“” Ni-Şaponit- Montmorillonit PİMELİT “”Ni-KloritSUHARTİT “”4-30Ni-KrizotilGARNİERİT “”64-7NiSMİLLERİT Bozunma(Fe-Ni-Co)S 2 BRAVOİT “” (Ni-Co)As 3 –

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UYGULAMALI JEOKİMYA BÖLÜM 10 UYGULAMALI JEOKİMYA GİRİŞ
Advertisements

DOĞAL TAŞLAR VE MERMERLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
MANGAN.
DEMİR.
 WOLFRAMİT İÇİNDE AYRICA SN-CA-AS- Bİ-SB-MO-S-PB-ZN VE U BULUNABİLİR.  HER ELEMENTİN TENÖRÜ % 0,25 İLE 2 ARASINDA DEĞİŞEBİLİR.  EN DÜŞÜK İŞLETME.
YERKÜRE Kabuk Manto Üst Alt Çekirdek  İç Dış.
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
İZOTİP KRİSTAL BİRİM FORMÜLLERİNİN YAPISI VE UZAY GRUPLARI EŞİT, KOORDİNASYON POLİEDERLERİNİN ŞEKİLLERİ VE ATOMSAL İLİŞKİLERİ EŞİT VEYA BENZER OLAN KRİSTALLERDİR.
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Akışkanlar ve Reaksiyonlar
KURŞUN-ÇİNKO.
MAGMATİK KAYAÇLARIN SINIFLANDIRILMALARI
Kayaç Oluşturan Bileşenler
ELEKTROKİMYA.
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
OKSİJEN İZOTOPLARINA İLİŞKİN SORULAR
S TİPİ- SEDİMANTER VEYA KITASAL KABUK A TİPİ- ALKALİ VEYA ATEKTONİK * CHAPEL VE WHİTE GRANİTOİDİK KAYAÇLARI SINIFLANDIRMIŞTIR. I TİPİ – MAGMATİK.
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
KÖMÜRLERDEKİ ANORGANİK BİLEŞENLER
Kristal Katılar Kristal katılar
YERKABUĞUNUN GİZEMİ Seher TOKATÇI Fen Bilgisi Öğretmenliği
ANTİMON TARİHCESİ · ANTİMON ÇOK ESKİDEN BERİ KULLANILAN BİR METALDİR.
KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN
* CEVHER YATAKLARININ ARANMASINDA ÖNEMLİ
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
Kimyasal Tepkimeler.
MADEN YATAKLARI DEĞERLENDİRME PROJE: KANADA’DA PREKAMBRİYEN KALKANLARINDA SÜLFİD YATAKLARI MERVE ÇAKMAK Bölgenin bütünün incelenmesi (LİTERATÜR.
Maden Mühendisliğine Giriş
BAKIR.
Formülü: FeCr2O4 kübiktir. Yoğunluğu: ~4,8 –7,19 değişken
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
Bakır, gümüş, altın. Elde edilişleri ve kimyasal reaksiyonları.
Kimya performans ödevi
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
ANA KAYAÇ: GRANİT-GRANİTOİDİK KYÇ. YARARLI ELEMENTLER: %1’E KADAR RE, SN, W, AU, V ZARARLI ELEMENTLER: CU %3’Ü GEÇMEMELİ İŞLETME TENÖRÜ: %1-0,4 ARASI.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Yerkürenin Katmanları
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER DERS-1
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KROMİT
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
KAYAÇLAR.
ELEKTROKİMYA.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
KAYAÇLAR-MİNERALLER-MADENLER
KAYAÇLAR.
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
İYON YÜKÜ VE YÜKSELTGENME BASAMAĞI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son.
T.C ( ) Tarihleri Arası Madeni Paraları
DEMİRDIŞI METALLER.
Sedimantolojik olarak; tane boyu 4m’ un altında olan partiküllerdir.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
Maden Yatakları 2 Prof.Dr. Miraç AKÇAY Ders notları ve
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
1 Amorf katılar  Atom, iyon veya moleküller rastgele düzenlenmişlerdir.  Belirli bir geometrik şekilleri ve e.n. ları bulunmaz.  Örnek: cam, plastik,
Korozyon ve Katodik Koruma
DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.
JEM 310 PETROLOJİ.
Magmanın Katılaşma Evreleri
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
METAMORFİZMA VE PROTOLİT KAYALARIN TANIMI
Sunum transkripti:

“” Ni-Şaponit- Montmorillonit PİMELİT “”Ni-KloritSUHARTİT “”4-30Ni-KrizotilGARNİERİT “”64-7NiSMİLLERİT Bozunma(Fe-Ni-Co)S 2 BRAVOİT “” (Ni-Co)As 3 – (Co-Ni)As 3 katı çözeltisi KLOANTİT “”52Ni 11 As 8 MAVERİ “”28(Ni-Sb)AsSROMELSBERJİT “”27(Ni-Sb)AsSULMANİT “”26-40(Ni-As-Sb)SGERSDORFİT Hidrotermal40 Ni-28 SbNi(As-Sb)NİKELİN likit M.ve pnömatolitik 15-45(Ni-Fe) 9 S 2 PENTLANDİT Önemli Ni mineralleri Formülü% NiOluştuğu Evre

 SİLİKATLI CEVHERLER SÜLFÜRLERE ORANLA DAHA KOLAY İŞLETİLEBİLİR. (ÇÜNKÜ BOZUNMA ÜRÜNÜ BULUNDURURLAR)  İŞLETME TENÖRÜ % 0,5  ZARARLI ELEMENTLERİ  Pb-Zn-Bi-As, MgO %15 DEN, Al 2 O 3 %17 DEN FAZLA OLMAMALI  HİDROTERMAL EVREDE Nİ- ARSENAT VE SÜLFİTLİ BİLEŞİKLER HALİNDEDİRLER VE GENELLİKLE PEK ZENGİN, EKONOMİK DEĞİLDİRLER

 AYRICA Cu, Pb, Zn, Ag, Pt, Co, Sn, Se, Fe, Bi, As BİLİNMELİDİR  CaO VE MgO ARTIŞI FAZLA ENERJİ KULLANDIRIR.  S YE OLAN AFİNİTE O 2 YE OLAN AFİNİTEDEN FAZLA  ULTRABAZİKLERDE Mg YERİNİ DİYADOH OLARAK ALIR.

Mağmatojen Ni yatakları LİKİT ENJEKSİYON YATAKLARI (sinjenetik-eksojen)  ULTRABAZİK MAĞMALARDA Fe-Ni ZENGİNDİR. S DE MEVCUTSA Fe-Ni S MİNERALLERİ OLUŞUR  BU SÜLFİTLERDE Pt VE Co’ DA ZENGİNLEŞEBİLİR.  LİKİT AYRIŞIMLARDA YAN KAYAÇTA BOZUNMA AZDIR. LİKİT ENJEKSİYONDA;  MİNERALLERİ: Nİ-PİROTİN, PENTLANDİT, METALİK PT, PD, MANYETİT,  BOZUNMA SONUCU PİROTİNDEN  PİRİT VE BRAVOİT VE MARKASİT OLUŞABİLİR.  GANG MİNERALLERİ : OLİVİN, PRX (OJİT), AMFİBOL(HB) VE CA-PLAJİOKLAZ, BİOTİT VE KUVARS  YAN KAYAÇLARI :NORİT, GABROİK VE DİYORİTİK KAYAÇLAR (NORİTLER DAHA ÇOK)

 CEVHER ŞEKİLLERİ : BANT, ŞİLİR, İMPREGNASYON  BOZUNMA ÇEŞİTLERİ : HORNBLENDLEŞME, BİYOTİTLEŞME, KLORİTLEŞME, SOSSURİTLEŞME, ALBİTLEŞME  ÖNEMLİ YATAKLAR : ESKİ KALKANLARDA. SUDBURY EN MEŞHURUDUR  SUDBURY : ÖNEMLİ MİNERALLERİ Nİ- PENTLANDİT, Nİ- PİROTİN, KALKOPİRİT, VE DİĞER.  OFFSET CEVHERLERDE PNÖMATOLİTİK VE HİDROTERMAL PARAJENEZLER VARDIR.  DÜNYA ÜRETİMİNİN %80 KADARI

Hidrotermal oluşumlar İnisiyal mağmatizmaya bağlı olarak oluşurlarİnisiyal mağmatizmaya bağlı olarak oluşurlar likit enjeksiyon ve likit ayrışım’ a bağlılikit enjeksiyon ve likit ayrışım’ a bağlı Ni-Co-Ag- As bol miktardadır ve Ni-Co-Ag-As formasyonu olarak adlandırılırlarNi-Co-Ag- As bol miktardadır ve Ni-Co-Ag-As formasyonu olarak adlandırılırlar Bu yataklar Ni-Co dan ziyade Au-Ag için ve U için önemlidirBu yataklar Ni-Co dan ziyade Au-Ag için ve U için önemlidir Plütonik hidrotermallere bağlı cevherler ise genellikle Granitlere bağlıdırlar.Plütonik hidrotermallere bağlı cevherler ise genellikle Granitlere bağlıdırlar. Co-Ni-U-Bi-Ag fazla olduğu için bu mineraller-Co-Ni-U-Bi-Ag fazla olduğu için bu mineraller- Co-Ni-U-Bi-Ag formasyonu denilirCo-Ni-U-Bi-Ag formasyonu denilir Bu formasyon mezotermal bir formasyondur.Bu formasyon mezotermal bir formasyondur.

Bozunma yatakları  Mineraller bozunmaya uğradığında Fe üstte kalıp Demir-şapka oluşturur.  Göç eden Ni, aşağı göçüp zenginleşebilir.  Ni-Karbonat olarak taze seviyelere kadar gidebilir  Giderken Ni-Hidrosilikatlar oluşturabilir (Primer kayaçta Ni zenginse böyle bir oluşum gerçekleşir.)