RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ
Advertisements

YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
RADYASYONDAN KORUNMA HAVVA YILDIRIM
Nükleer Teknoloji ile ilgili yetkili kurumlar
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve SAĞLIĞI
Temel Radyasyon Güvenliği Standartları
X-IŞINI 1895 yılında Prof. Dr. Wilhelm Konrad Roentgen tarafından keşfedilen X-ışınları, 20. yüzyıla damgasını vuran önemli keşiflerden birisi olmuştur.
Tuğba HACIOSMANOĞLU Fizik Yüksek Mühendisi
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve KORUNMA
VİTAMİNLER.
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Radyasyonlu İşlerde Genel Korunma Prensipleri Eğitimi
Hastalar İçin Genel Bilgiler Kenan Ören Radyasyon Onkolojisi Hemşiresi
RADYOLOJİ Dr. Erol Akgül ÇÜ SHMYO 2. Sınıf.
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
CEP TELEFONLARI VE RADYASYON
Alan ve personel dozimetrisi
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
Hekim Sağlığı ve Radyasyon
RADYASYON KORUNMASINDA TEMEL PRENSİPLER
Zırhlama-NCRP151 / SRS-47 Mehmet Tombakoğlu Hacettepe Üniversitesi
RADYASYON NEDİR? Tehlİkelerİ nelerdİr? FİRMA ADI.
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
ERKAN COŞKUN İÇ RADYASYON.
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
RADYASYON GÜVENLİĞİ ve KORUNMA RADYASYON KORUNMASINDA TEMEL KURALLAR 1
Patlamaların önlenmesi ve patlamadan korunma MADDE 5 – (1) İşveren, patlamaların önlenmesi ve bunlardan korunmayı sağlamak amacıyla, yapılan işlemlerin.
BOŞALTIM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
Radyoaktif Atıkları ve Atık Yöntemi
RADYASYONDAN KORUNMA FIRAT BOZ.
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
KANSER ve ÖNLEME.
ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI
İNTERNAL DOZİMETRİ.
Organlarım Çalışmazsa
 Zırhlanma  Mesafe  Zaman  Haklı neden gösterme; › Işımaya maruz kalan kişinin yararının zararına denkleştirilmesi  Optimize etmek; › Işıma alanı.
RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN GÖREVİ VE RADYASYONDAN KORUNMA
Hareket Sistemi Öğr. Gör. Ümmühan Demir.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
İYONİZAN , NON-İYONİZAN RADYASYON VE SAĞLIĞA ETKİLERİ
RADYASYON, RADYASYON FİZİĞİ VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
Radyoterapi a. Murat şenişik.
RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ
İşyeri Hekimliği ve İşyerinde Radyasyon İle Çalışmada Yaşanan Zorluklar Dr. Hüdai Çetin İşyeri Hekimi Gsm Dr. Hüdai Çetin.
Radyasyondan Korunmada Uluslararası Kriterlerin Oluşturulmasında Yetkin Kuruluşlar
Bu sorun ve hastalıkların nedenleri/risk faktörlerinin belirlenmesi
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
AKTİF OL RADYOAKTİF OLMA!
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
99Mo-99mTc Jeneratör Mo-99 hafif asidik ortamda
İYONİZE RADYASYONUN BİYOLOJİK ETKİLERİ
Radyolojik görüntüleme yöntemleri uygulandığında hastaların aldığı doz
 Radyasyonun keşfi ve radyasyon nedir  Radyasyon kaynakları  Radyasyonun çeşitleri  Radyasyon etkileri  Radyasyonun riskleri  Radyasyonun çevreye.
Diz osteoartriti tedavisinde BMAC (Kemik iliği aspirasyon konsantresi) ve PRP (plateletten zengin plazma) kombinasyonunun etkinliği: Olgu serisi
 Radyoloji ünitelerinde çalışan personel radyasyonun zararlı etkisinden korunmak için koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK

RADYASYON KORUNMASINDA; ANA FİKİR : Tolere edilebilen (tahammül edilebilen ) dozları bilmek ve radyasyon çalışanları ile çevre halkının bunun üstünde doz almasını önlemektir. AMAÇ : Doku hasarına sebep olan deterministtik etkileri önlemek, Stokastik etkilerin meydana gelme olasılıklarını kabul edilebilir düzeyde sınırlamaktır.

Radyasyona Karşı Doku ve Organ Duyarlılığı; Karaciğer, böbrek, kas, kemik, kıkırdak ve bağ dokuları yetişkin canlılarda farklılaşmış ve bölünmediği için radyasyona karşı dirençlidir. Kemik iliği, ovaryum ve testislerin (üreme organları) bölünen hücreleri, mide-bağırsak ve derideki epitel hücreler duyarlıdırlar.

DOZ SINIRLARI; Kişilerin aldıkları doz eşdeğerleri komisyon tarafından tavsiye edilen doz sınırlarını aşmamalıdır.

RADYASYONDAN KORUNMA (Maksimum Müsaade Edilen Doz) Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICRP) tarafından Maksimum Müsaade Edilen Doz (MMED), bir insanda ömür boyunca hiçbir önemli vücut arazı ve bir genetik etki meydana getirmesi beklenmeyen iyonlayıcı radyasyon dozu olarak tarif edilir. Radyasyona karşı korunmada amaç, MMED değerlerini bilmek ve radyasyon çalışanları ile çevre halkının bu değerin üzerinde doz almasını önlemektir.

TEMEL PRENSİPLER; Doğal radyasyonlardan tamamen korunmak olanaksız olup, alınacak önlemlerle yapay radyasyonlardan büyük oranda korunmak mümkündür.

IŞINLAMA ÇEŞİTLERİ Tıbbi Işınlama ; Tanı veya tedavinin bir parçası olarak kişilerin ışınlanması, Mesleki ışınlanma ; Radyasyon çalışanlarının, işlerinin bir parçası olarak maruz kaldıkları ışınlanma, Halk ışınlanması ; Tıbbi ve mesleki ışınlanmalar dışındaki ışınlanmalar.

Radyasyondan Korunmada Temel Prensipler; Radyasyon korunmada ICRP’ nin 60 numaralı raporunda ve IAEA ‘nın “Temel Güvenlik Standartları” ismi altında yayımladığı BSS-115 numaralı yayınında radyasyon korunması ile ilgili üç temel ilke önerilmiştir.

Radyasyondan Korunmada Temel Prensipler; Gereklilik (Justification) : Uygulamanın zararlı etkileri göz önünde bulundurularak net bir fayda sağlamayan hiçbir radyasyon uygulamasına izin verilmemelidir. Kişisel Doz-Risk Sınırları: Alınmasına izin verilen dozlar sınırlandırılmalıdır.

ETKİNLİK ( Optimizasyon=ALARA) Gerekliliği onaylanmış uygulamalarda ekonomik ve sosyal faktörler göz önünde bulundurularak bütün radyasyon ışınlamalarında mümkün olan en düşük dozun alınması sağlanmalıdır.

Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Radyasyondan korunmada en etkili 3 yöntem; En kısa zaman En uzak mesafe En kalın zırhlama

Radyasyondan Korunmada Temel Yöntemler: Zaman Radyoaktif kaynağın veya radyasyon kaynağının yakınında ne kadar az zaman geçirilirse o kadar az doza maruz kalınır.

DOZ Doz= (Doz Şiddeti) x (Zaman) Ne kadar kısa süre radyasyona maruz kalınırsa o kadar az doz alınır.

MESAFE; Radyasyon kaynağından uzaklaşarak, maruz kalınabilecek doz miktarı azaltılabilir. Radyasyon kaynağından uzaklaştıkça radyasyonun şiddeti azalır.

ZIRHLAMA; Radyasyon kaynağının şiddetini zayıflatmak için önüne konan veya onu çevreleyen engele zırh denir. Zırhlama, radyasyon kaynağı ile kişi arasına konulan uygun bir koruyucu engeldir. Yüksek yoğunluklu maddelerden yapılmış malzemeler özellikle X ve gama ışınlarına karşı etkili bir korunma sağlarlar.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER….. İBRAHİM EMRE ÇAKMAK