ TANRISAL GÜÇ SU MADDENİN İLK ÖGESİ ASTRONOMİ
MATEMATİK - GEOMETRİ

5 TANRISAL GÜÇ Her şeyin Tanrılarla (daimonlarla) dolu olduğuna inanmış olabilir. Ona göre dünyada Tanrısal olmayan hiçbir şey yoktur diye belirtilir. Tanrısal gücü, mıknatıs taşındaki çekme kuvveti gibi bir hayat gücü (ruh) olarak yorumlamıştır. 

6 SU MADDENİN İLK ÖGESİ Thales maddenin ilk öğesi (arkhe) olarak suyu ileri sürmüştür.  İlk öğe olduğundan dolayı toprağın suyun üzerinde bulunduğunu ve dünyanın su tarafından taşındığını söylemiştir.  “Dünya bir gemi gibi hareket ediyormuş ve suyun hareketliliği nedeniyle sallandığı zaman insanlar deprem oluyor sanıyormuş.”

7 ASTRONOMİ Herodot'a ve Eudemos'a göre (28 Mayıs MÖ 585'te gerçekleştiği kabul edilen) Güneş tutulmasını önceden hesaplayıp haber vermiştir. Astronomi ile uğraşan ve gün dönümlerini önceden hesaplayan biri olarak astronomdur. Gölgemizin bizimle aynı uzunlukta olduğu zamanı gözleyerek, piramitleri gölgelerine bakarak ölçmüştür.  Aynı zamanda Nil nehrinin yükselmesinin rüzgara bağlı olduğunu bulmuştur.

8

9 MATEMATİK - GEOMETRİ Matematik alanında çığırlar açmış birisidir.
Mısırlılardan geometriyi öğrenip Yunanlılara tanıtmıştır. Bulduğu bazı geometri teoremleri şunlardır:

10 Çap çemberi iki eşit parçaya böler.
Bir ikizkenar üçgenin taban açıları birbirine eşittir. Birbirini kesen iki doğrunun oluşturduğu ters açılar birbirine eşittir.

11 Köşesi çember üzerinde olan ve çapı gören açı, dik açıdır.
Tabanı ve buna komşu iki açısı verilen üçgen çizilebilir. Genelleştirilmiş 1959 Thales teoremine göre,E noktası AC doğru çizgisi üzerinde olmasa,içerde veya dışarda olsa bile CB/BA=(AB^t-BD^t)^(1/t)/ED vardır.(t=1) hali bilinen klasik Thales teoremidir.

12

13 THALES TEOREMİ Paralel doğrular kendilerini kesen  doğruları aynı oranda bölerler.  d1 // d2 // d3  doğruları için ; elde edilir

14 [AB] // [DE] ise oluşan içters  açıların eşitliğinden,
ABC ~ EDC olur. Buradan, Eşitliği elde edilir. Buna da Kelebek Benzerliği de denir

15

16 HAZIRLAYAN YUSUF EMRE SÜTÇÜ


"THALES." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları