KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
Advertisements

NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
Lake Superior (yukarı Göl)
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal
MADDE DÖNGÜLERİ.
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
CANER ÇİMEN ÇANAKKALE LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SU KAYNAKLARI.
IFGK308-ÇEVRE BİLİMİ 26 ŞUBAT 2015.
SU HALDEN HALE GİRER.
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
MADDE DÖNGÜLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
Dünya Güneş ve ay.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
HAYAT BİLGİSİ 2.SINIF DÜNYA VE UZAY
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Yağmur,kar,sis Aras kaymak.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ
YAĞMURUN OLUŞUMU.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
Yeryüzü Suları Durgun sular Okyanus Deniz Göl BuzullarAkarsular Nehir Irmak Çay Dere.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
Ekosistemlerin Üretkenliği Yeşil bitkilerin kullanılabilir besin enerjisi yapma hızına=Birim zamanda üretilen madde miktarına NET ÜRETİM denir. Birimi.
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
DENİZLER. DENİZLER HAKKINDA: Denizlerin yery ü z ü nde dağlardan, karalardan ç ok daha geniş yer kaplamaktadır. Ger ç ekten, denizler D ü nya ’ nın %
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Suyun Yolculuğu.
KÜRESEL ISINMA (DÜNYAMIZ YOK OLUYOR ! ).
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
İLBEY ☾★. Büyüklükleri ve yaşayan canlıları değişim gösteren bu biyomların en önemli besinini yağmur ve eriyen kar suları oluşturur. Pelajik bölge: Balık,
MADDE DÖNGÜLERİ.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

SU EKOSİSTEMLERİNİN İŞLEYİŞİ A)SU EKOSİSTEMLERİNİN DOĞAL SİSTEMLERİN İŞLEYİŞİNE ETKİSİ KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri -Bataklık Ekosistemleri DENİZ EKOSİSTEMLERİ Okyanus Ekosistemleri -Deniz Ekosistemleri

OKYANUSLAR 1-Okyanusların ortalama derinliği kaç m.dir ve okyanuslardaki canlıların çoğu, en fazla kaç m.lik derinlikte yaşar? Bu durumun sebebi nedir? Yanıt: 3700 m. Canlılar en fazla 100m.lik derinlikte yaşar.Sebep: Güneş ışığının bu derinliğe kadar ulaşabilmesi

Okyanusların En Derin Yeri Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 m. Uzunluğu 2.542 km, genişliği ise 69 km.

OKYANUSLAR OKYANUS TABANLARINDA; -Dağlar, volkanik alanlar -Geniş kumluk alanlar -Bitki ve hayvan barındıran ortamlar(habitat) bulunur. Çok sayıda küçük alt ekosistemler mevcuttur.

Okyanuslar iklim üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir? Atmosfere nem sağlayıp, yağışı etkiler. Kazandırdığı nem etkisiyle ısıyı dengeler, sıcaklık farklarını azaltır. Akıntılar sayesinde ısı transferini sağlar. Ekvatorda ısınan sular kutuplara doğru hareket ederek oraların da ısınmasını sağlar.

TROPİKAL DENİZLERDEKİ MERCANLAR Tuzlu sulardaki balıkların 1/3ü mercan atıklarıyla beslenir.Mercanlar diğer canlı türleri için besin ve barınma kaynağıdır.

Aerosol nedir,kaynağı neresidir? Doğal dengeye ne gibi katkıları vardır? -Kaynağı okyanus olan küçük tuz kristalleri -Havada asılı durabilir. Yoğunlaşma çekirdeği olarak görev alırlar.Yani, nem ona yapışarak üzerinde yoğunlaşır.Bulutların oluşmalarını sağlarlar. -Yağışlarla karalara düşerek toprağı mineral yönünden zenginleştirirler. Bir çeşit gübredirler. Her yıl yağmurlarla 150 milyon ton gübre düştüğü sanılmaktadır.

AKARSULARIN EKOSİSTEM AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR? -Yer altı sularını(Akifer) besler. -Okyanus ve denizlere ulaşarak onları besler. -Alüvyonlarının biriktiği yerler verimli alanları oluşturur. -Bir çok bitki ve hayvanın yaşam alanını oluşturur.(Örnek;deltalar)

Akarsuların Bölümleri ile Canlı Çeşidi Arasındaki İlişki Yukarı Çığır(Kaynak); Eğim ve akış hızı fazladır.Canlı türü azdır.Bazı böcek türleri ve alabalık yaşar. D E N İ Z Orta Çığır; Eğim ve akış hızı azalmaya başlar. Balık türleri artar. Aşağı Çığır(Ağız);Eğim ve Akış hızı en az olan yer. Tatlı ve tuzlu suyun birbirine karıştığı bölge.Plankton bakımından çok zengin olup canlı çeşidinin en fazla olduğu yer.