SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
Sermaye Piyasası Kurumları
İHALEYE KATILMADA YETERLİK KURALLARI 1- EKONOMİK VE MALÎ YETERLİK 2- MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİK.
SERMAYE PİYASASI KURULU
Sermaye Piyasası Kanununda Örtülü Kazanç Aktarımı
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
 İdareler ve sektörden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda katılım ve rekabeti artıracak şekilde yapım işleri ihalelerini ilgilendiren önemli.
TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe E.A.H
20 TEMMUZ SAYILI R.G İŞYERİ HEKİMLERİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİ HK YÖNETMELİK SUNUMU ISG 503.
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
E-İhale, Elektronik İhale veya Online İhale sistemi B2B (şirketler arası ticaret) alanında kullanılan bir satınalma yöntemidir. Bir Alıcı şirketin ve.
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
Bağımsız Denetim : Finansal Tabloların önceden belirlenmiş muhasebe ve raporlama kriterlerine (muhasebe standartları) uygun bir biçimde hazırlanıp hazırlanmadığının.
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ Maliyet Bedeli (V.U.K. Md. 263).
İdarede yatırım, harcamaya dönük işlemler varsa
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
Harcama Yetkilileri.
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
İŞTİRAKLERİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ (YÖNTEMLER)
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
ORTAKLIK YAPISI. SPL’NİN LİSANSLAMA TEBLİĞİ KAPSAMINDA BAŞLICA GÖREVLERİ NELERDİR ? Sermaye piyasalarında ve halka açık ortaklıklarda çalışanların veya.
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Menkul Kıymet Borsaları
ELEKTRONİK TEBLİGAT ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ TEBLİĞLERİ.
Av. Prof. Dr. Mustafa AKKAYA. VERGİ HUKUKU TİCARET HUKUKU.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Halka Açık Anonim Şirketler
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
NİSAN 2016 TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ Levent ÖZGÜMÜ Ş Strateji Geli ş tirme Daire Ba ş kanı NİSAN 2016.
DENETİM VE GÖZETİM
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
NAKİT SERMAYE ARTIRIMINDA İNDİRİM
KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ VE TEBLİĞİ
Görev ve Sorumluluklar
İÇERİK Giriş Parçalı Geçiş Sistemi
Sermaye Piyasası Kanunu Çerçevesinde Gayrimenkul Değerleme
Sunum transkripti:

SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ? Ayça SANDIKCIOĞLU SPK Uzmanı 08.09.2011 – İstanbul

SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ 19.03.2008 tarihli Resmi Gazete Neleri düzenliyor? İlişkili taraf işlemlerine ilişkin yükümlülükler Pay sahipleri ile ilişkiler birimi Lisanslı personel istihdamı Yürürlük: a: Mart 2008 b&c: Mart 2009

SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ Ne zaman değişti? Seri:IV No:51 sayılı Tebliğ (RG: 16.03.2011) Seri:IV No:52 sayılı Tebliğ (RG: 20.07.2011) 28.11.2008 tarihli Kurul İlke Kararı Uygulama rehberi niteliğinde açıklayıcı karar

İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ Md.4 - Tek seferlik işlemler Nasıldı? Ne oldu? Payları borsada işlem gören ortaklıklar ile ilişkili tarafları arasındaki varlık, hizmet veya yükümlülük transferleri işlemlerinde her bir işlemin tutarının, ortaklığın Kurul düzenlemeleri uyarınca kamuya açıklanan son yıllık finansal tablolarında yer alan aktif toplamının veya brüt satışlar toplamının % 10 una veya daha fazlasına ulaşacağının öngörülmesi durumunda, işlem öncesinde, Kurulca esasları belirlenen kuruluşlara işlemin değerlemesinin yaptırılması zorunludur. Payları borsada işlem gören ortaklıklar ile ilişkili tarafları arasındaki varlık, hizmet veya yükümlülük transferleri işlemlerinde her bir işlemin tutarının, ortaklığın Kurul düzenlemeleri uyarınca kamuya açıklanan son yıllık finansal tablolarında yer alan aktif toplamının veya brüt satışlar toplamının % 5 ine veya daha fazlasına ulaşacağının öngörülmesi durumunda, işlem öncesinde, Kurulca esasları belirlenen kuruluşlara işlemin değerlemesinin yaptırılması zorunludur.

İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ Md.4 - Tek seferlik işlemler Değerleme raporu: “işlemin şartlarının adil ve makul olup olmadığı” Ortaklık yönetim kurulu, kararını raporu dikkate alarak verir. GK bilgilendirmesi: Tarafların ilişkileri, İşlemlerin niteliğine ilişkin bilgiler; Değerleme raporu özeti; Rapordan farklı işlemlerin gerekçesi, yapılacak ilk genel kurul toplantısından 15 gün önce ortakların incelemesine açılarak işlemler hakkında genel kurul toplantısında ortaklara bilgi verilir. Özel durum açıklaması

İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ Md.5 – Yaygın ve sürekli işlemler Ticari nitelikte olsun veya olmasın bir hesap dönemi içinde en az iki defa yapılan veya yapılacak olan işlemler mal alım satımı pazarlama hizmetleri danışmanlık hizmetleri

İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ Md.5 – Yaygın ve sürekli işlemler – ESKİ İşlemlere ilişkin şartlar YK tarafından belirlenir. İşlemlerin %10’luk eşiği aşması öngörülüyorsa işlemlerin şartlarının adil ve makul olup olmadığına ilişkin değerleme yaptırılır. YK, değerleme raporunu dikkate alarak işlemi gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine karar verir. Yıl sonunda, YK’nın belirlenen şartlara uyup uymadığına ilişkin ilave bir rapor hazırlanır. Rapor özeti ortakların incelemesine açılır, GK’da bilgi verilir. Özel durum açıklaması

İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ Md.5 – Yaygın ve sürekli işlemler – YENİ İşlemlere ilişkin şartlar YK tarafından belirlenir. İşlemlerin %10’luk eşiği aşması durumunda YK, işlemlerin şartlarına ve piyasa koşulları ile karşılaştırmasına ilişkin olarak bir rapor hazırlar. Rapor ortakların incelemesine açılır, GK’da bilgi verilir.

İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ Md.5 – Yaygın ve sürekli işlemler – YENİ Değerleme yaptırma yükümlülüğü kalktı Raporun içeriği değişti (Eskisi “şartları adil ve makul olup olmadığının tespiti” idi yenisinde sadece piyasa koşulları ile karşılaştırma var) İşlem öncesi ve sonrası olmak üzere iki ayrı rapor hazırlanmasına ilişkin yükümlülük kaldırıldı, raporun yıl sonunda hazırlanması yeterli Özel durum açıklaması yükümlülüğü kaldırıldı

İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ Kurul, gerekli gördüğü takdirde, ortaklıklar ile ilişkili olan veya olmayan tarafları arasındaki işlemlerde, 4 üncü ve 5 inci maddelerde yer alan oranlara bağlı kalmaksızın, değerleme yapılmasını ve bu Tebliğ’de belirtilen esaslar çerçevesinde değerleme sonuçlarının kamuya açıklanmasını zorunlu tutabilir.

PAY SAHİPLERİ İLE İLİŞKİLER BİRİMİ Seri:IV No:51 Tebliği ile GİP’teki şirketlere muafiyet tanındı. Bunun dışında bir değişiklik yok.

LİSANSLI PERSONEL İSTİHDAMI Payları borsada işlem gören ortaklıklarda, ortaklığın sermaye piyasası mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ve kurumsal yönetim uygulamalarında koordinasyonu sağlayan bir personelin görevlendirilmesi zorunludur. “İleri Düzey” ve “Kurumsal Yönetim Derec. Uzm. Lisansı” Tam zamanlı üst düzey yönetici olarak çalışma En üst düzey icracı yöneticiye raporlama yapma zorunludur.

LİSANSLI PERSONEL İSTİHDAMI Muafiyet: Aşağıdaki koşullardan birini sağlayan şirketlerin görevlendireceği personelin “Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı Lisansı”na sahip olması zorunlu değil. Piyasa değeri muafiyeti: Piyasa değeri 200.000.000 YTL’nin altında olan ortaklıklar Grup muafiyeti: Payları borsada işlem gören birden çok ortaklığın aynı tüzel kişi tarafından tamamen veya müştereken kontrol ediliyor olması durumunda; ilgili tüzel kişi bünyesinde Tebliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen niteliklere sahip bir personel istihdam edilmesi koşuluyla, aynı tüzel kişi tarafından tamamen veya müştereken kontrol edilen payları borsada işlem gören ortaklıklar.

LİSANSLI PERSONEL İSTİHDAMI Değişiklikler Seri:IV No:51 Tebliği: GİP’teki şirketler muaf Seri:IV No:52 Tebliği: Gözaltı Pazarı’ndaki şirketler muaf Piyasa değeri 50.000.000 TL’nin altında olanlara “Temel Düzey Lisansı” yeterli Piyasa değeri 200.000.000 TL’nin altında olan MKYO’lara tam zamanlılık şart değil

LİSANSLI PERSONEL İSTİHDAMI Son durum Her borsa şirketinde lisanslı bir personel bulunmalı. (GİP ve Gözaltı Pazarı hariç) Piyasa değerinden bağımsız olarak grup muafiyeti de devam etmektedir. Ana ortak bünyesinde her iki lisansa sahip bir personelin çalıştırılması durumunda, kontrol edilen şirketlerde görevlendirilecek personelin “kurumsal yönetim derecelendirme uzmanlığı” lisansına sahip olmasına gerek bulunmamaktadır. Piyasa Değeri Gerekli lisans < 50.000.000 Temel Düzey 50.000.000 – 200.000.000 İleri Düzey > 200.000.000 İleri Düzey ve Kurumsal Yönetim Derecelendirme Uzmanlığı

TEŞEKKÜRLER Ayça SANDIKCIOĞLU Uzman – Ortaklıklar Finansmanı Dairesi Sermaye Piyasası Kurulu 0 212 334 55 31 asandikcioglu@spk.gov.tr