FOTOSENTEZ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Fotosentez Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM,TANIYALIM
BİTKİ FİZYOLOJİSİ Bitki fizyolojisi bitkilerin hayatları süresince meydana gelen çeşitli hayati olay ve belirtilerini inceleyen bir bilimdir. Bitkilerde.
Bitkilerde Taşıma Sistemi
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
ENERJİ VE YAŞAM NEJLA ADA
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
Bileşikler ve Formülleri
Fotosentez Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
FOTOSENTEZ FOTOSENTEZ Hazırlayan :E.Önal.
CANLILAR ARASI ENERJİ İLİŞKİLERİ
BİTKİLER.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
MADDE DÖNGÜLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
HÜCRENİN YAPISI.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ
Başla Intro(001) Yardım(004) Kazanımlar(002) Güneş enerjisini canlılar nasıl kullanır?( Enerji Kaynağı: Güneş) 200.
Fotosentez.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
FOTOSENTEZ VE KEMOSENTEZ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
FOTOSENTEZ Hazırlayan :E.Önal.
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
Hazırlayan :Serdar SARICI
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
FOTOSENTEZ.
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
MADDE DÖNGÜLERİ.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
BİTKİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR? BİTKİLERLE İLGİLİ GENEL VE İLGİNÇ
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
KEMOSENTEZ Anlaşılacağı gibi ancak kloroplastları olan, belli pigmentleri olan bitki hücreleri fotosentezle dışarıdan aldıkları enerjiyi moleküller içinde.
FOTOSENTEZ.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
Sunum transkripti:

FOTOSENTEZ

Fotosentez Nedir? Bütün enerjilerin kaynağı Güneş’tir. Hiçbir canlı Güneş’in ışık enerjisini doğrudan kullanamaz; ancak onu başka enerji şekillerine dönüştürerek Güneş’in ışık enerjisinden yararlanabilir. Klorofil gibi özel pigmentlere sahip bitkiler, algler, bakteriler Güneş enerjisini tutarak hücrelerin yararlanabileceği enerji şekline dönüştürür. Yeşil bitkilerin Güneş enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik besin maddesi sentezlemesi olayına fotosentez denir.

BİTKİNİN KİMYA FABRİKASI “YAPRAK” Yapraklar, görevlerine uygun özellikler taşır. Yaprağın yassı biçimi, tüm hücrelerin dış ortama yakın olmasını sağlar; böylece gaz alışverişi kolaylaşır. Yaprakların birçok gözeneğe sahip olması gaz alışverişini kolaylaştırır. Yaprakların geniş olan yüzeyleri, Güneş ışığından kaynaklanan fazla ısının atılmasını sağlar.

BİTKİNİN KİMYA FABRİKASI “YAPRAK” Yaprağın Kısımları : Yaprak sapı Yaprak kını Yaprak ayası

YAPRAK KESİTİ

BİTKİNİN KİMYA FABRİKASI “YAPRAK” Yaprak Çeşitleri Ayalarına Göre Yapraklar Basit Yaprak Bileşik Yaprak Damar Şekillerine Göre Yapraklar Tüysü damarlı El ayası damarlı Paralel damarlı

BİTKİNİN KİMYA FABRİKASI “YAPRAK” Yaprağın Görevleri : Solunum yapmak Terleme yapmak Fotosentez yapmak

FOTOSENTEZ NASIL GERÇEKLEŞİR ? Yeşil bitkiler, topraktan aldıkları madensel tuz ve suyu odun borularıyla yapraklara kadar taşır. Yapraklardaki klorofiller, Güneş ışığını emerler ve kloroplastlarda fotosentez reaksiyonları gerçekleşir. Gerçekleşen reaksiyonlar sonucunda besin (glikoz) oluşur ve oksijen açığa çıkar. Güneş Işığı Karbondioksit + Su Besin + Oksijen Klorofil

Fotosentezin Şeması

FOTOSENTEZ İÇİN GEREKLİ OLANLAR İçeride Üretilenler Enzim Klorofil Dışarıdan Alınanlar Karbondioksit Su Işık Madensel tuzlar

KLOROFİL MOLEKÜLÜ Fotosentezi gerçekleştiren molekül, klorofildir. Fotosentez mekanizması, bir klorofil molekülünün Güneş ışığını absorbe etmesiyle (emmesiyle) başlar.

FOTOSENTEZİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Çevresel Faktörler Karbondioksit miktarı Işık şiddeti Sıcaklık Mineral tuzları Genetik Faktörler Kloroplast sayısı Su miktarı Yaprak genişliği Stomaların yapısı ve sayısı Kutikula kalınlığı Enzim miktarı

FOTOSENTEZ İLE SOLUNUMUN FARKLARI Besin ve oksijen üretilir. Su ve karbondioksit kullanılır. Işık gereklidir. Işık enerjisi, kimyasal enerjiye çevrilir. Isı alan bir olaydır. SOLUNUM Besin ve oksijen tüketilir. Su ve karbondioksit açığa çıkar. Işık gerekmez. Kimyasal bağ enerjisi, ATP enerjisine çevrilir. Isı veren bir olaydır.

FOTOSENTEZİN YERYÜZÜNDEKİ HAYAT İÇİN ÖNEMİ Yaprak, çiçek, tohum, meyve gibi ölen organların yenilenmesini, Bitki kütlesinin artmasını, Hayvanlarla insanların tükettiği besin maddelerinin oluşumunu sağlar. Fotosentez yapan yeşil bitkiler; Petrol, kömür, doğal gazın kaynağını oluşturur. Kireç taşlarının yapısına dolaylı olarak katkıda bulunur. Canlıların ihtiyacı olan oksijeni üretir. Fotosentez atmosferdeki gaz oranlarının sabit kalmasını sağlar.

FOTOSENTEZ MUCİZESİ

KAYNAKÇA Özer BULUT, Davut SAĞDIÇ, Selim KORKMAZ; Lise BİYOLOJİ 3; 3. Baskı, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul-2000 Liselere Hazırlık Eliften Dergisi; Elit Yayıncılık ÖSS’ye Hazırlık Biyoloji; Fem Yayınları; İzmir-2001 Banu GÜNGÖR, Dr. İlbilge DÖKME, Salim ÜLKER, F. Nadan YILDIRAN, Dr. Raziye AYDINLI, Z. Bilge BAŞ; İlköğretim Fen Bilgisi 6 Ders Kitabı; Milli Eğitim Basımevi, İstanbul-2002

KAYNAKÇA Tematik Ansiklopedi Thema Larousse; 3. Cilt; Milliyet Yayınları; İstanbul-1993 http://www.bilgilerdunyası.com.tr http://www.harunyahya.org.tr http://www.esselam.net