Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI. Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI. Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı."— Sunum transkripti:

1 DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI

2 Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı devredilebilmektedir Bunun karşılığında faiz olarak adlandırılan bir bedel talep edilmektedir “satın alma gücünden belli bir süre vazgeçme karşılığında ödenen ve paranın bir yüzdesi şeklinde tanımlanan bir bedel”

3 Nominal ve Reel Faiz Oranları Nominal faiz oranı işleme konu olan veya finansal varlığın üzerinde bulunan ve ayrıca enflasyon etkisini dikkate almayan faiz oranıdır. Reel faiz oranı, nominal faiz oranının enflasyon oranına göre düzeltilmiş veya enflasyondan arındırılmış olan faiz oranıdır

4 Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi r nominal faiz oranını r r Real faiz oranını P e beklenen faiz oranı göstermek üzere Fisher Denklemi

5 Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi Reel Faiz için denklemin çözümü:

6 Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi - Örnek Yatırımcı Ahmet Yatırımsever 20XX yılında % 7 reel faiz elde etmek istemektedir. Aynı yıl için enflasyon beklentileri % 5 olduğuna göre, Ahmet Yatırımsever’in belirtilen reel getiriyi elde edebilmesi için, yatırımının nominal faizinin ne olması gerekir?

7 Nominal ve Reel Faiz Oranları Fisher Denklemi - Örnek Çözüm:

8 Brüt ve Net Faiz Oranları Faizler genellikle vergi ve fonlardan bağımsız olarak ilan edilmektedir. Buna Brüt Faiz denir. Vergi ve fonlardan arındırlmış olan faize net faiz denir.

9 Brüt ve Net Faiz Oranları- Örnek Ahmet Yatırımsever, X Bankasında % 10 brüt faiz oranı ile 90 gün vadeli 100.000.- TL’lık mevduat hesabı açmıştır. Vergi oranının % 15 olması halinde yatırımcının elde edeceği net faiz oranı nedir?

10 Brüt ve Net Faiz Oranları- Örnek Çözüm:

11 Tam (365 gün) ve Teamül (360 gün) Faiz Yöntemi Tam Faiz (exact interest), yılın 365 (4 senede bir 366 olarak) gün olarak kabul edildiği ve buna göre faizin hesaplandığı yöntem veya metottur. Genellikle mevduat ve hazine bonosu hesaplamalarında kullanılır. Teamül Faiz (ordinary interest), yılın 360 gün olarak kabul edildiği ve buna göre faizin hesaplandığı yöntem veya metottur. Genellikle kredi hesaplamarında kullanılır.


"DR. MEHMET MAŞUK FIDAN FAİZ KAVRAMI. Faiz satın alma gücünü bünyesinde barındıran para da ödünç verilebilmekte veya belli bir süre için kullanım hakkı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları