Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖZELTİLER GRUP KIRMIZI.
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
7.SINIF KONULARI KARMA TESTLER
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNABİLİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
ÇÖZELTİLER.
Birbiri içinde tam olarak karışabilen, her noktası aynı dağılımı gösteren, tek fazlı karışımlara homojen karışımlar, her noktası aynı dağılımı gösteremeyen.
6.KarIŞImlar Günlük hayatta da yiyecek ve içeceklerimizin ço¤unu, elementleri veya bileşikleri birbirine karıştırarak elde ederiz. Do¤adaki maddelerin.
KARIŞIMLAR.
Bileşikler Ve Formülleri
ÇÖZELTİLER VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
Karışım ve özelikler.
BÖLÜM 14: Çözeltiler ve Fiziksel Özellikleri
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
Çözünürlük ve baskı. Roult kanunu. Koligatif özellikler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI
Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım.
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
ÇöZELTİLER.
KARIŞIMLAR.
Çözeltiler.
HOMOJEN KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLERDE ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ORANLARI
Kimya Koligatif Özellikler.
Karışımlar.
KARIŞIMLAR.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLaR.
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
ÇÖZELTİ HAZIRLAMA VE DERİŞİM TÜRLERİ
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
ÇÖZÜNÜRLÜK ve ÇÖZÜNÜRLÜK HESAPLARI.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Madde Ve Enerji
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
Sunum transkripti:

Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU ÇÖZELTİLER Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU

ÇÖZELTİLER Çözeltilerin Derişimleri Çözeltilerin Özellikleri Çözeltilerin Bileşenlerine Ayrılması

Çözeltiler Bir karışımda genellikle fazla miktarda bulunan ve karışımın halini (katı,sıvı, gaz) belirleyen bileşene çözücü , az bileşene ise çözünen denir.çözen ve çözünenin oluşturduğu homojen ve çoğunlukla saydam bir fazlı karışımlara çözelti denir.

Çözelti Çeşitleri Çözeltiler doygunluklarına göre 3’e ayrılır. **Doymuş çözeltiler **Doymamış çözeltiler **Aşırı doymuş çözeltiler Derişimlerine göre 2’ye ayrılır. **Seyreltik çözeltiler **Derişik çözeltiler Elektrik iletkenliklerine göre ikiye ayrılır. **Elektrolit çözeltiler **Elektrolit olmayan çözeltiler

DOYGUNLUKLARINA GÖRE ÇÖZELTİLER Bir çözeltide doygunluk miktarının altında madde çözünmüş ise ,bu çözeltiye doymuş çözelti denir. Bir çözeltide doygunluk miktarının üstünde madde çözünmüş ise ,bu çözeltiye aşırı doymuş çözelti denir. Belli bir sıcaklıkta ,çözücünün çözebileceği kadar çözünen madde içeren çözeltiye doymuş çözelti denir.

DERİŞİMLERİNE GÖRE ÇÖZELTİLER Az miktarda çözünmüş madde içeren çözeltilere seyreltik çözelti denir. Çok miktarda çözünmüş madde içeren çözeltilere çözeltilere derişik çözelti denir.

İLETKENLİKLERİNE GÖRE ÇÖZELTİLER Elektrik akımını ileten çözeltilere elektrolit çözelti denir.Molekül yapısı polar olan bileşikler ile iyonik yapılı bileşikler, suda iyonlar halinde çözünür ve çözeltide elektrik akımı bu iyonlar sayesinde iletilir. Elektrik akımını iletmeyen çözeltilere elektrolit olmayan çözeltiler denir.Su içinde iyonik değil de moleküler biçimde çözünen çözeltiler elektrik akımını iletmez.

Çözeltilerin Özellikleri Bir çözücüde, uçucu olmayan bir maddenin çözünmesi onun buhar basıncını düşürür. Bir çözeltide, uçucu olmayan bir maddenin çözünmesi, donma noktasının düşmesine sebep olur. Grafikler

Çözelti Kanunları Bir çözeltide kaynama noktası yükselmesi veya donma noktası düşmesi, çözeltide çözünmüş madde miktarı ile doğru orantılıdır. Aynı çözünen eşit miktarları içinde çözünen elektrolit olmayan maddelerin mol sayıları eşit ise ,bu çözeltilerin donma ve kaynama noktaları da eşittir.

SAF SU ŞEKERLİ SU

Çözeltilerin Derişimleri Kütlece yüzde(%) derişim bir çözeltinin 100 gramında çözünmüş halde bulunan gram cinsinden madde miktarına denir. Molar derişim (molarite)bir litre çözeltide çözünen maddenin mol sayısıdır. Normal derişim(normalite ) çözeltinin bir litresinde çözünen maddenin eş değer gram sayısına denir.

Eş Değer Gram Bir elementin eş değer gramı 1,008gram hidrojenle birleşebilen miktarına denir. **Elementlerin eş değer gramı ** Asitlerin eş değer gramı

Kütlece Yüzde Derişim çözünen madde miktarı *100 Kütlece yüzde = çözelti miktarı

Molarite Çözünenin mol sayısı Molarite = çözelti hacmi

Normalite Çözünenin eşdeğer gramı Normalite = çözelti hacmi

Çözeltilerin Bileşenlerine Ayrılması Çözücüsünün buharlaştırılmasıyla Çözünmüş katıyı kristallendirerek Kaynama noktaları farklılığından faydalanarak

Çözücünün buharlaştırılmasıyla çözeltilerin bileşenlerine ayrılması Katı maddelerin bir sıvıda çözünmesiyle oluşmuş çözeltiler , ısıya dayanıklı bir kap içinde ısıtılır.Bu yolla çözücü kaptan uzaklaştırılır, katı çözünen çözeltiden ayrılır.

Kristallendirilerek Ayırma Sıvı çözende iki ayrı katının çözünmesiyle oluşan çözeltiler ,çözünenlerin çözünürlüklerinin sıcaklıkla değişmesi esasından yararlanarak ayrılır.

Kaynama Noktası Farkından Yararlanarak Bileşenlerine Ayrılması Bu yöntemde sıvı içinde diğer bir sıvının çözünmesiyle oluşmuş çözelti, bileşenlerin kaynama noktalarına kadar ısıtılıp, soğutulur.Elde edilen buhar soğutucu yardımıyla soğutularak sıvılaştırılır. Yapılan bu işleme damıtma denir.

SORULAR

Aşağıdakilerden hangisinde verilen maddelerle çözelti elde edilemez Aşağıdakilerden hangisinde verilen maddelerle çözelti elde edilemez? A) Su, alkol B) Su, amonyak C) Su, zeytinyağı D) Sirke, limon suyu E) Sirke, tuz

Bir sıvının buharlaştırıldıktan sonra soğutularak yoğunlaştırılmasına işlemine ne denir? A) Seyreltme B) Çözünme C) Damıtma D) Kristalleşme E) Süblimleşme

Aşağıdakilerden hangisinde, verilen maddelerin çözünmesiyle hazırlanan sulu çözeltide elektrik akımı iletkenliği en az olur? A) Tuz; HCl B) HCl; şeker C) Tuz; şeker D) Şeker; alkol E) Alkol; NaOH

Saf su, 1 atm basınçta, 100 derecede kaynar Saf su, 1 atm basınçta, 100 derecede kaynar. Bir kaptaki saf suyun 100 dereceden daha düşük bir sıcaklıkta kaynamaya başlamasını sağlamak için; I. Tuz koyma II. Basıncı düşürme III. Bir karıştırıcı ile karıştırma A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) Yalnız III E) I ve III

X sudan daha uçucu bir sıvı, Y suda ve X sudan daha uçucu bir sıvı, Y suda ve X’ de çözünen, uçucu olmayan bir katıdır. Buna göre eşit koşullarda, aşağıdakilerden hangisinin kaynama noktası en düşüktür? A) Saf su B) Saf X C) Saf Y D) X ve Y karışımı E) Y ve su karışımı

Katı bir maddenin sıvı bir çözücüde çözünmesiyle hazırlanan çözelti hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Donma noktası saf çözücününkinden yüksektir. B) Kaynama noktası saf çözücününkinden düşüktür. C) Kaynama sırasında sıcaklık sabit kalmaz. D) Renkli olamaz E) Heterojendir

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP