MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Advertisements

DOĞAL KAYNAKLAR VE İNSAN
Çevre kİmyasi.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
Elementler ve Sembolleri
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Maden Yatakları bakımından Türkiye,çok zengin bir ülkedir. Ve yaklaşık 30 değişik maden türüyle dünyada madencilik bakımından en.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
Maden Mühendisliğine Giriş
YAYGIN MALZEMELER -Kireç, harç, beton -Cam, seramik, porselen -Boyalar
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
HANGİ MADDELER ELEKTRİK ENERJİSİNİ İLETİR.. KAZANIMLAR 1-Maddelerin elektrik enerjisini iletip iletmediklerini test etmek için basit elektrik devresi.
3-Teknolojik Gelişmeler 4-İhtiyaç ve İstekler
Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları.
PERİYODİK CETVEL.
MADENCİLİĞE GİRİŞ.
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
Elemetler Ve Bileşikler
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
ISI VE SICAKLIK.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
FOSİL YAKITLAR KÖMÜRLER
Enerji Kaynağı Güneş.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Maddenin yapısı ve özellikleri
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
NASIL SINIFLANDIRILIR?
ISI VE SICAKLIK.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Maden Nedir? Yerkabuğunun farklı derinliklerinden çıkarılan, ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlere  Maden denir. Bir yerdeki madenlerin tahmin.
DEMİRDIŞI METALLER.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Hazırlayan: Sınıf: No.:
ISI VE SICAKLIK.
BİTKİSEL LİFLER (Sisal, Manila Keneviri(Abaca), Koko Lifi )
MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI YAPI TEKNOLOJİSİ DERSİ FİNAL TESLİMİ BURCU KÜBRA AYDOĞAN ÖĞR.GÖR. BUKET GİRESUN.
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
ISI VE SICAKLIK.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN.
Korozyon ve Katodik Koruma
Korozyon ve Katodik Koruma İnş.Müh. Seyit ERDEN Met. Müh. M. Caner DEĞERTEKİN.
Sunum transkripti:

MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM -ALTIN -TAŞKÖMÜRÜ -GÜMÜŞ -LİNYİT -CİVA -PETROL -POTASYUM -ASBES

DEMİR Simgesi: fe Çekme yada sıkıştırmaya karşı dirençli ve dayanıklı- dır. Levha haline gelebilir. Isıtılarak biçimi değiştirile- bilir. Tel haline getirilmesi kolaydır.

-DEMİR- ÇIKARILDIĞI BÖGELER

-DEMİR- ÜRÜNLERİ Kapı,profil,musluk gibi günlük hayatta ihtiyacımız olan çeşitli maddelerin üretimin- de kullanılır.

BAKIR Simgesi: Cu Kırmızımsı renkli bir metaldir. İnsanlar ta- rafından kullanılan ilk metal, çağlar boyunca kullanımı açısından da demirden sonra ikinci madendir.

-BAKIR- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

mında, tel, kablo yapımında ve buna benzer maddelerin -BAKIR- ÜRÜNLERİ Süs eşyası yapı- mında, tel, kablo yapımında ve buna benzer maddelerin üretiminde kullanı-lır.

-KURŞUN- Simgesi: Pb Mavimsi renkli ağır bir metaldir.Çok kolay işlen-diği için birçok alanda kullanılır.

-KURŞUN- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

Özellikle su borusu ve çatı yapımı gibi birçok alanında kullanılır. -KURŞUN- ÜRÜNLERİ Özellikle su borusu ve çatı yapımı gibi birçok alanında kullanılır.

-ALTIN- Simgesi: Au Parlak sarı renkte, yoğun telleşen,havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek olan bir madendir.

-ALTIN- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

-ALTIN- ÜRÜNLERİ Özellikle takı malze–melerinde kullanılır. Değerli olması nede- niyle yatırım aracı olarak da kullanılır.

GÜMÜŞ Simgesi: Ag Doğada çok az bulunan bir madendir. Beyazımsı kalay kolay bozulmayan bir madendir.

-GÜMÜŞ- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

Büyük oranda süs eşyası olarak kullanılır. -GÜMÜŞ- ÜRÜNLERİ Büyük oranda süs eşyası olarak kullanılır.

CİVA Simgesi: Hg Normal ısıda sıvı halinde bulunan gümüş renkli bir madendir. Bir sıvı için yo- ğunluğu oldukça fazladır.

-CİVA- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

minde sıkça kullanılan civa termometrelerde kullanılarak hayatımız- -CİVA- ÜRÜNLERİ Kimyasal madde üreti- minde sıkça kullanılan civa termometrelerde kullanılarak hayatımız- da çok önemli bir yere sahip olmuştur.

POTASYUM Simgesi: K Yumuşak ve dövülgen bir madendir, yeni ke- silmiş yüzeyleri gümüş parlaklığındadır, fakat Daha sonra havada ok- sitlenerek kararır.

-POTASYUM- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

Potasyumun bir çok Kullanım alanının ya- nında en önemlisi or- -POTASYUM- ÜRÜNLERİ Potasyumun bir çok Kullanım alanının ya- nında en önemlisi or- ganik tarımda kulla- nılmasıdır. Gübre üre- Timinde kullanılır.

KÜKÜRT Simgesi: S Ticari alanda satılan kü- kürt ya toz halindedir ya- da silindir biçiminde küt- lelerden oluşur. Kolayca erimesi nedeniyle doğal kaynaklardan eritme yöntemiyle çıkarılır.

-KÜKÜRT- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

Kükürt enerji üretiminde önemli bir yere sahiptir. -KÜKÜRT- ÜRÜNLERİ Kükürt enerji üretiminde önemli bir yere sahiptir. kibrit imalatında kullanıl- ması bu madeni hayatı- za sokmuştur.

BOKSİT Simgesi: Bo doğada kırılgan, rengi kremden kırmızıya ka- dar değişen tortul ka- yaçlar halinde bulunur yüzeyi parlak ve in- si görünümdedir.

-BOKSİT- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

da işimizi kolaylaştır. -BOKSİT- ÜRÜNLERİ Boksit aliminyumun temel kaynağı olma- sı nedeniyle yaşamı- mızın bir çok alanın- da işimizi kolaylaştır.

TAŞKÖMÜRÜ Jeolojik devirler boyunca dönüşüme uğrayarak bü- yük bir kalori gücü ka- zanan bitki fosillerinden meydana gelmiş inorga- nik katı yakıt.

-TAŞKÖMÜRÜ- ÇIKARTILDIĞI BÖLGELER

En önemli kullanım alanı yakacak malzemesi olarak kullanılmasıdır. -TAŞKÖMÜRÜ- ÜRÜNLERİ En önemli kullanım alanı yakacak malzemesi olarak kullanılmasıdır.

LİNYİT Linyit bataklıklardaki Bitki kalıntılarının bo- zuşması, sonrada ya- vaş yavaş alüvyol çö- keltileriyle örtülmesi sonucu oluşur. Tozu kahverengidir.

-LİNYİT- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

Enerji üretiminde kullanılır, yakacak malzemesi -LİNYİT- ÜRÜNLERİ Enerji üretiminde kullanılır, yakacak malzemesi olarakta kullanılarak hayatımıza girer.

PETROL Denizlerde yaşayan, ırmak ağızlarında;denizlerde çoğalan hayvansal veya bitkisel veya canlı organizmaların artıkların- Dan meydana geldiği sanılır. Tortul arazilerde bulunur.

-PETROL- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

-PETROL- ÜRÜNLERİ En önemli kullanım alanı araç yakıtı olarak kulla- nılmasıdır. Hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan plastik mazemele- rin ham maddesidir.

ASBEST Lifli yapıda bulunun bazı inorganik mad- delere denilir. Bu lif- ler işlenerek ateşe Isıya dayanıklı çeşit- li maddelere dönüş- türülebilir.

-ASBEST- ÇIKARILDIĞI BÖLGELER

Isıya dayanıklı olmasından Dolayı bir çok alanda kullanı- -ASBEST- ÜRÜNLERİ Isıya dayanıklı olmasından Dolayı bir çok alanda kullanı- lır. Çatı kaplama malzemesi Olarak, iplik olarak kullanılır. Isıya dayanıklı boru gibi maddelerin imalatında da kullanılır.