SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Advertisements

İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
TÜRKÇENİN GÜCÜ.
Karahanlılar Gazneliler
ORHUN YAZITLARI.
GÖKTÜRK DEVLETİ VE EĞİTİM.
ÜNİTE 5 İPEK YOLUNDA TÜRKLER KONU: Destan Yazan Türkler
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
Yeni Nesil Program Yazma Dili Ufukcan Eski
Göktürklerde Eğitim.
YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
T A R İ H ORTA ASYA TÜRK TARİHİ K P S 1 . C O M GÖÇLER
GİRİŞ Üç kıtada tarih boyunca geniş sahalara yayılan Türkler, gittikleri yerlerde birçok kültür merkezleri meydana getirmişler, temas ettikleri çevrelere.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
GÖKTÜRK YAZITLARI VE ÖZELLİKLERİ
GÖKTÜRK DEVLETİ 1-Bumin Kağan tarafından Avar
I. GÖKTÜRK DEVLETİ.
YAZI DEVRİMİ Hazırlayan: Hilal Gül.
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
GÖKTÜRK YAZITLARI *BENGÜ TAŞLAR
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
UYGURLAR.
TÜRK KAVRAMI VE KÖKENİ.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
AŞAĞIDA VERİLEN BAŞLIKLARLA EŞLEŞEN KAVRAMLARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
Uygurlar.
Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ
Türkçe veya Türkiye Türkçesi, batıda Balkanlar’dan doğuda Hazar Denizi sahasına kadar konuşulan Altay dillerinden biridir. Yaşı, en eski hesaplara göre.
İÇİNDEKİLER Orhun Yazıtları Göktürk (Orhun-Köktürk) Yazıtları
AD/SOYAD Meryem Kılıç SINIF/NO 10-E 439 DERS EDEBİYAT
KÖKTÜRKLER.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ
ASYA HUN DEVLETİ.
I. KÖKTÜRK DEVLETİ ( ).
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK TARİHİ
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
KÜLTÜR AKTARIMINDA DİLİN ÖNEMİ
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Harf İnkılabı
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Abece, insanların eski çağlardan bugüne ağız ve dil yoluyla bir takım sesler çıkartılmasını keşfetmesiyle birlikte seslerin yazıdaki karşılığı olan işaretlerin.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
Altı adet Göktürk Kitabesi vardır. Ama bunlardan üç tanesi önemlidir. Bunlar; 1. KÜLTİGİN KİTABESİ(ABİDESİ) 2. BİLGE KAĞAN KİTABESİ(ABİDESİ) 3. TONYUKUK.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
Sakine HAKKOYMAZ Öğretim Görevlisi. ORHUN YAZITLARI.
SERKAN SÜRÜCÜ a) E ğ itim Anlayı ş ı İlk Türk Devletleri’nde bilgiye ve bilgili insana önem verilmiştir. Cesur ve bilgili anlamında “alp insan” anlayışının.
TÜRKLERDE YAZI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türk Sanatı Tarihi Ders I. Orta Asya Türk Devletlerinin Sanatı Türklerin ana yurdu, Orta Asya adı ile bilinen; doğuda Kingan dağları, batıda Hazar Deni­zi,
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
ESKİ ALFABELER Emirhan çolak 8/A 105 Öğretmen:Sevinç Sarı.
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
Sunum transkripti:

SÜLEYMAN CURA İLKÖĞRETİM OKULU

ORTA ASYA TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYETİ

Türklerin Kullandığı Alfabeler - Göktürk Alfabesi Uygur Alfabesi Arap Alfabesi - Latin Alfabesi

38 harflidir. Dördü sesli, diğerleri sessizdir. Sağdan sola yazılır. (Kutluk Devleti kullandı.) Göktürk Alfabesi ile yazılmış TÜRK adı Göktürk Alfabesi

Göktürk Alfabesi

Uygur Alfabesi 18 harflidir. Üçü sesli, on beşi sessizdir.Türklerin ikinci milli alfabeleridir. Sağdan sola yazılır. Harfler cümlenin başında, ortasında ve sonunda değişik yazılır.

Uygur Alfabesi

29 harftir. 3 sesli 27 sessizdir. Arap Alfabesi 29 harftir. 3 sesli 27 sessizdir. Sağdan sola yazılır. İslamiyetten sonra Karahanlılar, Selçuklular, Osmanlılar kullandılar.

