Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YATIRIMLARIN AZALTILMASI Yatırımların azaltılmasında, bir faaliyetin durdurulması, bir ürünün değil bir üretim hattının devreden çıkarılmasıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YATIRIMLARIN AZALTILMASI Yatırımların azaltılmasında, bir faaliyetin durdurulması, bir ürünün değil bir üretim hattının devreden çıkarılmasıdır."— Sunum transkripti:

1 YATIRIMLARIN AZALTILMASI Yatırımların azaltılmasında, bir faaliyetin durdurulması, bir ürünün değil bir üretim hattının devreden çıkarılmasıdır.

2 YATIRIMLARIN AZALTILMASININ NEDENLERİ 1. Zarar eden veya karlılığı düşük işletmenin biriminin elden çıkarılması, 2. İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili olmayan işletme birimlerinin satışı, 3. Sermaye yoğun faaliyetlerin elden çıkarılması, 4. İşletmeye nakit girişi sağlayarak işletme sermayesini güçlendirmek, 5.Sağlanacak nakit girişiyle borçların azaltılması, 6. Stratejik planlama gereği bazı işletmelerin elden çıkarılması

3 YATIRIMLARIN AZALTILMASI KARARI Yatırımın geri kalan süresi içinde sağlayacağı para girişlerinin, sermaye maliyeti üzerinden bugünkü değeri, yatırımın elden çıkarılması durumunda sağlanacak nakit girişinden daha az ise, yatırımın azaltılması elden çıkarılması doğru olur.

4 YATIRIMLARIN AZALTILMASI ÖRNEK İşletme üretim tesisinde yer alan ambalajlama biriminin faaliyetine son vererek yatırımını azaltmayı düşünmektedir. Bu birim için tahminlenen para girişi ve hurda değerleri aşağıdadır. Beklenen karlılık 0,20 olarak tahminlenmektedir. Yatırımın azaltılıp azaltılmamasına karar veriniz. YIL2005200620072008 Para Girişleri 30.00022.00020.00012.000 Hurda Değeri 15.00013.00011.0000

5 YATIRIMLARIN AZALTILMASI ÖRNEK Tüm yılların NBD ilk yılın hurda değerinden büyüktür. Ancak, 2005 yılının NBD en yüksek olan yıl olduğu için 2005 yılında yatırım azaltılmalıdır.

6 YATIRIMLARIN İŞLETME DIŞI BIRAKILMASI VEYA SATILMASI Duran varlığın satışı veya hurdaya çıkarılması yolu ile işletme dışı bırakılmasında en iyi zamanının seçilmesidir. Etkileyen faktörler; İşletmede duran varlığın kullanılması durumunda sağlanacak olan para girişi, Duran varlığın satışı veya hurdaya çıkarılması durumunda sağlayacağı nakit akışına dönüştürmenin zamanı

7 YATIRIMLARIN İŞLETME DIŞI BIRAKILMASININ ETKİLERİ 1. İşletme, işletme dışı bırakılan duran varlığın ürettiği mallara rakip mallarda üretmekte ise, bu karardan sonra işletmenin diğer ürünlerine karşı talep artar. 2. İşletme dışı bırakılan duran varlığın ürettiği ürünlerin diğer ürünleri tamamlaycıcı nitelikte ise satış kayıplarına neden olabilir. 3. İşletmenin üretim maliyetlerini ve vergi yükünü etkiler. 4. İşletme içine girdi sağlıyorsa işletme dışından girdi alınmasına neden olur.

8 YATIRIMLARIN İŞLETME DIŞI BIRAKILMASI KARARI Duran varlığın satış fiyatında veya hurda değerindeki düşüşün, duran varlığın kullanılmasının sağlayacağı para girişini aştığı yılda, duran varlığın işletme dışında bırakılması yerinde olur. Duran varlığın satışından elde edilen para girişinin belirli bir verimle değerlendirileceği hesaba katılmalıdır.

9 YATIRIMIN İŞLETME DIŞINDA BIRAKILMASI ÖRNEK İşletme üretim tesisinde yer alan mutfak birimini satarak işletme dışında bırakmayı planlamaktadır. Bu birim için tahminlenen para girişi ve hurda değerleri aşağıdadır. Beklenen karlılık 0,20 olarak tahminlenmektedir. Yatırımın işletme dışında bırakılıp bırakılmamasına karar veriniz. YIL2005200620072008 Para Girişleri 130.000110.00080.000-6.000 Hurda Değeri 25.00014.00011.0001.000

10 YATIRIMIN İŞLETME DIŞINDA BIRAKILMASI ÖRNEK 2007 yılında en yüksek kazanç elde edileceği için o yılda işletme dışında bırakılmalıdır.

11 HER ZAMAN DOĞRU ROTADA GİTMENİZİ DİLERİM BAKALIM HANGİ KIYILARDA KARŞILACAĞIZ.


"YATIRIMLARIN AZALTILMASI Yatırımların azaltılmasında, bir faaliyetin durdurulması, bir ürünün değil bir üretim hattının devreden çıkarılmasıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları