Karar Ağacı Simülasyonu: Problem: Sermaye sahibi bir kişi için gelecekte iki yatırıma girişme olanağı vardır.Herbir yatırım grup halinde arazi satın alımıyla.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Paranın Zaman Değeri.
Advertisements

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
GİRİŞİMCİLİK Mustafa Özhan KALAÇ.
PLN MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
BİREYSEL EMEKLİLİK GELİRİNİN SİMULASYONU: Katılımcı açısından risk ve fayda analizi A.Tuncay TEKSÖZ Serdar SAYAN Hazine Müsteşarlıgı Bilkent Üniversitesi.
Akbank B Tipi %100 Anapara Koruma Amaçlı Birinci Yatırım Fonu
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
FABRİKA KURULUŞ YERİNİN SEÇİMİ
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI. Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı.
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
EGZOTİK OPSİYONLAR Klasik Avrupa ve Amerikan tipi opsiyonlardan daha karmaşık bir yapıya sahip olup firmaların spesifik ihtiyaçları için düzenlenmiş ve.
KARAR AĞACI.
FİNANSAL PLANLAMA BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ FİNANSAL DENETİM
SORULAR Parsel cephesi 20m., parsel derinliği 30m.; uygulama imar planındaki yapılaşma koşulları ayrık nizam, TAKS= 0,20, KAKS= 0,40, kat adedi= 2, ön.
YATIRIMLARIN AZALTILMASI Yatırımların azaltılmasında, bir faaliyetin durdurulması, bir ürünün değil bir üretim hattının devreden çıkarılmasıdır.
TURYAP İSTANBUL , BEYKOZ- RİVA 146 DÖNÜM KONUT ARSASI
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
TEKSTİLKENT TİCARET MERKEZİ ESENLER- İSTANBUL
KARAR AĞACI. Sayfa 111 Bir petrol şirketi, Batman yakınında bir arazide kuyu açmadan önce başka bir firmaya jeolojik bir etüd yaptırıp yaptırmama konusunda.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
Belirlilik Koşullarında Sermaye Bütçelemesi
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 3. Ders Monte Carlo Benzetimi
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
Beklenen Getirinin ve Riskin Ölçülmesi
PORTFÖY OPTİMİZASYONU
Beklenen trafik= Başlangıç trafiği +Trafik artışı
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
Paranın Zaman Değeri ve Faiz Hesapları
Simpleks Yöntemi.
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Menkul Kıymet Borsaları
TÜKETİMİ DİĞER ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Tahviller ve Değerlemesi
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
Portföy Performansının Ölçülmesi
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
Kuyruk Sistemlerinin Simülasyonu
Arz Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. İkinci Gayrimenkul Yatırım Fonu Varlıklarınıza değer katıyor, fırsatlarınızı kazanca dönüştürüyoruz…
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
LOJİSTİKTE KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
Paranın Zaman Değeri.
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
plan modelinin ana öğeleri
DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Lojistik Merkez Yer Seçimi
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
Tedarik Zincirinde Karar Aşamaları
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi. BÖLÜM 12 Nakit Akışı Tahmini ve Risk Analizi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEST.
Sunum transkripti:

Karar Ağacı Simülasyonu: Problem: Sermaye sahibi bir kişi için gelecekte iki yatırıma girişme olanağı vardır.Herbir yatırım grup halinde arazi satın alımıyla ilgilidir ve yine her iki yatırımda alınan arazinin şehir imar planıyla değerlenmesine dayanan spekülatif yatırımlardır. İlk yatırıma iştirak edebilmek için sermaye sahibi 2 gün içersinde YTL tedarik etmek zorundadır.Eğer satın alınan arazinin bulunduğu bölge şehir planlama komisyonunca hazırlanacak olan imar planında endüstri bölgesi olarak belirlenirse, grubun stratejisi büyük karla araziyi hemen satmak ve benzer bir yatırıma geçmektir. Ancak arzi iskan bölgesi içinde kalırsa, arazinin hemen elden çıkartılması zarara neden olacaktır. Bu ilk yatırım kararına ilişken sayısal bilgiler aşağıda verilmiştir. DurumlarolasılıkGetiri (YTL) Endüstri Bölgesi0,61,000,000 İskan Bölgesi0,4-2,000,000 1.YATIRIM( 4,000,000)

Dört ay sonra ilk arazinin satılmasını takiben ve şehir planlama ve şehir planlama komisyonunun imar planına ilişkin yeni kararlar vermesinden hemen önce grup ikinci bir arazi parçası satın laıcaktı.Bu parsel şu anda iskan bölgesi olarak belirlenmiştir, ancak yeni kararlar sonucu endüstri bölgesi veya iş merkezi olarak nitelendirilmesi şansı çok fazladır.BU ikinci yatırıma ilişkin sayısal bilgiler aşağıdadır. DurumlarolasılıkGetiri (YTL) Endüstri Bölgesi0,52,000,000 İş Merkezi0,41,000,000 İskan Bölgesi0,1-1,000,000 2.YATIRIM ( 5,000,000)

Sermaye sahibi kişi sermayesi açısından kısıtlı durumda bulunmaktadır.İlk yatırım 4,000,000 YTL ikinci yatırım 5,000,000 YTL gerektirmektedir.Yatırımcı 4,000,000 YTL yi çıkartacak durumdadır, ancak 2.yatırımı 1.den bağımsız olarak düşünecek olursa, 4 ay içersindee ayrıca bir 5,000,000 YTL bulma imkanı yoktur. Yatırımcı kişi bu 2. yatırımla çok ilgilenmektedir, bu nedenle de bu 2. yatırım için gerekli parayı sağlamak amacıyla 1. yatırıma girmeyi düşünmektedir. İlk parsel endüstri bölgesi içine girerse bu perselin satımından 4,000,000 YTL kendi parası ve 1,000,000 YTL de beklenen karı olmak üzere 2.parsel için gerekli 5,000,000 YTL sağlamak olacaktır.

Çözüm karar ağacı biçiminde şeklinde olayın yatırımcının karar kuralına (her iki yatırımada girmek şeklinde) göre simülasyonu 3 aşamadan oluşmaktadır. olayın karar sürecini temsil edecek model kurulacaktır. Karar kuralı simülasyon yoluyla test edilecek ve sonuçlar kaydedilecek. Karar ortamı stokastik elemanlar içerdiğinden sonuçlar değişkenlik gösterecektir. Sonuçların bileşik stokastik etkilerini ( her iki yatırıma ait) uygun bir şekilde yansıtabilmesi için geniş bir örnek hacmi alınması gerekecektir.

1. Yatırım YatırımolasılıkKümülatif Olasılık Monte Carlo Simülasyonu Endüstri Böl. 1,000,000 0, İskan Böl -2,000,000 0,

2. Yatırım YatırımolasılıkKümülatif Olasılık Monte Carlo Simülasyonu Endüstri Böl. 2,000,000 0, İş merkezi 1,000,000 0, İskan Böl -1,000,000 0,101009

RS1Durum 1.Yatırımın Getirisi RS2Durum2.Yatırımın Getirisi TOPLAM GETİRİ 1 3 End.Böl İş Merk End.Böl End.Böl End.Böl İş Merk İskan Böl İskan Böl İskan Böl End.Böl İş Merk End.Böl End.Böl End.Böl İş Merk

Bu problemin gerçek beklenen değeri matematiksel yöntemle ytl dir.