Enerji verimliliği. Enerji verimliliği Temiz ve yenilenebilir enerjiler Gelecekte evlerde şarj edilen ve elektrikle , hidrojen gazı ile çalışan otomobiller,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Advertisements

Sürdürülebilir Enerji
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
ENERJİ KAYNAKLARI.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Oksijenli Solunum Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni twitter/zaferzengin70
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
MADDE DÖNGÜLERİ.
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Hücresel Solunum.
SICAKLIK VE ISI.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
RÜZGAR ENERJİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ÜNİTE 6. CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ 3
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Elektrik Enerjisi Üretimi
MADDE DÖNGÜLERİ.
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Temiz Enerji Kaynakları
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Yıldızlar.
ENERJİ.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
ELEKTRİK KAYNAKLARI.
C Creating A Awareness on R Responsible E Energy.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
MADDE DÖNGÜLERİ.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
RÜZGAR GÜCÜ. RÜZGAR GÜCÜ FİHRİST -Yenilenebilir Enerji -Fosil/Yenilenebilir Enerji -Artı yönleri-eksi yönleri -Rüzgar Enerjisi Nasıl ? Nerede ? Niçin.
Yakıt pilinde katalizör
Yenilenebilir Enerji Nedir?
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
ENERJİ. ENERJİ: Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir. -Farklı enerji türleri vardır. - Nükleer enerji Rüzgar enerjisi Isı ve ışık enerjisi.
Helin su acer. C Creating A Awareness on R Responsible.
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ENERJİ VE ENERJİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Burak TEMEL.
Güneş enerjisini kullanan ilk bilim insanı Bernard flored belidor olmuştur 1728 yılında güneş enerjisiyle çalışan pompa üretmiştir. Güneş dünyamızı aydınlatması.
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

Enerji verimliliği

Temiz ve yenilenebilir enerjiler Gelecekte evlerde şarj edilen ve elektrikle , hidrojen gazı ile çalışan otomobiller, verimli çalışan gaz türbinleri, Rüzgar, güneş ve termal enerjileriyle çalışan sistemler , fosil yakıtlı, nükleer yakıtlı enerji sistemlerinin yerini alacak, dünya temiz ve yenilenebilen enerjiye kavuşacaktır.

Güneş enerjisinden yararlanmalıyız

Rüzgar enerjisinden yararlanmalıyız

Elektrik şarj eden otomobil

Suyun Kaynakları Su kaynaklarının ancak 1.76’sı tatlı su olarak Miktar (milyon km³) Toplam Su Miktarına Oranı (%) Denizler 1.340 96.5 Karalar 48 3.5 Karalardaki sular Miktar (milyon km³) Toplam Tatlı Suya Oranı (%) Buzullar 24 1.74 Yer altı suları 23 1.66 Diğerleri (Göl, Akarsu, Atmosfer) 1 0.10 Su kaynaklarının ancak 1.76’sı tatlı su olarak kullanılmaya elverişlidir ( Mitscherlich 1995).

SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ENERJİSİNDEN YARARLANMALIYIZ Bunu, onu incitmeden, Doğayı kaybetmeden,yapmalıyız. Onu yeraltında saklayabilmeliyiz, Yeryüzüne yapılan ve elli yılda erozyonla dolan barajlarda hapsetmek , HES’lerle yolunu keserek, doğayı katletmek yerine onu özgür bırakarak yapmalıyız. SU YOLUNU BULUR Üç milyar yıldan beri böyledir (Suyun çevrimi)

Jeotermal enerjiden yararlanmalıyız

Dalga enerjisinden yararlanmalıyız ABD Enerji bakanlığının verilerine Göre; dünyadaki tüm sahillerin Dalga enerjisi toplansa enerji miktarı 2-3 milyon megavatt Oluyor. Buna gel – git enerjisi de eklenirse anlıyoruz ki, denizlerin içlerinde büyük bir Enerji potansiyeli vardır. Ve biz hala fosil yakıt tüketiyoruz.

Dalga enerjisinden yaralanmalıyız

Gel-Git enerjisinden elektrik üretmek

Derin deniz enerjisinden yararlanmalıyız

Derin deniz enerjisini kullanmalıyız Derin deniz suları ile güneşin ısıttığı yüzey suları arasındaki sıcaklık farkı elektrik üretiminde kullanılabilir. Avustralya, endonezya, Güney Amerika derin denizleri bu üretime uygundur. Zira yüzey suları ile dip suları arasındaki ısı farkının 20 santigrat derece olması gerekmektedir.

Hidrojenin ortaya çıkması Hidrojen doğada serbest olarak bulunmaz ama pek çok karmaşık bileşiğin yapısında bulunduğu gibi, suda da bol miktarda bulunur. Pahalı olan suyu eloktrolize edecek elektrik enerjisidir.

Şimdiye kadar neden ortaya çıkmadı? Eskiden beri özelliklerinin bilinmesine karşılık gündeme getirilmemesinin nedeni, gereken koşulların olması durumunda patlamasıdır. Ama gerekli koşullarda doğal gaz da patlar.

Yakıt pilleri Suyun elektrolizinde, suya elektrik akımı vererek onu bileşenleri olan oksijen ve hidrojene ayırıyorsak, yakıt pillerinde de tersini gerçekleştirerek yani oksijen ile hidrojeni birleştirerek elektrik enerjisi elde edilmektedir. H2O  2H + 1/2O2

Yakıt pilleri Yakıt pillerinde su tekrar tekrar elektroliz ve sentez tepkimeleriyle çevrime girerek %65 verimle elektrik elde edilmekte, ve su hidrojen ve oksijene ayrılmaktadır. Yakıt pilleri geleceğin silikon çipleridir.Ve evlerde çift taraflı kullanımı düşülmektedir.

HİDROJENDEN ELDE EDİLEN ENERJİ Yakıt pilinin elektrotlarının birinde bulunan molekül halindeki hidrojen(H2) iki elektronunu vererek yükseltgenir H2- 2e 2H+ Elektron sistem içinde membranda yol alırken, elektron enerjisi elektrik enerjisine dönüşür ve enerjisini kaybetmiş elektronlar diğer elektrotta bulunan sıfır değerli oksijen molekülüne ulaşarak onu eksi iki değerliğe indirger. O2 + 2e2O-. Böylece + değerli hidrojenler, - değerli oksijenlerle sessizce birleşerek suyu olustururlar. 2H +2O  H2O + ½ O2 Ayni olay labaratuvarda olsa idi belli bir aktivasyon enerjisiyle iki gaz patlayarak birleşir ve bir de ışık çakardı. Yakıt pillerinde olan su eldesinin çok benzeri her canlı hücrede , yaşamın oksijenle tanıştığından beri zaten olmaktadır. Hücre besinlerinin içinde( karbonhidrat, yağ, protein) bolca bulunan hidrojenin elektronlarının enerjilerini başka bir kimyasal enerji şeklinde Adenozin tri fosfatta(ATP), son iki fosfat bağına yüklemektedirler. Ve hücrenin tanıdığı, harcadığı budur. Bu olaya hücre solunumu denir. C6H12O6(glukoz) +6O2 6CO2 + 6O2 + 38 ATP

Yakıt pili şeması

Yakıt pili ile çalışan otomobil

Açmaza düşmemeliyiz-1 Gelişmekte olan ülkeler, refah düzeylerini yükseltmek için fosil yakıtlarla enerji eldesini ucuz ve karlı saymaktadırlar. Oysa gelişmiş ülkelerin çoğu karbon salınımlarını azaltmış, yenilenebilen enerji sistemlerine geçmişlerdir.

Açmaza düşmemeliyiz-2 Çok uluslu şirketlere kapılarımızı açıp, havamızı, suyumuzu, toprağımızı , yaşamı yağmalayan, bitiren sistemlere , şirketlere geçit vermemeliyiz. Onlar ürettiklerini dünyaya pazarlarken, saldıkları karbonun cezasını bize ödeteceklerdir.

Açmaza düşmemeliyiz-3 Kyoto’ya(1997) imza atan ülkeler, 2012 yılına kadar karbon salınımlarını %5,2 azaltarak 1990 yılı verilerine çekmek zorundadırlar. Aksi takdirde büyük para cezaları ödemek zorunda kalıp, iflas edeceklerdir. Türkiye’de karbon salınımı %5 daha artmıştır.

Açmaza düşmemeliyiz-4 SU HAKTIR SATILAMAZ Gelişme adı altında ülkemizi yağmaya bırakmak en büyük açmazımızdır. Yasa yapıcılar ve siyasetçilerimiz Havamızı,toprağımızı, sularımızı ve canlılarımızı koruyucu yasalarımıza öncelik vermelidirler. SU HAKTIR SATILAMAZ

Afrika’nın kaderi Emperyalizmin yıllardır yağmaladığı Afrika şimdi bitirilişini yaşıyor. İnsanlar açlık, susuzluk ve bunlara bağlı hastalıklardan ölüyorlar.

Dünyada az gelişmiş ülkelerde

Açmaza düşmemeliyiz-5 İlkel yöntemlerle altın, nikel ve daha pek çok madeni ucuza çıkaran şirketler ülkemizden gitmemekte direnmektedirler. Zira kendi ülkelerinde bu konuda yasal duvarlara toslamaktadırlar.

AÇMAZA DÜŞMEMELİYİZ-6 Tonlarca siyanür, sülfirik asit toprağımıza boşaltılmaktadır. Kirlenen, yağmalanan bizim doğal kaynaklarımızdır. Suyumuzdur. Toprağımızdır. Havamızdır Zehirlenen bizim canlılarımızdır. BAŞKA TÜRKİYE YOKTUR

Kazdağlarında: Altına hayır (Çanakkale)

Su Altından değerlidir(Efemçukuru)

İzmir TEMA Vakfı Temsilciliği Gönüllü Egitim Sorumlusu Hazırlayan ve sunan Merih Yücel İzmir TEMA Vakfı Temsilciliği Gönüllü Egitim Sorumlusu