29 harftir. 8 sesli 21 sessizdir. Latin Alfabesi 29 harftir. 8 sesli 21 sessizdir. Soldan sağa yazılır. 1928'de Atatürk'ün yaptığı harf inkılâbıyla kullanılan en son alfabe Latin alfabesidir.

devlet adamları adına dikilmiştir. ORHUN KİTABELERİ ( Göktürk Yazıtları ) Tarihte Türk adının geçtiği ilk Türkçe kitabedir. Bilge Kağan, Kültegin, Tonyukuk Orhun Kitabeleri devlet adamları adına dikilmiştir.

ORHUN KİTABELERİ

KİTABELER Kitabelerin yazarı=YOLLUĞ TİGİN Kitabeleri Bulan=STRAHLENBERG Kitabeleri Okuyan (çözen)=WİLHELM THOMSEN İlk Okunan Kelime=TENGRİ ve TÜRK BUDUN

Bilge Kağan Kitabesi Kül Tigin Abidesinin 1 km uzağındadır. Çince kitabenin altından Türkçe kitabe devam etmektedir. Ancak Çince kitabe tamamen silinmiştir. Bilge Kağan'ın ölümünden 1 yıl sonra oğlu tarafından yaptırılmıştır. Kitabede Bilge Kağan ve yeğeni Yollug Tigin'in sözleri yer almaktadır. Bilge Kağan Kitabesi hem devrilmiş, hem de parçalanmıştır. O yüzden tahribat ve silinti Bilge Kağan Kitabesinde çok fazladır. Bu abidenin etrafında yine türbe enkazı, heykeller ve balballar bulunmaktadır.

Bilge Kağan Yazıtından

MOĞOLİSTAN'DA BİLGE KAĞAN'IN HAZİNESİ BULUNDU! "Bilge Kağan'ın hazinesi" adı verilen, 4.000 parça altın ve gümüş eşya, II. Göktürk hükümdarı Bilge Kağan'a ait olan, 1890'dan bu yana Moğolistan'da yapılan kazı ile aranan hazineyi Türk arkeologlar buldu. ABD'den Japonya'ya Rusya'dan Kanada'ya hatta Danimarka'ya kadar pek çok arkeolog 110 yıldır bu hazinenin peşindeydi.

Tonyukuk Kitabesi Diğer iki abidenin biraz daha doğusunda bulunmaktadır. Devrilmemiş dört cepheli iki taş halindedir. Bu abideyi, büyük devlet adamı Tonyukuk, yaşlılık döneminde bizzat diktirmiştir. Yazılı metin Tonyukuk tarafından hazırlanmıştır.

Kültegin Kitabesi Bilge Kağan tarafından kardeşi Kül Tigin adına yaptırılmıştır. Kağan olmasında önemli rol oynayan Kül Tigin'e duyduğu minnet duygularının ifadesi olarak, Bilge Kağan tarafından yaptırılan Kül Tigin Abidesi, Orhun Kitabeleri arasından en dikkat çekici olanıdır.

Kültegin Kitabesi Güney Yüz Batı Yüzü

Kültegin Kitabesi

Göktürk Yazıtlarının Türk tarihindeki Önemi Türk yazısının en eski örnekleridir. Türk adının geçtiği ilk Türkçe kitabedir. Türk tarihinin ilk eserleridir. Türk hitabet sanatının ilk örnekleridir.

Orhun Nehri Şelalesi

SONUÇ Tarihte bilinen ilk Türk devleti Hunlardır.   Türk adı ile kurulan ilk Türk devleti Göktürklerdir.   Türk toplulukları içinde ilk yerleşik hayata geçen Uygurlardır.   Türk toplulukları içinde Müslümanlığı ilk benimseyen Karluklardır.   Türk toplulukları içinde Museviliği ilk benimseyen Hazarlardır.   Türk tarihinde ilk devlet ve ordu örgütünü kuran Mete Han’dır.   Türklere ait bilinen ilk destan İskitlere (Sakalar) aittir.   Anadolu'ya ilk gelen Türk kavimi Hunlardır.   İstanbul’u kuşatan ilk Türk topluluğu Avlarlardır.   Türklerde ilk matbaa Uygurlarda görülür.   Türk toplulukları içinde en aktif ve belirleyici boy, Oğuz boyudur.   Türk tarihinin en önemli yazılı kaynakları Orhun Yazıtları 'dır.   Çin'e karşı ayaklanarak bağımsızlıklarını yeniden kazanan topluluk Göktürklerdir.  

MEVLÜT KIRCALI